När Apple presenterade Mac OS 12 Monterey och Ipad OS 15 på WWDC 2021 var en av höjdpunkterna Universell kontroll, en ny teknik som gör det möjligt att styra fler än en enhet med samma mus/styrplatta och tangentbord anslutna till en Mac. Tyvärr var tekniken inte med i de skarpa versionerna av systemen som släpptes under hösten, och lanseringen har dragit ut på tiden.

Med Mac OS 12.3 och Ipad OS 15.4 har Apple till slut släppt Universell kontroll för allmänheten. Så här kommer du igång och använder funktionen.

Systemkrav

Universell kontroll fungerar på de flesta, men inte alla, enheter som stödjer Monterey och Ipad OS 15. Här är hela listan:

 • Macbook (2016) eller senare
 • Macbook Pro (2016) eller senare
 • Macbook Air (2018) eller senare
 • Mac Mini (2018) eller senare
 • Imac (2017) eller senare, plus Imac 27 tum (sent 2015)
 • Imac Pro
 • Mac Pro (2019)
 • Mac Studio
 • Ipad Pro (alla modeller)
 • Ipad (sjätte generationen) eller senare
 • Ipad Air (tredje generationen) eller senare
 • Ipad Mini (femte generationen) eller senare

Du måste vara inloggad på samma Icloud-konto på samtliga enheter, och enheterna måste befinna sig intill varandra med wifi, blueooth och Handoff påslagna. Internetdelning måste vara avstängt.

Universell kontroll fungerar mellan Mac och Mac samt Mac och Ipad, men inte mellan Ipad och Ipad.

Aktivera i Inställningar och Systeminställningar

Efter att du uppdaterat systemet ska Universell kontroll vara igång av sig självt, men det kan hända att du måste aktivera funktionen.

Inställningar

På Mac: Öppna Systeminställningar -> Bildskärmar, klicka på Universell kontroll och kryssa i de två övre eller alla tre alternativen (det sista innebär att du bara behöver godkänna anslutningen en gång).

På Ipad: Öppna Inställningar och välj Allmänt -> Airplay och Handoff. Aktivera Pekare och tangentbord (Beta).

Anslut och använd

Att faktiskt använda Macens mus och tangentbord på en Ipad eller en annan Mac kunde knappast vara enklare. Dra pekaren till kanten av skärmen och vänta en stund så dyker den upp på den andra enheten med en list längs kanten som visar anslutningen. Du kan också se den anslutna enheten i Systeminställningar -> Bildskärmar på Macen som styr.

Anslut
Foto: Apple

Om den andra enheten inte dyker upp som den ska kan du testa att manuellt ansluta till den i Systeminställningar -> Bildskärmar. Klicka på Lägg till skärm och välj den andra enheten under Länka tangentbord och mus.

Du kan flytta pekaren mellan Macen och den andra enheten precis som om den vore en extern skärm, och precis som externa skärmar kan du flytta enhetens ikon i inställningarna för att välja hur den ska vara placerad i förhållande till Macens skärm(ar) – till höger, vänster, under eller över. Det avgör från vilken skärmkant du flyttar pekaren från en enhet till den andra.

Tangentbordet följer fokus, det vill säga om du klickar i ett program på den styrande Macen så går inmatningar på tangentbordet dit, klickar du på ett program eller en app på den andra så flyttas fokus dit och inmatningar hamnar där.

Ansluten

Förutom att styra en enhet åt gången kan du dra och släppa filer mellan enheterna. Från Ipad till Mac fungerar alltid, men åt andra hållet måste du ha en app öppen som kan hantera filen i fråga.

Komplement till Sidecar

För Ipad är Universell kontroll ett komplement till den andra delningsfunktionen Sidecar. Med Sidecar blir Ipad en extern skärm som förlänger Mac OS gränssnitt. Med Universell kontroll fortsätter den ha sitt eget gränssnitt och egna appar, men du slipper växla mellan mus/tangentbord och pekskärmen.