Möjligheten att köra andra operativsystem än Mac OS på Apples nya Macar med M1-chipp tog i förra veckan ett stort skutt framåt då utvecklarna av Asahi Linux släppte en första alfaversion.

Tidigare har våghalsiga användare kunnat installera systemet på eget bevåg men det har inte funnits något installationsskript.

Installationen kräver minst 53 gigabyte ledigt utrymme på den inbyggda lagringen (för en komplett installation med skrivbordsmiljö) och fungerar på alla M1-Macar utom nya Mac Studio. Datorn måste vara uppdaterad till Mac OS 12.3.

Förutom att göra det möjligt att över huvud taget starta datorn med Linux har Hector Martin och de andra utvecklarna fixat drivrutiner för en lång rad komponenter, men en hel del återstår fortfarande. Grafikacceleration är det viktigaste – stöd för det är på gång men utvecklarna skriver att M1 är så kraftfull att Linux grafiska gränssnitt inte känns slött utan acceleration.

Andra saker du får vänta på är stöd för displayport, thunderbolt, bluetooth, kamera och viloläge. Bland de funktioner som redan fungerar hittar vi wifi, ethernet, batteristatus och laddningskontroll och usb (delvis).

En finurlig sak med Apple Silicon-maskinerna är att du inte behöver ställa in hela datorn på ett osäkert läge för att köra alternativa operativsystem. Varje installerat system har separata säkerhetsinställningar, så medan Linux behöver vara inställt på lägre säkerhet kan Mac OS fortsätta ha högsta möjliga säkerhet.