Dags för nya uppdaterade Macbook Pro 16 M2. Det här är en dator för dig som kräver extra allt. Stor skärm, maxad prestanda och grymt batteriliv. 
 

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Macbook Pro 16 är till utseendet identisk med Macbook Pro 16 anno 2021. Fantastisk skärm, ett fullstort taktilt tangentbord som är bäst i klassen och ett knippe portar att ansluta till. Men på insidan har det hänt desto mer. Batteritid uppåt 22 timmar, kraftfullt ljud, wifi 6e och ett chipp som kör cirklar runt konkurrenterna.

Positivt

  • Skärmen är underbar
  • Tyst
  • Grymt ljud
  • Batteritiden
  • Prestanda

Negativt

  • Priset

När nya Macbook Pro 16 startar upp för första gången får jag vibbar från THX-trailern de alltid brukade köra innan filmen startade. Det är ett fylligt ljud med rejäl bas som emanerar ur högtalarna.
MacWorld rekommenderar

Fattas bara annat, det sitter sammanlagt sex högtalare i datorn, varav fyra är optimerade för bas. Och nog gör de skäl för sin existens; det låter grymt bra och har stöd för Atmos. Strax efter att ljudet nått dina öron är det dags för skärmen att göra entré.

Charmerande skärm

Macbook Pro 16 (och 14) har en Liquid Retina XDR-skärm som tillfälligt kan pressas upp i 1600 nits och upp till 1000 nits med bibehållen ljusstyrka. Den har ett kontrastförhållande 1 000 000:1, dynamisk uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz, fullt stöd för P3 färgomfång och hdr10.

Macbook Air 16 M2
Foto: Petter AhrnstedtGrym skärm med dynamisk frekvensuppdatering!

Många siffror och konstiga ord, men på ren svenska kan vi säga att det är en väldigt behaglig skärm som lämpar sig lika bra för arbete som att titta på film. Den är grymt bra. Ovanför skärmen finns såväl en flärp som en Facetime-kamera på 1080p.

Chassit är av unibody-design i aluminum och trots sin storlek är datorn slimmad och väger bara dryga två kilo. Det här är en väldigt portabel dator, trots sin storlek.

M2 Pro och Max

Apple bygger vidare på sin egen processorarkitektur med M2 Pro och Max. De är bägge byggda på andra generationens 5-nanometerprocess. De har fler cpu- och gpu-kärnor än föregångarna M1 Pro och Max samt högre minnesbandbredd.

Macbook Air 16 M2
M2 Max.

M2 Pro har upp till 200 GB/s minnesbandbredd och stöd för upp till 32 gigabyte minne. M2 Pro går att få med en 12-kärnig cpu med åtta högpresterande kärnor och fyra högeffektiva kärnor, medan dess gpu har 19 kärnor.

M2 Max, som sitter i datorn vi testar, har upp till 400 GB/s minnesbandbredd. Den går att få med upp till 96 gigabyte arbetsminne. Den har samma 12-kärniga cpu som M2 Pro men dubblar antalet gpu-kärnor till 38.

M2 Pro & Max har även inbyggda kodare för videoformatet prores direkt på chippet. Vilket gör videoredigering och produktion enklare och snabbare.

Macbook Air 16 M2
Foto: Petter AhrnstedtUppdaterad hdmi-port. Antalet ingångar är annars samma som tidigare modell.

Visst är den snabb!

Och visst har M2 Max muskler. Men att ge en bärbar dator sjuhelsikes prestanda är inte särskilt svårt. Det finns Intel-datorer som vi har testat med snäppet bättre prestanda än Macbook Pro 16 med M2. Men det finns ingen som är lika energisnål med samma höga prestanda som den här datorn.

När vi renderar en 8k-video i Final Cut Pro startar fläkten efter en stund med ett otroligt svagt surrande. Och det spelar ingen roll om du kör på batteri eller med datorn ansluten till väggkontakten. Prestanda påverkas inte. Den här datorn är som en ardennerhäst med sprintförmåga.

Perpetuum mobile, typ

Apropå batteriet. Du kan utan problem arbeta vid datorn en hel arbetsdag med full ljusstyrka utan att behöva ladda den. Vi tippar på att du till och med kan utföra tungt och krävande arbete i åtta timmar utan att behöva ladda.

Macbook Air 16 M2
Foto: Petter AhrnstedtApples tangentbord och touchpad är bäst i klassen!

Vi streamade video nio timmar i sträck med full ljusstyrka och då fanns det 40 procent kvar av batteriet. I skrivande stund har jag suttit en dryg timme och skrivit den här artikeln. Batteriet visar att det finns 99 procent kvar. Imponerande är i underkant. Enligt Apple ska den klara upp till 22 timmar videouppspelning. Det är en timme mer än förra generationen. Och det är enbart tack vare optimerat operativsystem – batteriet är lika stort som i den förra modellen.

Macbook Pro har även fått wifi 6e samt hdmi med stöd för en skärm med upp till 8k (60Hz) eller en 4k (240Hz). Men det går att ansluta fler skärmar än så.

Upp till tre externa skärmar med 6k (60Hz) via thunderbolt och en extern skärm med upp till 4k-upplösning via hdmi, eller två externa 6k-skärmar via thunderbolt och en extern skärm upp till 8k-eller en extern skärm med 4k-upplösning (240Hz) via hdmi.

Antalet portar är samma som förra modellen: tre thunderbolt 4, en hdmi och en sd kort-läsare.

Macbook Air 16 M2
Foto: Petter Ahrnstedt

Maskininlärning de luxe

Både M2 Pro och M2 Max har en 16-kärnig Neural Engine som är kapabel att utföra upp till 15,8 biljoner operationer per sekund – 40 procent snabbare än föregående generation. Det gör den tio gånger snabbare jämfört med Intel-baserade Macbook Pro.

Givetvis är ssd-lagringen också snabb. När vi kör Blackmagic Speed Disk slår mätarna i botten.

Det går att rabbla siffror i evigheter. Men kort sagt är det här en formidabel dator med prestanda så det både räcker och blir över. Det är också en dator för professionella användare. Macbook Pro 13 med M2 är, trots ”Pro” i namnet, en dator för vanliga användare som vill ha lite mer sprutt än vad Macbook Air M2 kan erbjuda.

Det här är en dator för dig som vet att du behöver prestanda för att kunna utföra ditt arbete. Redigerar du gigantiska bilder i Photoshop, arbetar som studiotekniker och behöver kunna arbeta med hundratals ljudspår eller skapar 3d-världar med miljarder av polygoner, då är det här datorn för dig.

Jodå, den är dyr

Så vi har vi det här med priset. Den har blivit dyrare. Dollarkursen, den svaga kronan, inflation och krig har dessvärre sådana konsekvenser. För en vanlig dödlig, typ undertecknad, är 59 495 kronor, som den här modellen kostar, mycket pengar. Men inte för er som behöver kunna ta med er datorn på fältet utan att ge avkall på vare sig prestanda, mobilitet eller batteriliv.

M2 Max gör datorn ungefär 20 procent procent snabbare än M1 Max. Vilket innebär att om du sitter på en Macbook Pro M1 Max eller Pro behöver du inte köpa den här modellen, utan kan vänta tills M3 släpps. Ni som däremot sitter på en Macbook Pro med Intel-propp borde däremot fråga er ”vad väntar jag på?”

Specifikationer

Produktnamn: Apple Macbook Pro 16 M2 Max
Testad: Januari 2023
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M2 Max, 12 kärnor
Grafik: Apple M2 Max graphics 38 kärnor
Minne: 64 GB, lpddr5
Lagring: 2 TB ssd
Bildskärm: 16 tum Liquid Retina XR, 3 456 x 2 234 bildpunkter
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 3 st thunderbolt 4, hdmi, SDXC-minneskortläsare, 3,5 mm jack.
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.3
Operativsystem: Mac OS Ventura
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Batteritid: Upp till 22 timmar
Storlek: 35,57 x 24,81 x 1,68 cm
Vikt: 2,16 kg
Rek. pris: Testad modell: 59 495. Grundmodellen (med M2 Max): 49 995 kronor, med M2 Pro: 35 995 kronor.

Prestanda

Cinebench R23 Double Core: 14 608 poäng
Cinebench R23, cpu Single Core: 1 615 poäng
Geekbench 5, cpu: 15 103 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 969 poäng
Geekbench 5, grafik (OpenCL): 70 823 poäng
Geekbench 5, grafik (Metal): 85 337
Disk, läsning: 5 681 MB/s
Disk, skrivning: 6 543 MB/s

Betyg 4,5 av 5