Den fjärrkontroll för Apple TV som borde ha byggts finns ännu inte. Visst, den blev bättre med den senaste generationen Apple TV. En lite fladdrig touch-platta byttes mot vad som ser ut som ett klickhjul från Ipod, men särskilt innovativ är den inte.

Varför nöja sig med att bara åtgärda existerande problem, när man istället kan visa lite mer innovationslusta? Lösa problem istället för att bara åtgärda brister?

Samsung släppte i dagarna en ny Eco Remote. En nätt fjärrkontroll med solpanel på baksidan som eliminerar behovet av AAA-batterier. Formen är dessutom rätt återhållsam – det ser nästan ut som något Apple skulle kunna släppa, om vi tänker bort symbolerna för konkurrerande tjänster.

Samsung Eco Remote
Foto: Samsung

Visst är det smart att slippa batterierna, men det Apple framför allt borde låta sig inspireras av här är att våga lägga till några extra knappar på fjärren. Jo, faktiskt!

Jag vet att Apple är allergiskt mot knappar – av goda skäl. Vi har väl alla ett gäng plastiga, dammiga fjärrkontroller på vardagsrumsbordet men alldeles för många knappar som gör alldeles för lite nytta.

Men tänk om fyra extra, väl valda knappar hade kunnat addera så mycket mer värde till den lilla plastbiten?

Apple skulle med dessa knappar kunna förvandla Siri Remote till Home Remote. Låt de extra knapparna vara snabbknappar för att styra scener, automationer och tillbehör i Homekit. Och kanske den där middagsspellistan i Apple Music, som spelas upp på hemmets Homepod?

Kanske skulle knapparna också kunna programmeras till helt andra saker? Starta en automation i Genvägar, eller för att pinga sin Iphone?

Det skulle primärt fortfarande vara en fjärr för Apple TV, men även en fjärr för Apple-hemmet.

Homekit fjärrkontroll
Foto: Samsung/montageSå hade några extra snabbknappar för Homekit kunnat se ut.

Mobilen är ingen bra kontroll för smarta hemmet

Ett problem med smarta hemmet är att kontrollerna ofta göms i appar på mobilen. Att tända en lampa kräver alldeles för många tryck på mobilen för att lösa den uppgift som redan löses bäst med en hederlig lampknapp på väggen.

Lampknappen sitter alltid på samma plats, och fungerar alltid. Inget leta efter mobilen för att tända en lampa, inget vänta på uppkoppling.

I själva verket skulle det smarta hemmet må bättre av fler fysiska kontroller. Det skulle Apple kunna lösa med en fjärrkontroll till Apple TV, som får några fler knappar.

Just fjärrkontrollen är dessutom rätt enhet för snabbknappar till Homekit. Den lämnar aldrig hemmet, och återfinns oftast på samma ställe – någonstans mellan soffan och soffbordet. På så vis kan vi styra de vanligaste scenerna för Homekit med en kontroll som alltid är nära till hands.


Byt Siri mot Hem

Idag heter Apple TV-fjärren Siri Remote, men hur ofta används egentligen Siri på Apple TV? Siri kan väl få finnas kvar, men varför inte betona det smarta hemmet mer – Apple TV är ju dessutom den hubb som sköter Homekit i bakgrunden, så kopplingen är inte långsökt.

Det har ryktats om att Apple snart ska lansera ett ”Home OS”. Med ett sådant nytag kring mjukvara och tjänster för hemmiljön, har Apple här chansen att också göra hårdvaran för hemmet bättre.

Apple, det är dags att skrota Siri Remote och göra en Home Remote istället.