Privat reläservice (Icloud Private Relay) är en av de försenade nyheterna i IOS 15 och Mac OS 12. Den ingår som betaversion i båda systemen och kan aktiveras under Icloud-inställningarna, men fungerar än så länge inte till hundra procent.

Apple har sagt att funktionen kommer aktiveras som standard för användare med en Icloud Plus-prenumeration när den har lämnat betastadiet.

Flera stora europeiska mobiloperatörer är inte glada över tjänsten, och skriver i ett öppet brev i brittiska The Telegraph att EU bör sätta stopp för den. Det är företag som Vodafone, Telefonica och T-Mobile.

Operatörerna klagar över att privat reläservice kommer hindra dem att samla in ”väsentlig nätverksdata och metadata” och kommer ”underminera europeisk digital suveränitet”.

Apples tjänst gör ingenting som vanliga vpn-tjänster inte gör, så den logiska förklaringen till att operatörerna agerar så här nu men inte tidigare är att de ser ett hot mot sin lönsamhet när ett stort antal Iphone-användare börjar anonymisera sin internettrafik.