Så följer du kvällens event

6 juni är en röd dag i Sverige, men Tim Cook kunde inte bry sig mindre. I dag drar nämligen Apples utvecklarkonferens WWDC igång – och precis som vanligt inleds den med en spännande keynote.

Vill du avsluta långhelgen med att spana in lite Apple-nyheter? Klart du vill! Klockan 19:00 drar Apples livesändning av eventet igång på Youtube såväl som på företagets egen eventsajt. Vi har även bäddat in videon högst upp i denna artikel.

Du kan också följa eventet via TV-appen på valfri Apple-enhet som stödjer den. Vi på MacWorld kommer att producera både objektiv nyhetsrapportering och analyser allt eftersom kvällen rullar.


Nyheter och rykten inför WWDC

Precis som i fjol och året innan är öppningsanförandet förinspelat och lär vara lika påkostat som under de senaste eventen. Men för första gången sedan pandemin började ingår trots det ett mindre event på plats i Apple Park. Utvecklare fick dra lott om en plats och några hundra stycken får se presentationen tillsammans på storbildsskärm och sedan mingla.

För utvecklare handlar WWDC mest om nyheter i Apples olika operativsystem och vad de kan göra för deras appar och program. För oss andra är det snarare de nya funktionerna och möjligheten att det kanske, kanske kan släppas ny hårdvara som lockar. Så hur går ryktena inför årets event?

Uppdaterade operativsystem

Apples operativsystem står alltid i fokus på WWDC och det finns ingen anledning att tro att inte blir så även i år. Här är några av de ändringar vi enligt ryktena kan få se i de olika systemuppdateringarna:

IOS 16

Iphone och dess operativsystem är Apples viktigaste produkter och får alltid en stor del av företagets utvecklarresurser. I år påstår ryktena att Apple har fokuserat på att förbättra existerande funktioner och stabilitet, och inte så många omskakande nya funktioner eller gränssnittsförändringar.

Bland nyheterna det ryktats om hittar vi stora förändringar i notiser och låsskärmen, en funktion som kan upptäcka om du har varit i en bilolycka och ringer nödsamtal automatiskt, nya ar-funktioner och flera nyheter i Hälsa.

Vår önskelista för IOS 16: 10 funktioner som vi hoppas få se på WWDC


Mac OS 13 (”Mammoth”?)

Apple registrerade en hel drös platser i Kalifornien som varumärkesnamn på operativsystem innan lanseringen av OS X 10.9 Mavericks. Det enda av dessa som företaget har fortsatt förnya fram tills idag, utan att använda det som namn på en Mac OS-uppdatering, är Mammoth. Därför är det många som nu räknar med att det kommer bli namnet på Mac OS 13.

Om Mark Gurman på Bloomberg har rätt kommer en av de mest påtagliga förändringarna i Mac OS 13 att vara ett omdesignat Systeminställningar som liknar IOS och Ipad OS mer. Det ska även komma en rad nya Handoff-funktioner som fungerar tillsammans med Iphone och Apple Watch.

Watch OS 9

Bloomberg har även samlat en del uppgifter om funktioner i Watch OS 9, även om vissa av dem enbart kommer att gälla höstens nya modell av Apple Watch. Systemet kan bland annat få ett nytt energisparläge som behåller fler funktioner än dagens, bättre sömnspårning, nya träningsformer, utökade funktioner för kvinnors hälsa och möjlighet att spåra hur ofta och länge bärarens hjärta har förmaksflimmer.

Ipad OS 16

Om vi ska tro nya rykten den senaste tiden kan Ipad OS få en rejäl uppdatering med nya multitaskingfunktioner, bland annat ett första steg mot riktig fönsterhantering som på Mac. Det är en av de saker som har hållit tillbaka Ipad från att bli mer av en datorersättare.

TV OS 16

Vi skulle förvånas om Apple ger TV OS några revolutionerande nyheter, men enligt Mark Gurman kommer systemet få nya smarta hemmet-funktioner. Kan det bli stöd för Matter-standarden kanske?

Tjänster och annat

Imessage får nästan alltid nya funktioner, och i år påstår ryktena att nyheterna bland annat innefattar mer sociala medier-liknande funktioner, framför allt kring ljudmeddelanden.

Ett rykte som dök upp nyligen, men som får tas med en rejäl skopa natriumklorid eftersom ingen annan har bekräftat uppgiften, är att Apple jobbar på en molnbaserad version av Time Machine. Många Macanvändare drömmer säkert om att kunna säkerhetskopiera datorn lika enkelt som telefonen.

Utöver det har det inte förekommit så många spännande rykten på tjänstefronten. Mest handlar det om USA-fokuserade saker som NFL-streaming och Apple Pay-relaterade funktioner, som inte lär komma till Sverige på flera år, om någonsin.

Macbook Air med M2-skiss

Hårdvara då?

WWDC är traditionellt inte ett event där Apple presenterar ny hårdvara. Många gånger har det bara blivit mjukvara. Tidigare i vintras påstod Bloomberg att Apple planerade att visa upp nästa Mac Pro på WWDC, men nyligen drog tidningen tillbaka påståendet och skyller på tillverkningsproblem.

Mest trolig bland ryktade nya produkter är nästa Macbook Air med M2-chipp. En laptop registrerades i Eurasiska Ekonomiska Kommissionens databas över produkter med kryptering, samtidigt som Mac Studio men har ännu inte släppts. Bloombergs Mark Gurman säger att covidnedstängningarna i Kina har gjort lanseringen mindre säker, men att utvecklare har sett spår av datorn från fler och fler Apple-anställda som testkör den.

Registreringen av varumärket ”Reality OS” har dragit igång spekulationerna kring Apples ryktade ar/vr-headset igen, och det är möjligt att Apple kan visa upp en tidig prototyp redan på WWDC för att trissa upp intresset och locka ombord utvecklare. Enligt ett rykte ska Apple nyligen ha visat upp nuvarande prototyper för styrelsen.

Läs mer! Apple-event och nya lanseringar 2022 – detta har vi att se fram emot