Apple är mitt uppe i en tvåårig övergång med sina egna processorer. Apples konsumentsortiment är nu försett med den otroligt snabba M1. Med den senaste lanseringen av M1 Pro och Max i Macbook Pro fick vi ett smakprov på vad Apple kan göra för att möta prestandakraven som proffsanvändare ställer på sina Mac-datorer.

När det gäller Mac-datorer för professionella användare är det oftast Mac Pro som dyker upp i tankarna, Apples mest avancerade arbetsstation. Vilka fördelar har då M1 Max gentemot Intel? En viktig del är grafikprocessorn, som traditionellt är den mest energikrävande akilleshälen i arbetsstationer. Blir optimerade codecs, som Prores, tillsammans med ett supersnabb SoC att vara tillräckligt för att nästa Mac Pro ska slippa vara beroende av gpu-bearbetning?

Genom att förstå det förflutna – eller faktiskt vad som är tillgängligt med Mac Pro idag – kommer vi att bättre kunna förstå Apples vision.

Prores – Apples trumfkort

Intel Mac Pro har en 28-kärnig Xeon W processor och har möjlighet att uppgraderas med ett afterburner-kort samt högpresterande grafikkort. Vid första anblicken verkar M1 Max 10-kärniga processor och 32-kärniga grafikprocessor ynkliga i jämförelse, men den har ett par ess i rockärmen: två Prores-kodare och avkodare inbyggda i M1 Max.

Afterburner
Apples Afterburner-kort för 2019 års Mac Pro.

Prores, för den oinitierade, är Apples videocodec, som blir mer mainstream. Du kan till och med spela in video i Prores med Iphone 13 Pro. Prores är viktig för att den ger Apple en fördel i traditionella arbetsflöden för arbetsstationer. Låt oss se vad detta betyder jämfört med dagens Intel-baserade Mac Pro.

Afterburner-kortet, som kostar 25 000 kronor till Intel Mac Pro, accelererar avkodningen av Prores-codecs och låter dig spela upp flera videoströmmar i 8k. Det avlastar också processorn, som traditionellt belastas hårt med Prores. Men det påskyndar inte kodningen, vilket gör dess användbarhet begränsad. Mac Pros grafikprocessor fyller sitt syfte vid färggradering, men den känner sig mer hemma med andra codecs, som R3D raw istället för Prores raw.

M1 Max har i princip ett nästa generations Afterburner-kort inbyggt. Med sina två Prores-kodare och avkodare är den en perfekt symbios av hårdvaru- och mjukvaru-optimering, utan att behöva råkraften från ett grafikkort.

För att se hur bra den presterar exporterade vi ett fem minuters 6k Prores raw-videoklipp till Prores 422 HQ i Final Cut Pro. Vi testade en 28-kärnig Xeon W-baserad Mac Pro 2019 med 96 gigabyte arbetsminne, AMD Radeon Pro W6800X Duo-kort, samt med och utan ett Afterburner-kort. Resultaten jämfördes med en M1 Max Mac Book Pro, som har en 32-kärnig grafikprocessor och 64 gigabyte arbetsminne. Resultaten visar att M1 Max får fantastiska resultat.

Mac Pro Benchmark
Resultaten är tiden i sekunder. Kortare tider/kortare staplar är snabbare. Testningen var export av ett fem minuters 6k Prores raw-videoklipp till Prores 422 HQ.

Imponerande, eller hur? Uppenbarligen gör Prores-kodarna och -avkodarna ett extremt bra jobb, när de är optimerade i programvara som Final Cut Pro eller DaVinci Resolve. Prores är minimalt komprimerad och har stora filstorlekar, vilket gör uppspelningen smidig, även på mindre hårdvara.

I kombination med rätt optimeringar utklassar M1 Max en Xeon-baserad Mac Pro med Afterburner, som är en mycket dyrare dator. Detta visar också att Apples kontroll över hela ekosystemet – hårdvara, codec och mjukvara – ger den bästa användarupplevelsen.

Samma hastighetsfördel går att tillämpa på andra aspekter vid videoredigering av Prores. Tunga uppgifter som brusreducering och stabilisering är vanligtvis snabbare på M1 Max (se testresultaten nedan). Den kan också strömma flera 8k Prores-videor samtidigt. Bäst av allt: en M1 Max Macbook Pro kan du ha i ditt knä, på stranden, i skogen, i parken – var som helst i världen.

M1 Max Benchmarks
Brusreducering. Resultaten är tider i sekunder. Lägre tider/kortare staplar är snabbare.
M1 Max Benchmarks
Testningen involverade 4k Prores 4444 XQ codec och Final Cut Pro. Uppgiften ”Stabilisera” använde ett videoklipp på en minut. Brusreducering utfördes på ett 20-sekunders videoklipp.

Vad händer med grafikintensiva uppgifter

Vad händer om vi jämför prestanda med en mer traditionell codec som R3D Raw? R3D Raw är en grafikkrävande codec, optimerad för hårdvara som AMD W6800x Duo. I den här omgången av benchmarks är bakgrundsrenderingen i Final Cut Pro avstängd och den ska inte skapa en optimerad Prores-fil. Detta gör att vi kan se vilka hästkrafter som finns i grafikprocessorn. Mac Pro från 2019 har ett AMD Radeon Pro W6800X Duo installerat.

M1 Max Benchmarks
Resultaten är tider i sekunder. Lägre tider/kortare staplar är snabbare. Testningen involverade ett R3D Raw 8k fem minuters videoklipp till ProRes 422 i Final Cut Pro.
M1 Max Benchmarks
Resultaten är bilder per sekund. Högre priser/längre staplar är bättre. Testningen involverade R3D Raw 8k-uppspelning i DaVinci Resolve.

Här blir resultatet tvärtom. Det här är hårdvarujämförelsen utan Prores. Mac Pros Afterburner-kort används inte heller och Prores-fördelen med M1 Max är borta.

För närvarande måste professionella, grafikkrävande arbetsflöden fortfarande förlita sig på datorer som Mac Pro, eftersom M1 Max fortfarande ligger efter. 3d-applikationer som Octane X är snabbare med traditionella grafikkort.

Med det sagt är M1 Max fortfarande ett stort steg över den ursprungliga M1. En Apple-processor i Mac Pro med skalbar grafikprestanda bör minska gapet ytterligare eller till och med överträffa prestanda hos monsterkort som AMD W6800x Duo i tunga applikationer.

En viktig punkt för att demonstrera M1:s nuvarande kapacitet: Codecs som 10-bitars 422 4k från Canon R5 har varit kända för att få datorer som Mac Pro att gå på knäna, till och med Threadripper RTX 3090-utrustade riggar. M1 Mac? Den gör det enkelt att arbeta med dessa tack vare de medföljande hårdvaruavkodarna, de kringgår behovet av rå grafikprestanda.

Med tanke på Apples dominans i Prores är det ingen överraskning att det är en så viktig del av deras Mac-strategi. Men resultaten med arbetsflöden för grafikprocessorer ger ändå en glimt av vad en Mac Pro med Apple-processor kommer att behöva kunna klara av för att utmärka sig i gpu-baserade arbetsflöden.

Rykten pekar på att en framtida Mac Pro har så många som 40 processorkärnor och 128 grafikkärnor, tillsammans med betydligt mer arbetsminne. En viktig fördel med SoC (System on a Chip) är att kommunikationen mellan delarna är mycket snabbare och effektivare. Till exempel, den befintliga M1 Max med 64 gigabyte arbetsminne delar också detta med gpu:ns vram, vilket ökar hastigheten. Detsamma gäller för en Mac Pro med exponentiellt snabbare prestanda.

Mac Pro: Design är viktigt

Det finns ett område som gör 2019 Mac Pro fantastisk: flexibilitet. 2013 Mac Pro, kärleksfullt kallad soptunnan på grund av sin design, var notoriskt begränsad av termiska gränser och brist på verklig utbyggnadsbarhet.

2019 års Mac Pro har tre enorma fläktar och tillräckligt många pci express-platser för att göra alla professionella användare glada. Om du behöver mer arbetsminne, ett snabbare grafikkort eller till och med en ny processor, går det att uppgradera själv. Du kan till och med lägga till vanliga gpu:er, som AMD Radeon 6900 XT, utan att behöva en proprietär mpx-modul.

En Mac Pro med Apple-processor kan eliminera vissa av dessa behov med sin hyperpresterande gpu och optimerade programvara. Värmeutveckling är inget problem, Mac Pro-chassit kommer förmodligen att möjliggöra bättre luftflöde jämfört med en Macbook Pro.

M1 Max
Foto: Thiago TrevisanPro-användare behöver möjlighet att kunna expandera, men är det gammalt tänkande och kommer Apples processor att ge tillräckligt med prestanda för att eliminera behovet?

Men det finns också obesvarade frågor om kommande Mac Pro. Den framtida Mac Pro kommer sannolikt fortfarande att behöva någon möjlighet att kunna byggas ut med pci express-kort som är industristandard. Med den nuvarande designen av Apples processorer, som har allt integrerat på ett chip, är vi inte säkra på hur eller om Apple kommer att implementera möjligheter att uppgradera.

Framtida prestanda

Apple har en tydlig strategi med Mac: Vara det ultimata verktyget för både proffs och konsumenter, särskilt inom medieskapande. Hur planerar de att göra detta samtidigt som de föråldrar traditionell kraftfull hårdvara? Deras hemliga vapen finns i synergin mellan deras mjukvara som Prores codecs, som ger högkvalitativa filer och prestanda på arbetsstationsnivå. Det finns också i deras extremt effektiva och kraftfulla SoC, som möjliggör snabb, skalbar kommunikation.

Allt detta borde ha ett mer överkomligt pris och bättre energiförbrukning jämfört med 2019 års Mac Pro. Ett initialt billigare pris kan visserligen kompenseras av mindre möjligheter att kunna uppgradera, vilket gör det mer troligt att du behöver köpa en ny maskin när det är dags att uppgradera. Hur Apple än tar sig an detta kommer att vara lika viktigt som prestanda är för proffsanvändarna.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt