Tisdagens Apple-event bjöd på spridda skurar. Allt från en ny Iphone 8, förlåt Iphone SE, uppdaterad med ny processor och som nu har skrämts upp i prestanda värdigt år 2022. Imponerande för en så gammal grunddesign.

Iphone 13 kommer i grönt, amerikanarna kan se direktsänd baseball på Apple TV, och så passade Apple på att slänga in en M1:a också i Ipad Air – ja, varför inte när man ändå är igång!

Och äntligen finns en ny, något billigare Apple-skärm. Studio Display. Det är ett komplett paket med en 27 tum stor skärm, portar på baksidan, bra högtalare och mikrofoner, möjlighet att ladda en Macbook, samt en (vad det verkar) riktigt bra webbkamera. Perfekt för kontoret, men för 20 000 hade vi gärna sett både 120 Hz och mini-led.

Apple fortsatte dessutom bygga ut M1-familjen genom att kort sagt dubbla en M1 Max och kalla det en Ultra. Vips har vi en dubbelt så snabb M1 Max-processor som lämnar precis allt i ett dammoln långt bakom sig. Jag vet inte hur många gånger ordet ”faster” nämndes, men det ringer fortfarande i mina öron.

Apple roastade till och med sin egen Intel-baserade Mac Pro vad gäller processorhastighet – nu är Apples processorer snabbast även i den verkliga high-end-skalan.

För att få rum för all den extra kraften i det högre M1 Ultra-chippet blev också Mac Mini högre, och bytte namn till Mac Studio. Det ger en väldigt klinisk design som nästan påminner om något Apple hade kunnat släppa i början av 00-talet (hejsan Power Mac G4 Cube!).

Det är en klart nischad produkt som kräver ytterligare hårdvara, skärm, tangentbord och mus, men den som kostar på sig det kan få en dator som klår även Mac Pro. Det här är den ”Mac Pro Mini” vi väntat på.

Därför blev Apples lilla teaser i slutet extra retlig, där man sade att Mac Pro är den sista Macen att få Apple Silicon. Hur galen kan en Mac Pro egentligen bli, när vi ser denna kraft redan i en förhöjd Mac Mini?


Kvinna sitter vid Mac Studio med Studio Display
Foto: AppleÄr det här nya Imac 27 tum?

Men Imac 27 tum då?

Om inte Apple lyckades glömma det, finns ju fortfarande en Intel-baserad 27 tum stor Imac av den gamla skolan kvar. Om Mac Pro är sista Intel-Macen, varför nämner man inte också Imac i samma andetag?

En blunder från Apple? Nej, Apple brukar inte lämna detaljer åt ödet på det sättet.

Och se, en titt på Apples hemsida visar att den försvunnit även där.

Kanske tycker Apple att Mac Studio med 27 tum stora Studio Display är en bättre ersättare till en proffsbetonad Imac. Eller så lyckades Apple inte ordna tillräckligt bra kylning i det tunna Imac-chassit för att husera också en M1 Max eller M1 Ultra.

Det är inte omöjligt att en större Imac återuppstår en dag, men efter kvällens event står det klart att en proffsbetonad desktop från Apple inte heter Imac.