Missa inte: Vi testar IOS 16 – roligaste uppdateringen på länge

Apple har under måndagskvällen skickat ut den skarpa versionen av IOS 16 till allmänheten efter en längre tids betatestande.

Utöver en lång rad nya funktioner bjuds vi även på diverse säkerhetsfixar, något som du kan läsa mer om på Apples supportsidor inom kort.

Nedan går vi igenom såväl de största nyheterna i IOS 16 som ett antal mindre förändringar som kanske inte fått sin välförtjänta tid i rampljuset ännu. Observera att vissa funktioner dröjer till kommande uppdateringar, däribland delat Icloud-bildbibliotek och Matter.

Dolda guldkorn:

Frilägg och kopiera objekt
Stöd för Switch-kontroller (och andra)
Låsta mappar i Bilder
Dubblettdetektering av foton
Ändra layout på låsskärmen
Webb-push-meddelanden
Fler offline Siri-funktioner
Lägg på med Siri
Kameran i Iphone 13
Fimpa fler Apple-appar
Haptiskt tangentbordsstöd
Förbättrat Icloud+
Memoji-förbättringar

Trots maratonpresentationen på sommarens WWDC-event finns det så många nyheter i IOS 16 att en hel del utelämnades. Vissa behandlades i Ipad OS- och Mac OS-presentationen; förbättringar av Mail, som kommer till alla plattformar. Men här är 12 mindre kända IOS 16-nyheter du bör ha koll på.

Frilägg och kopiera objekt

I appen Bilder kan du enkelt frilägga och kopiera ett objekt. Tryck länge på objektet eller personen du vill frilägga och du ser hur den frigörs och friläggs från omgivningen. Fortsätt trycka och öppna sedan appen du vill klistra in bilden i.

Stöd för Switch-kontroller (och andra)

IOS 16 har officiellt stöd för flera nya bluetooth-kontroller, inklusive Nintendo Switch Joy-Cons och Pro Controller, nu har du ännu fler alternativ när du spelar spel. Det här stödet finns även i TV OS och Ipad OS.

Låsta mappar i Bilder

Som en extra sekretessåtgärd är mapparna Dolda och Nyligen borttagna i Bilder låsta som standard, så att inte någon råkar snubbla över dem. Du använder Face ID, Touch ID eller lösenord för att komma åt dem.

Dubblettdetektering av foton

I Bilder-appens Albumvy finns en ny funktion, som automatiskt hittar identiska bilder genom att kombinera bildtexter, nyckelord och favoriter för att hitta den dubblettbild som håller högst kvalitet. När det är gjort kan du välja att slå samman bilderna och hålla ditt fotobibliotek städat.

IOS 16
Notiser på IOS 16 låsskärm går att anpassa.

Ändra layout på låsskärmen

När Apple visade upp sin nya låsskärm visade den bara meddelanden, som låg i en trave, men det är inte det enda alternativet. Du kan ställa in den att visa en lista, om du vill se dem täcka din låsskärm, som tidigare, eller som en banderoll, med ett räkneverk, om du vill hålla det städat.

Webb-push-meddelanden

Under eventet berättade Apple att Safari i Mac OS Ventura kommer att stödja webb-push-meddelanden. Det kommer även att släppas till IOS och Ipad OS, men inte i år. Apple listar funktionen som ”tillgänglig 2023” för deras mobila operativsystem.

Fler offline Siri-funktioner

På tal om Siri, om du har en Iphone 12 eller senare kommer den att göra ännu mer offline än tidigare. De flesta hemkontrollfunktioner och röstbrevlåda fungerar utan att skicka något till Apple. Du behöver uppenbarligen en nätverksanslutning för att kommunicera med din Homekit-hub, men all datahantering lämnar aldrig din Iphone eller lokala nätverk.

Lägg på med Siri

På tal om Siri, nu kan du äntligen lägga på ett telefonsamtal eller FaceTime-samtal med Siri. Det är konstigt att det tog så lång tid. Visst, den andra personen kommer att höra dig säga det, men spela roll.

Kameran i Iphone 13

IOS16
Du kommer att kunna ta bättre bilder i IOS 16 utan att behöva uppgradera din Iphone.

Om du har en Iphone 13 eller Iphone 13 Pro får du bättre bokeh (suddig bakgrund). I porträttläget kommer objekt i förgrunden – framför motivet – att få en suddig effekt. Och i filmläge har skärpedjupseffekten bättre precision kring saker som hår och glasögon.

Fimpa fler Apple-appar

Apple har låtit oss att radera några av deras förinstallerade appar sedan IOS 10 och lägger nu till ytterligare tre i IOS 16: Hitta, Klocka och Hälsa. Apple menar dock att vissa inbyggda Hitta-funktioner fortfarande fungerar och vissa Apple Watch-funktioner kan påverkas.

Haptiskt tangentbordsstöd

Det inbyggda IOS 16-tangentbordet kommer nu att ha ett alternativ för haptisk feedback när du skriver, så det kommer att kännas mer naturligt att dutta på skärmen. Även om funktionen tyvärr inte verkar dyka upp Ipad (ännu).

Förbättrat Icloud+

Funktionerna Dölj min e-postadress och anpassade e-postdomäner i Icloud+ blir mer användbara i IOS 16. Dölj min e-postadress är integrerat direkt i Quicktype-förslagen, och bör vara tillgängligt i appar från tredje part. Din anpassade domän kan även delas med personer utanför din familjedelningsgrupp. Från Icloud Mail-inställningarna kan du köpa en ny domän eller aktivera ”catch-all-alias”.

Memoji-förbättringar

Memoji
Foto: Apple

Vad kan vi säga, vi gillar Memoji, som nu får ett antal meningsfulla förbättringar i IOS 16 (och Ipad OS 16 och Mac OS 13). Det finns fler klistermärken och poser, som alla kan användas för din kontaktbild. Det finns 17 nya och uppdaterade frisyrer, fler huvudbonader, fler näsor och mer neutrala läppfärger. Det bör bli enklare än någonsin att få din Memoji att matcha ditt utseende och din stil.

Originalartikel: Jason Cross, MacWorld US
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt


Största nyheterna i IOS 16

Som väntat var IOS 16 den första nyheten som Craig Federighi presenterade på Apples WWDC-event.

Bland nyheterna den här gången kan nämnas en helt ny låsskärm, något som beskrivs som den största förändringen hittills. Förutom större möjlighet att ändra utseende, typsnitt, färger och bakgrund är det även möjligt att lägga till viktig information som kalendern, vädret, musik och så vidare. Det går även att anpassa vilka notiser som ska visas på låsskärmen och välja mellan flera uppsättningar låsskärmar.

IOS 16

Vidare bjuds vi på nya funktioner i Meddelanden, bland annat blir det äntligen möjligt att redigera eller ångra skickade meddelanden. Dessutom läggs Shareplay till i Meddelanden, något som gör det enklare att dela filmer och musik med familj och vänner. Apple passar även på att förbättra möjligheten att använda dikteringsfunktionen i Meddelanden.

En annan nyhet är att översättningsfunktionen Live Text nu fungerar med video, något som många användare lär uppskatta.

Använder du dig av Familjedelning får du nu utökade möjligheter att avgöra vem som ska få ta del av vad.

Dessutom blir det enklare att dela med sig av bilder till resten av familjen via Delat Icloud-bildbibliotek (Icloud Shared Photo Library), men denna funktionen dröjer till en kommande uppdatering.

IOS 16

Vidare bjuds vi på ett antal nyheter gällande Apple Plånbok (Wallet) och Apple Pay, men i skrivande stund är det oklart vilka nyheter som kommer till Sverige. På samma sätt förhåller det sig med de flesta nyheterna i Kartor, här återfinns Sverige inte på listan över de 11 länderna som får ta del av förbättringarna. Apple visade även upp förbättringar av Sportskit, men även här är Sverige inte inkluderat.

Därefter fick vi en förhandsvisning av de nya funktionerna för säkerhet och integritet, däribland Safety Check som håller koll på appar, meddelanden och så vidare. Apple har i år satsat på att låta användare snabbt dra tillbaka olika tillåtelser, återställa inloggningar och annat som delas med en annan person, bland annat för att hjälpa offer för stalking och andra destruktiva element i nära relationer. 

Matter

Apple uttryckte också sitt stöd för den kommande smarta hem-standarden Matter som stöds av flera storföretag och konkurrenter och låter prylar kommunicera med varandra oavsett vilket protokoll eller ekosystem som tidigare har legat till grund för funktionaliteten. Man passar också på att fräscha upp Hem-appen med enklare installationer, fler kategorier och en mer städad layout.