Häromdagen skrev utvecklaren Kosta Eleftheriou om en ny app han hade upptäckt som verkar ha dragit in många miljoner på App Store genom falska recensioner och en bedräglig prenumerationsmodell.

Appen heter Ampme och till skillnad från tidigare appar Kosta Eleftheriou har uppmärksammat är det inte en okänd app från en okänd utvecklare. Den släpptes redan 2015 och de första åren recenserades den bland annat av The Verge och PC Mag. Den hade (och har) en unik idé: Att synka uppspelningen av musik mellan flera mobiler och bluetooth-högtalare.

I början fanns inga prenumerationer och appen var helt gratis, men någon gång sedan dess verkar utvecklarna ha bestämt sig för att det bästa sättet att tjäna en hacka på appen är att lägga till en svindyr prenumeration på 100 kronor i veckan.

Till skillnad från liknande upptäckta appar med falska recensioner har företaget Ampme dessutom svarat på anklagelserna. I ett uttalande som har skickats till The Verge och Tech Crunch skriver de att de ”alltid har följt Apples riktlinjer” och skyller de falska recensionerna på ”konsulter”. De lovar att städa upp bland recensionerna, och har enligt Kosta Eleftheriou redan börjat göra det. Priset på prenumerationen har också halverats.

Ampmes vd Martin-Luc Archambault är en kanadensisk ”serieentreprenör” som bland annat har varit domare i kanadensiska upplagan av Draknästet.

Han låg även bakom webbläsartillägget Wajam som 2012 var en praktisk sökfunktion för sociala medier med efter några år hade förvandlats till annonssmusslingsprogram som även började använda knep för att undvika antivirusprogram och Windows Defender. Att han inte skulle ha något emot att tjäna pengar på att folk missar att avsluta en prenumeration är kanske inte så förvånande.

Sean Hollister på The Verge pekar också på Apples problematiska roll som den som ska övervaka App Store och förhindra att användare utnyttjas samtidigt som det tar en del av intäkterna från sagda utnyttjande. Och varför har Ampme inte tagits bort av Apple nu? Utvecklarna erkänner ju att många recensioner är falska.