Hur hade Mac OS Monterey och en modern uppsättning program sett ut för tjugo år sedan, om Apple aldrig hade lanserat Mac OS X med Aqua-gränssnittet? Det har designern Michael Feeney föreställt sig och visar nu upp i en knappt fem minuter lång video.

Michael Feeney har gjort Mac OS 9-designade versioner av moderna program som Zoom, Chrome, Figma och Slack. Ingen detalj är för liten – från standardutseendet på knappar, skrollistor och annat till hur en del utvecklare gjorde egna konstiga gränssnittsdetaljer (Spotify får till exempel stora runda knappar för spelarkontrollerna).

Andra små godbitar är hur han skriver anteckningar i ett vanligt textdokument och övertydligt visar hur han sparar det via Arkiv-menyn, och hur ett Zoom-samtal har samma låga bildkvalitet och problem med internetanslutningen som var vanligt för två årtionden sedan.

I slutet av videon visas en gammaldags version av designprogrammet Figma, där Michael Feeney avslöjar att det inte bara är Macen som har behållit Mac OS 9-looken. Michael Feeneys fiktiva projekt är en IOS-app och den visar även hur hemskärmen på IOS hade kunnat se ut om Aqua aldrig hade uppstått och IOS fick samma formspråk som Mac OS 9.