Intels Alder Lake-processor börjar bli tillgänglig i bärbara datorer och det betyder en sak: benchmarks! Macworlds amerikanska systerpublikation, PC World, publicerade en recension av en av de första bärbara datorerna med Core i9-12900HK-processorn (Alder Lake), vilket fick oss att tänka på Apples M1 Pro och Max.

PC World inkluderade inte Apple M1 Pro/Max i sin recension. De fokuserar på Windows-baserade bärbara datorer och jämför Alder Lake med sin föregångare och en ny 8-kärnig Ryzen 9 5900HX. Många av benchmark-programmen som används finns inte till Mac. Men PC World körde Geekbench och Cinebench, två benchmarks som Macworld också använder.

Här specifikationerna för de bärbara datorerna i testet:

14-tums Macbook Pro M1 Pro: 10-kärnig M1 Pro (8 prestanda- och 2 effektivitets-kärnor); 16-kärnig gpu; 32 gigabyte ddr5/6400 ram; 1 terabyte ssd; Liquid Retina xdr-skärm med Promotion (120 Hz max uppdateringsfrekvens)

14-tums MacBook Pro M1 Max: 10-kärnig M1 Max (8 prestanda- och 2 effektivitets-kärnor); 32-kärnig gpu; 64 gigabyte ddr5/6400 ram; fyra terabyte ssd; Liquid Retina xdr-skärm med Promotion (120 Hz max uppdateringsfrekvens)

MSI GE76 Raider: 12:e generationens Intel 14-kärnig Core i9-12900HK (sex prestandakärnor och åtta effektivitetskärnor); Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Laptop gpu; 32 gigabyte ddr5/4800 ram; två terabyte nvme pcie 4.0 ssd; 1080p-skärm med 360 Hz uppdateringsfrekvens.

Vi använder Geekbench för att testa alla Mac och Iphone. I Geekbench 5 flerkärniga cpu-test har Alder Lake Core i9 ett försprång med fem procent över Apples processor. I single-core testet var Alder Lakes 3,5 procent snabbare. Det är i princip oavgjort. Alder Lake har ett litet övertag, men i många fall kommer skulle du inte ens märka någon skillnad.

Geekbench 5:s OpenCL-grafikreferensresultat ser desto mer dramatiska ut. De bärbara datorer som PC World testade har dyra diskreta och kraftfulla grafikkort, något som återspeglas i resultaten. En mer rättvis jämförelse är att undersöka resultaten för den integrerade gpu:n. I det fallet ger M1 Max och dess 32-kärniga gpu är 183 procent snabbare jämfört med Alder Lakes integrerade gpu, Iris Xe.

Ett annat populärt benchmark är Cinebench R23, som utför 3d-modellering och är ett flertrådigt test, ju fler kärnor en cpu har, desto bättre. Den stresstestar cpu:n konstant och är inte avsedd att mäta prestandaboost. I det här testet har vi inga siffror för M1 Max; resultaten kommer från en M1 Pro i en 14-tums MacBook Pro. Här är Alder's Lakes fördel mer uppenbar, med ett resultat som är 29 procent snabbare jämfört med M1 Pro.

Hur är det med energiförbrukningen?

PC World körde ett par tester för att mäta strömförbrukningen för den Alder Lake-utrustade bärbara datorn. Under Cinebench R23 multi-core test, förbrukade datorn med Alder Lake konsekvent runt 100 watt, med toppar mellan 130 och 140 watt. Vi har inte själva testat strömförbrukningen för M1 Pro/Max, men AnandTech använde Cinebench R23 och fann att M1 Max strömförbrukning var 39,7 mot över 100 watt för 11:e generationens MSI GE76 Raider. Det är mycket mindre än Alder Lake.

I PC Worlds test klarade MSI GE76 Raider sex timmars videouppspelning i offline-läge, långt ifrån de 17 timmar Macbook Pro mäktar. Det är en enorm skillnad, särskilt i en bärbar dator. Visst, MSI GE76 Raider har helt andra användningsområden än Macbook Pro, men Apple har lyckats leverera hastigheter som är nästan lika imponerande som Intels bästa, utan att offra effektiviteten.

En vinst för Intel med en asterisk

Pc-fanbois kommer säkerligen att glädjas över resultaten. Men Intels seger är dock full av frågetecken. För det första finns det problem med strömförbrukningen och batteritiden. För det andra kostar den testade datorn 50 000 kronor och är den absolut bästa processorn Intel kan erbjuda i en bärbar dator. Apples 14-tums MacBook Pro kostar hälften så mycket och presterar nästan lika bra.

Rykten har nu dykt upp om att Apple skulle kunna fortsätta att erbjuda Intel-processorer i en Mac Pro, detta för att tillgodose professionella användare som förlitar sig på Intel-optimerad programvara, så visst kan resultatet ha en viss relevans. Men annars kommer Apples Mac att vara helt M-baserad i slutet av detta år, så det spelar mindre roll vad Intel gör med sina processorer. Om något bekräftar resultaten att Apple är helt inne på rätt med väg med sina datorer.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt