Uppdatering (2022-06-14):

Strax innan jul förra året kom en order till Apple från Nederländernas konsumentskyddsmyndighet ACM, som tvingar företaget att öppna för andra system för köp-i-appen än Apples egna i dejtingappar.

Under våren har Apple gjort ändringar i reglerna flera gånger för att blidka myndigheten, men de har gång på gång underkänts och till slut hade Apple betalat 50 miljoner euro i böter och ACM hotade att gå vidare med nya böter.

I slutet av förra veckan presenterade Apple ytterligare ett antal mindre regeländringar som räcker för att ACM nu ska meddela att företaget har nått upp till kraven som ställdes i beslutet.

  • Kraven på betalningsförmedlare har justerats.
  • Kraven på hur en app som använder alternativa betalningslösningar presenterar köp-i-appen har justerats.
  • Rabatten på Apples kommission för appar som använder alternativa betalningslösningar (3 procent) gäller nu även när kommissionen är 15 procent – för utvecklare med under en miljon dollar om året i intäkter och för prenumerationer som är över ett år gamla.

Apple har överklagat ACM:s ursprungliga beslut och säger i ett pressmeddelande att det inte anser att ändringarna ligger i användarnas intresse, men att det väljer att samarbeta.


Uppdatering (2022-02-22):

För femte veckan i rad har Nederländernas konkurrensmyndighet ACM skickat ut böter till Apple på fem miljoner euro, vilket motsvarar 53 miljoner svenska kronor.

Anledningen är att den amerikanska teknikjätten fortfarande inte har öppnat upp App Store för alternativa betalningssystem, något som bedöms strida mot nederländska lagar.

– Vi har tydligt förklarat för Apple hur de ska bära sig åt för att följa beslutet. Hittills har de dock vägrat att lägga fram några seriösa förslag, säger en talesperson för ACM i ett uttalande som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Det maximala bötesbeloppet ligger på 50 miljoner euro, vilket innebär att det bara återstår fem veckor innan Apple slipper fler böter.


Tidigare (2022-01-25):

Nederländernas konkurrensmyndighet ACM beordrade strax innan jul Apple att öppna App Store för alternativa betalningssystem i kategorin dejtingappar. 15 januari kom Apples svar – regeländringar är på gång och utvecklare av dejtingappar ska kunna ansöka om nya befogenheter för att kunna styra användare till andra betalningssystem.

ACM meddelade några dagar senare att myndigheten ska se över Apples planer och kontrollera om de lever upp till kraven i beslutet. Så har nu skett, och myndigheten godkänner inte Apples ändringar.

Framför allt, säger myndigheten, är problemet att Apple fortfarande bryter mot lagen genom att inte tillåta utvecklare av dejtingappar att använda alternativa betalningslösningar. Det enda Apple har gjort är att tala om hur det är tänkt att bli framöver och utvecklare kan ”anmäla intresse”.

Apple har också satt upp barriärer mot användningen av alternativa betalningslösningar, bland annat genom att till synes tvinga utvecklare att välja mellan att antingen länka till externa webbplatser för transaktioner eller använda alternativa betalningssystem direkt i appen. ACM skriver att utvecklare måste kunna välja att ha båda samtidigt.

Nu måste Apple betala den första boten på fem miljoner euro, och om företaget inte rättar sig blir det nya böter varje vecka.