Testad produkt: Mac Studio
Pris: från 25 495 kr hos Apple

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Kompakt, strömsnål, dyr och ruskigt snabb! Apples nya dator och nya processor M1 Ultra imponerar onekligen. Det är en arbetsstation för grafiker, musiker, videoredigerare eller för dig med tjock plånbok. Mac Studio är såväl snabb som energisnål. Och imponerar stort.

Positivt

  • Snygg
  • Snabb
  • Tyst
  • Energisnål 

Negativt

  • Dyr
  • Går ej att uppgradera

Tänk dig att du har en Mac Mini, ta sedan en till och placera ovanpå, strössla med ett gäng olika portar såväl på fram- som baksida och du har Mac Studio. Ungefär där upphör likheterna.
Mac Studio Ultra
Påminner onekligen om en Mac Mini på steroider.

På insidan sitter nämligen Apples nya systemkrets M1 Ultra, som är ingenting annat än ett litet mästerverk i datorvärlden. Apples ingenjörer har helt enkelt – men det är allt annat än enkelt! – tagit två stycken M1 Max-processorer och slagit samman dessa genom en process Apple kallar Ultra Fusion. Genom att ha försett M1 Max med en toksnabb kommunikationsbuss kan data skyfflas mellan de två chippen i hastigheter upp till 2,5 terabyte per sekund, vilket i sin tur gör att operativsystem och program ser de två processorerna och alla grafikkärnorna som ett chipp.

Mac Studio Ultra
M1 Ultra är två stycken M1 Max som slagits samman till en systemkrets.

M1 Ultra har således 20 stycken cpu-kärnor med 16 prestanda­kärnor och fyra effektivitetskärnor, en 48-kärnig grafik­processor, 32-kärnig Neural Engine och en minnesbandbredd på 800 gigabyte/sekund. Det är således gott om prestanda i den här lilla lymmeln. Para detta med upp till 128 gigabyte enhetligt minne, som kan skyffla data med 800 gigabyte per sekund och du har en dator för tunga arbetsuppgifter.

Ty lyfta tungt är något den gladeligen gör. Videoredigering, 3d-rendering, ljudproduktion eller bildbehandling och kodkompilering går som en dans. M1 Max och Ultra har hårdkodade mediamotorer på chippet som gör att den utan att darra på manschetten kan spela upp 18 samtidiga videoströmmar, samtidigt som processorn och gpu:n hålls fria för annan bearbetning. I videon ovan finns ett klipp när 18 videoströmmar körs i Final Cut Pro. Den här datorn kan skyffla omkring hur många pixlar som helst på skärmen.

Mac Studio Ultra
Luften sugs in från undersidan och sedan ut genom hålen på baksidan för att kyla datorn.

Muskler och anslutningsmöjligheter

Lagringen i Mac Studio går att få i en, två, fyra eller åtta terabyte (512 gigabyte är standard om du köper en Studio med M1 Max). Det här kanske inte är en överraskning, men det är också snabbt. Ruskigt snabbt. När vi drar igång Blackmagic Disk Speed Test ligger mätarna stadigt på 4,9 gigabyte per sekund i skrivhastighet och 5,3 gigabyte i läshastighet, när programmet belastar disken med en fil på fem gigabyte.

Mac Studio Ultra
Det finns gott om anslutningsmöjligheter på Mac Studio.

Det här en sjukt snabb dator. Och den är i princip ljudlös. På insidan sitter en rejäl kylfläns och en fläkt som surrar svagt. Även om du har datorn placerad på skrivbordet är fläktljudet inte störande. Mac Studio har gott om anslutningsmöjligheter. På framsidan sitter två stycken usb-c-portar och en minneskortläsare. Baksidan har fyra stycken Thunderbolt 4-portar, ethernet (10 GB/s), två usb-a samt hdmi-port. Jodå, det finns också en 3,5 millimeters hörlursingång. Wifi 6 och bluetooth 5 står för trådlösa anslutningar.

Energisnål

För oss vanliga dödliga är konfigurationen som vi testat, Apple M1 Ultra med 20-kärnig processor, 48-kärnig grafikprocessor och 32-kärnig Neural Engine ruskigt dyr och samtidigt overkill av guds nåde. Prislappen för vår modell hamnar i runda slängar på 75 000 kronor. Och då ingår inte skärm, mus eller tangentbord. Dyrt? Javisst, men liknande arbetsstationer i Windows-världen kostar lika mycket om inte mer.

På tal om pc, det är nu vi anländer till den stora skillnaden mellan Intel, AMD och Apple. Det finns snabbare maskiner än Mac Studio, men de har en strömförbrukning som vida överstiger Mac Studio. Enligt Apple rör det sig om 90 procent lägre strömförbrukning vid samma prestanda. Ultras grafikprocessor använder 200 watt mindre än ett jämförbart grafikkort.

Det. Är. Stort.

Det finns också en snikvariant

En rolig detalj med M1 Ultra, Max, Pro och vanliga M1 är att de är ungefär lika snabba när bara en kärna används. Något vi upptäckte när vi testade att konvertera en video i Handbrake. Men så fort du använder ett program som kan utnyttja alla kärnorna, som Adobes programsvit eller Apples Logic och Final Cut Pro går det undan av bara h-e!

Mac Studio Ultra
De två fönstren till vänster visar processor och grafikbelastning när 18 8k-strömmar körs samtidigt i Final Cut Pro.

Mac Studio går även att beställa med en M1 Max-processor. Då hamnar priset på beskedliga 25 495 kronor. Och då får du en dator som även passar för mer normalt användande. Å andra sidan finns Mac Mini, som med en vanlig M1-processor klarar av allt vardagligt användande, inklusive redigering av semesterfilmer och bilder. Mac Studio är en dator för professionella användare.

Går inte att uppgradera

Negativt, finns det något sådan? Jo, vi är skeptiska till att den inte går att uppgradera. Beställer du en Studio kommer den att förbli vid sin ursprungskonfiguration hela sin livscykel. Å andra sidan, tidigare var Imac Pro en dator som professionella användare gillade. När den nådde slutet på sin livscykel var du tvungen att investera i både dator och skärm. Nu är ändå skärmen en separat del.

MacWorld rekommenderar

Om ditt levnadsbröd innebär att skapa magiska 3d-världar i Blender (som har stöd för Metal), mixa 200 ljudkanaler, redigera 8k-video eller bara har gott om pengar att bränna och vill imponera på grannen, då är det här datorn för dig.

Mac Studio är snabb som tusan och har en kompakt formfaktor som pryder vilket skrivbord eller vardagsrum som helst. Den får undertecknads ”vill ha”-känslor att brinna med intensiteten av tusen solar.

Om ändå min plånbok hade samma intensitet…

Specifikationer

Modell: Mac Studio
Tillverkare: Apple
Testad: Mars 2022
Processor: Apple M1 Ultra, 20-kärnig processor, 64-kärnig grafikprocessor, 32-kärnig Neural Engine
Minne: 64 GB enhetligt minne
Lagring: 4 TB ssd
Anslutningar: Sex Thunderbolt 4, två usb-a 3.1 gen 2, hdmi, 3,5 mm
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Mac OS
Storlek: 9,5 x 19,7 x 19,7 cm
Vikt: 3,6 kg
Pris: Testad modell: 75 495 kronor hos Apple 

Prestanda:
Cinebench R23, cpu: 24 178
Cinebench R23, cpu en kärna: 1536
Geekbench 5, cpu en kärna: 1790
Geekbench 5, cpu: 24215
Geekbench 5, grafik: 88 326
Disk, läsning (5 GB fil): 5 316 MB/s
Disk, skrivning (5 GB fil): 4 921,5 MB/s

Betyg 4,5 av 5