När Apple lyfte på ridån för sitt M1 Ultra-chipp under ”Peek Performance”-eventet i mars rådde det ingen tvekan om att det var ett monster. I jämförelser med andra processorer, inklusive M1, M1 Pro och M1 Max, var M1 Ultra helt enkelt i en klass för sig, med prestanda som gjorde att datorer som kostar dubbelt kom på skam.

På grafiksidan är saker och ting inte fullt så enkla. När Apple visade upp den maxade M1 Ultras 64-kärniga gpu, hävdade Apple att dess nya chipp faktiskt var snabbare än den ”snabbaste diskreta gpu:n”, som då var Nvidias RTX 3090. I Apples pressmeddelande om M1 Ultra stod det:

”För de mest grafikkrävande behoven, som 3D-rendering och komplex bildbehandling, har M1 Ultra en 64-kärnig grafikprocessor, vilket är 8 gånger större än M1, som ger snabbare prestanda än marknadens mest avancerade grafikprocessor för pc samtidigt som det använder 200 watt mindre ström”.

Det tog inte lång tid att avfärda ovan påstående. Benchmark visade att Nvidias grafikkort sköt M1 Ultra i sank i alla typer av tester.

Apple M1 Ultra
Apples diagram som jämförde M1 Ultra med RTX 3090 var inte helt ärliga.

Men som Obi-wan Kenobi skulle säga, det som Apple berättade var sant, ur en viss synvinkel. Apples diagram och den bokstavliga tolkningen av dess citat visar gpu-prestanda kontra strömförbrukning, vilket är där M1-chippen utmärker sig. M1 Ultra har en maximal strömförbrukning på 215 watt jämfört med RTX 3090 350 watt. I diagrammet klipper Apple av RTX 3090 runt cirka 320 watt, vilket kraftigt begränsar kortets potential. Om energieffektivitet är viktigt, då är M1 Ultra kung. För de flesta är dock strömförbrukningen inte ett problem.

Nu finns RTX 3090 Ti, som kostar lika mycket som M1 Studio och som lovar att piska M1 Ultra ännu hårdare. Framför allt kan den konsumera häpnadsväckande 450 watt, mer än dubbelt så mycket som M1 Ultra. Vi har inte sett benchmarks än, men de kommer att överskugga RTX 3090, som redan slagit M1 Ultra. Jämförelserna med RTX 3090 Ti kommer att vara extremt skeva. Jag vet inte om det finns något grafikkort som kan tävla mot Nvidias senaste gigant, men det är verkligen inget Apple kan göra.

Nvidia och Apple spelar i olika ändar av poolen med sina respektive ”high-end”-produkter. Apple prioriterar strömförbrukningen och kommer att fortsätta att släppa mer energieffektiva chipp, medan Nvidia prioriterar prestanda och kommer att fortsätta flytta dess gränser. Det kan komma att förändras med Apples kommande Mac Pro, men tills det sker är jämförelserna inte ens värda tiden de tar, även fast Apple drog upp dem.

Kan Apple göra ett diskret grafikkort som konkurrerar med RTX 3090? Kanske. Men tills den dagen kommer kommer Nvidias senaste flaggskeppskort att köra cirklar kring Apples bästa gpu:er. Det är inte personligt, det är bara inte en rättvis jämförelse. Men Intels nya Arc gpu, det är en annan historia.

Artikeln är översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt