Mac Studio har inga komponenter som kan uppgraderas av användaren i efterhand, men vid isärplockning har det visat sig att lagringen inte sitter fastlödd på moderkortet utan på en eller två små dotterkort. Det innebär att Apple kan reparera datorn om lagringen har gått sönder, vilket så klart är positivt för miljön, men också att det i teorin går att uppgradera lagringsminnet i efterhand.

Det senare har Apple inte sagt något om än så länge, men tidiga tester tyder på att det kanske hindras av datorns basmjukvara och kan kräva ”upplåsning” med Apples särskilda serviceprogramvara. Det vore en skymf mot kunderna och hyckleri på hög nivå av ett företag som basunerar sin miljömedvetenhet.

Inga legitima skäl

Tidigare har Apple kunnat förklara avsaknaden av uppgraderingsbar lagring med att fastlödda lagringschipp sparar utrymme och tillåter mindre moderkort i små, tunna laptops. I Macbook och även 24-tums Imac kan jag köpa det, men redan med Mac Mini kändes det som ett svepskäl. Chassit i M1-modellen är fullt av luft, så nog hade det fått plats en ssd på ett dotterkort där.

I Mac Studio kan Apple inte längre skylla på det. Lagringskretsarna sitter redan nu på små löstagbara kort och det är uppenbart fysiskt möjligt att byta ut eller lägga till mer lagring.

Till skillnad från ramminnet, som sitter ihop med processorn, kan Apple inte heller skylla på prestanda. Ssd:n i Mac Studio är vrålsnabb, men inte nämnvärt snabbare än de snabbaste konkurrenterna med pci-express 4.0 och långsammare än kommande ssd:er med pci-express 5.0.

Apple använder numera ofta säkerhet och integritet som skäl till allehanda former av inlåsning och begränsningar i sina produkter. Om företaget pressas om lagringsuppgraderingar i Mac Studio är det troligt att det kommer upprepa sitt mantra om att de bara värnar om användarnas säkerhet, när det egentligen handlar om girighet.

Och visst, att släppa lagringen fri för tredjepartstillverkare skulle tillföra en liten, men inte obefintlig risk (mindre än du kanske kan tro eftersom styrning och krypteringen av data sker i processorn och inte på dessa lagringsmoduler). Men det är knappast ett hinder för Apple själva att tillverka och sälja uppgraderingskit. De skulle kunna säljas enbart inklusive installation av en auktoriserad servicetekniker eller i Apple-butik, med priser i nivå med uppgraderingarna vid köptillfället.

Men det skulle åtminstone ta bort en del av kundernas ångest vid köpet och göra det möjligt att behålla en dator flera år längre, när det visar sig att lagringen som kändes rymlig när du köpte den plötsligt är väldigt begränsande.

I en idealisk värld blir Mac Studio startskottet på en återgång till aningen mer uppgraderingsbara Macar. Även Macbook Pro skulle kunna få lagringen på en sådan här modul utan att det kostar allt för mycket utrymme eller batteritid. Föreställ dig en framtid där ett av säljargumenten för Apples olika Pro-modeller är just uppgraderingsbar lagring. Macbook Air, Mac Mini och Imac kan behålla sina fastlödda kretsar, medan Mac Studio, Macbook Pro och Mac Pro kan uppgraderas.

Mac Studios lagringsalternativ
Hur mycket lagring behöver du? För de flesta är det svårt att förutse behovet om några år.

Om det sedan går att göra själv eller kräver ett besök hos auktoriserad verkstad, och huruvida tredjepartstillverkare kan ta fram billigare alternativ är sekundära frågor.

Apple en miljövän? Upp till bevis

Även Apple borde kunna se en jättevinst med att öppna för uppgraderingar där det är möjligt: Miljön. Om kunder upptäcker att de har valt för lite lagring i sin Mac Studio kan köpa till mer i efterhand, behöver de inte längre göra sig av med den gamla datorn och köpa en ny.

Nu när möjligheten finns rent fysiskt vore det helt enkelt oförsvarligt av Apple att artificiellt blockera uppgraderingar. För ett företag som så ofta och gärna talar om återvunna material, minskad energiåtgång och andra miljövinster är det nu upp till bevis – vågar Apple offra en gnutta kortsiktiga intäkter i utbyte mot långsiktig vinning för kunder och miljön?