Testad produkt: Magic Keyboard
Pris: Kostar 3 590 kronor hos Amazon Sverige

Det går ungefär tretton tangentbord på dussinet till Ipad. Inte bara för att Ipad numera finns i alla möjliga storlekar och konfigurationer, utan för att det är en gigantisk marknad. Sedan den introducerades 2010 har det sålts i runda slängar mer än 425 miljoner Ipad.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Magic Keyboard skulle kunna göra så mycket mer om Apple tillät det. Som det är nu är det marknadens bästa tangentbord för Ipad. Dessvärre är inte Ipad OS det bästa för marknadens bästa tangentbord. Men om du ska ha ett tangentbord för din Ipad Pro 11 eller Ipad Air, då är det här du ska ha.

Positivt

  • Bra känsla
  • Ingen krånglig parkoppling
  • Bra musplatta

Negativt

  • Dyrt
  • Relatvit tungt
  • Ipad OS sätter begränsningar
Låt oss först fastslå att Magic Keyboard är ett bra tangentbord, till och med det bästa undertecknad har testat för Ipad. Som tangentbord betraktat är det skönt att skriva på, slaglängden är bra och knapparna ger ifrån sig ett småmysigt klickande ljud, som påminner om tangentbordet i Macbook Air. Framför tangentbordet sitter en styrplatta, som också den i sann Apple-anda fungerar exemplariskt. Vi har testat tangentbordet avsett för 11-tums Ipad Pro, men det fungerar också med fjärde generationens Ipad Air.

Smart koppling

Tangentbordet får ström genom din Ipads Smart Connector. Det behöver således inte laddas utan ”stjäl” ström från din Ipad. Om det påverkar batteritiden? Klart det gör, men det är såpass marginellt att det inte märks. Om du drar upp ljusstyrkan till max lär det äta mer batteri.

Magic Keyboard
Vid en snabb blick ser det nästan ut som om Ipad är tyngdlös

Du fäster din Ipad genom kraftiga magneter som sitter på insidan av locket. Även om den ser ut att sväva vid en snabb anblick, sitter den ordentligt. Det finns ingen risk att den lossnar, såvida du verkligen inte försöker att skaka loss den. I locket finns dessutom ett hål för kameran. I gångjärnet gömmer sig en svårupptäckt pass through usb-c-kontakt.

Magic Keyboard
Usb-c-kontakten är diskret placerad i gångjärnet.

Dessa å, ä och ö

Det enda smolket i bägaren när det handlar om att skriva på det är att vi i Sverige har bokstäverna å, ä och ö. För att få plats med alla tangenterna har Apple tvingats minska storleken på å och ä. Detta medför att det är aningen svårare att träffa rätt tangent. Räkna med att antalet feltryckta kommer att öka. Det kan visserligen vara en vanesak, men det hade varit skönt med fullstora tangenter rakt igenom.

Magic Keyboard
Å- och ä-tangenten har krympts för att få plats.

Musplattan, som av förklarliga skäl inte är lika stor som den du hittar på Mac-dator, fungerar också över förväntan. Men fabriksinställningen på tangentbordet är att du måste klicka på den för att registrera musklick. Tyvärr krävs det rejäla klick, men du kan justera detta i inställningarna. När jag valt samma inställning jag använder på Mac, ”tryck för att klicka”, räcker det med att snudda den med ett finger.

Magic Keyboard
Givetvis har tangentbordet bakbelysta tangenter.

Apple sätter begränsningarna

De enda begränsningar med Magic Keyboard, förutom våra svenska bokstäver, står att finna i Ipad OS. Det är som att Apple inte riktigt vågar ta steget fullt ut och låta det kontrolleras via tangentbord och mus. I vissa fall fungerar det alldeles utmärkt med enbart tangentbordet och styrplattan, i andra fall måste du peka med fingret på skärmen. Och varför i hela friden är muspekaren en rund cirkel? Apple kallar gärna Ipad för ”dator”, och visst är den det i många avseenden. Med Magic Keyboard är Apple snubblande nära att förvandla den till en ”riktig” dator. Om detta är avsiktligt, de tjänar mer pengar trots allt på att sälja både dator och Ipad till samma konsument, eller om det är för att Appe verkligen ser dem som två olika produkter för olika ändamål, låter vi vara osagt.

M3 rekommenderar

Det här ändå ett tangentbord vi varmt kan rekommendera. Den här recensionen skrevs på tangentbordet. Och ju mer undertecknad använder tangentbordet desto mer tycker jag om det. Ska du ut och resa och vill ha en liten portabel skrivmaskin med dig, så är det perfekt!

Specifikationer

Modell: Magic Keyboard
Tillverkare: Apple
Kompatibilitet: Ipad Pro 11 tum (första, andra och tredje generationen), Ipad Air (fjärde generationen)
Vikt: 601 gram
Pris: Kostar 3 590 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5