Okej, visst. Det kan vi inte veta helt säkert. Kanske har Apple ett hemligt ess i rockärmen, en ny teknik eller lösning vi hittills inte sett till som plötsligt gör vikbara telefoner intressanta för den stora massan.

Men det verkar inte så.

Vikbara smartphones har funnits i några år nu, påhejade av kanske främst Samsung som försöker få oss att vika våra telefoner i båda små (Galaxy Z Flip) och stora (Galaxy Z Fold) format. Debuten av den senare var klart svajig. Telefonen gick sönder när journalister och testare gjorde det som var hela idén med enheten – att vika den.

Sedan dess har Samsung förbättrat prylarna i omgångar och även introducerat den mindre Z Flip, som har en inte helt orimlig prislapp.

Läs mer! Uppgifter: Apple testar flera prototyper av vikbar Iphone – långt från lansering

Men frågan är fortfarande, varför ska vi vika telefonerna?

Apple har hittills verkat ointresserade av att detta vikande. Ett och annat patent om vikbara prylar har läckt ut från företaget, men patent är sällan en bra temperaturmätare för vad som faktiskt är på gång.

Om vikbara telefoner nu vore framtiden borde dessa enheter snart nå massförsäljning. Så varför finns ingen vikbar Iphone?

Den stora fördelen som vikbara telefoner säljs med är att en hyfsat liten enhet kan förvandlas till en platta i ett svep. Telefon ena stunden, surfplatta i nästa.

Smart, eller?

Inte nödvändigtvis. Det ger en klart dyrare och mer ömtålig konstruktion, samtidigt som telefonen är tjockare hopfälld än vad en vanlig, ”platt”, smartphone är.

Hur ofta behöver du egentligen en surfplatta i fickan? De flesta mobilgränssnitt är väl anpassade till dagens redan stora mobilskärmar. Betala räkningar, navigera, socialisera – det mesta fungerar bra även på mobilen idag. Instagram finns inte ens i Ipad-format.

Möjligen kan du som absolut måste övervaka Excel-ark vilja få plats med fler celler på skärmen, men då kanske du ändå vill ha ett tangentbord och mus?

Det starkaste argumentet för att Apple inte kommer lansera en vikbar Iphone är kanske ändå Apples egna, interna konkurrens. Varför riskera sin Ipad-försäljning genom att lansera en hybrid-Iphone?

Vi vet också att Apple aldrig gillat hybridenheter av olika slag. Apple har hoppat över både netbooks, pekskärmar på datorer, och den slags Mac-Ipad-hybrid som det ryktades om under ett par år på 2010-talet. Med hybridlösningar kommer kompromisser, och många gånger introducerar kompromisserna fler nya problem än vad de löser från första början.

Läs också! Minns du netbook? Därför kom aldrig Macbook Mini

Nej, vikbara telefoner är något perifert. Som bäst kanske en uddalösning för entusiaster, om vi vill vara snälla. Eller för teknikfakirer som gärna betalar för att betatesta andras lösningar, om vi ska vara ärliga.

Sista ordet lär inte vara sagt om vikbara telefoner, men vi ska komma ihåg att inte förväxla nyheter med innovationer. Inte alla nya tekniker förtjänar att överleva efter nyhetens behag. Apple kommer inte att göra en vikbar telefon därför att vikbara telefoner redan från början är ett övertänkt, onödigt komplicerat och spektakulärt påhitt.

Vikbara telefoner är ingen lösning för ett tydligt problem, utan blott en lösning som saknar ett problem.