Innehåll:

Januari-mars: Ett långsamt första kvartal
April: Fixar Apple Arcade
April: Spring Loaded-eventet
Juni: Worldwide Developers Conference
September: Apple vs. Epic rond 1
California Streaming
Oktober: Unleashed-eventet

Här är en kort översikt över Apples händelserika 2021, där vi också analyserar betydelsen (eller bristen på sådan) av varje lansering och event.

Januari-mars: Ett långsamt första kvartal

De första månaderna av 2021 var allt annat än händelserika. Några uppdateringar för IOS 14 och Mac OS 11, några nya säsonger av diverse serier till Apple TV+ och en handfull nya Apple Arcade-spel. Mycket mer än så hände inte.

April: Fixar Apple Arcade

I början av april ändrade Apple villkoren för Apple Arcade till det bättre. Apple lade till över 30 spel, samt lättade på sin tidigare regel att arkadspel måste vara titlar som aldrig funnits på App Store tidigare.

Apple Arcade är fortfarande inte allt det kan vara, men att inkludera App Store-klassiker, utan annonser eller köp i appar, var ett stort steg i rätt riktning.

Spring Loaded

I slutet av april höll Apple sitt Spring Loaded-event, där dessa produkter visades upp:

Airtag

Apples tillbehör för hitta dina grejer. 350 kronor för en eller 1 195 kronor för fyra, vilket är jämförbart med liknande produkter från Tile. Den stora fördelen är att du inte behöver någon speciell programvara. Airtag integreras med Apples Find My-app och IOS, så varje Iphone, Ipad eller Mac kan hitta dina grejer. Airtags använder bluetooth, men också Ultra Wideband för exaktare lokalisering med Iphones, som har ett U1-chip (Iphone 11 och senare).

Apple TV 4K (andra generationen)

Ingen behövde en ny Apple TV 4K, med tanke på de mycket blygsamma förbättringarna den nya modellen hade. Men Apple gav Siri Remote en rejäl översyn, vilket var efterlängtat.

24-tums M1 Imac

Den nya 24-tums Imac var inte den första produkten med Apples nya M1-chip. Medan Macbook Air, 13-tums Macbook Pro och Mac mini, som släpptes 2020 med M1, behöll den gamla designen, fick 24-tums Imac nya färger, en slimmad design, smalare skärmkanter och ett trådlöst tangentbord med Touch ID.

Imac M1

M1 Ipad Pro

M1 är, i brist på en bättre beskrivning, precis vad vi skulle ha förväntat oss av en A14X-processor om Apple gjort en. Det var ingen överraskning att Apple släppte en ny Ipad Pro (i både 11 och 12,9-tums storlekar) med M1. Utöver den nya snabbare processorn, fick 12,9-tummaren en ”Liquid Retina XDR”-skärm, en ny 12-megapixel frontkamera med Center Stage och hela 64 gigabyte artbetsminne.

Juni: Worldwide Developers Conference

I juni höll Apple sin Worldwide Developers Conference, där de presenterade de nya operativsystemen som släpps under hösten. Trots ihärdiga rykten eventet tillkännagavs inga nya hårdvaruprodukter i år. Istället låg fokus på den nya versionen av IOS, Ipad OS, Mac OS och Watch OS.

IOS 15

Som varje ny IOS-version var IOS 15 full av nya funktioner. De största nyheterna var offline-stöd för Siri, rejäla förändringar i Safari, Live Text, nya delningsfunktioner och funktioner för Meddelanden samt Fokus.

Den kanske mest kontroversiella delen av IOS 15 skulle inte tillkännages förrän senare. Apple tänkte implementera en funktion (CSAM) som skannar bilder innehållande sexuella övergrepp mot barn. Trots att den utformades för att skydda integritet och säkerhet, uppstod kritik över hur tekniken skulle kunna utnyttjas i framtiden. Apple släppte nya föräldrakontroller i IOS 15.2, som inte var särskilt kontroversiell.

Ipad OS 15

Bortsett från de flesta av de nya tekniska funktionerna som finns i IOS 15, lade Ipad OS 15 till några efterlängtade saker: widgets på startskärmen, app-biblioteket och förbättringar för att göra multitasking mer användbar.

IOS 15

Mac OS 12 Monterey

Med Mac OS Monterey (version 12) lade Apple till många av delningsfunktionerna som finns i IOS och Ipad OS 15, som Shareplay och Live Text. Genvägar-appen kom också till Mac OS. Safari fick en stor omdesign som skapade kontrovers med långvariga Mac-användare, men Apple rullade så småningom tillbaka de flesta av de stora förändringarna samtidigt som de lade till några användbara funktioner som flikgrupper som synkronisering mellan enheter.

Den mest spännande funktionen är Universal Control, där du kan använda ditt tangentbord/mus (eller styrplatta) för att flytta markören från din Mac-skärm till en närliggande Ipad eller annan Mac, och bokstavligen dra-och-släppa innehåll mellan dem. Tyvärr har den funktionen blivit framflyttad till 2022 och har ännu inte dykt upp i någon beta-version.

Watch OS 8

Årets Watch OS-uppdatering var relativt blygsam jämfört med tidigare. Breathe-appen har expanderat till Mindfulness och du kan ha digitala nycklar i din plånbok, flera förbättringar av appar, men det fanns ingen stor ny funktion.

September: Apple vs Epic Round 1

Apple vs Epic Games avslutades tidigt på året, med en dom som kom i början av september. Domaren Yvonne Gonzalez Rogers gav Apple vinsten. Epic blev tvungna att betala sex miljoner dollar i böter för att ha brutit mot sitt App Store-avtal.

Domstolen fann att Apple hänger sig åt konkurrensbegränsande beteende och genomför endast förändringar när lagen tvingar dem. Men när det gäller faktiska förändringar tvingades Apple till en: att tillåta appar att inkludera en länk under kontoskapandet eller hanteringen till externa webbplatser, där apputvecklaren tillåter dig att göra betalningar eller prenumerera på tjänster.

Epic Games överklagade domen. Apple bad om uppskov med att implementera regeländringen (som måste vara på plats före slutet av 2021), men domstolen avslog Apples överklagande och kallade dess begäran för "grundläggande felaktig". Apple överklagade det beslutet till Ninth Circuit Court of Appeals, som sedan beviljade Apples begäran. Apple kommer således inte att behöva göra några ändringar förrän överklagandet i huvudmålet har avgjorts, vilket kan ta många år.

September: California Streaming

California Streaming

Iphone 13

Iphone 13 var stjärnan i showen. Den lanserades i samma fyra smaker som iPhone 12 (mini, vanlig, Pro och Pro Max). De stora nyheterna var förbättrad batteritid, snabbare processor och förbättrade kameror. Men Iphone 13 Pro och Pro Max fick ännu bättre kameror, med en ny makrofunktion samt 120Hz Promotion-skärmar.

Den nya basmodellen av Ipad fick en snabbare processor (A13) och dubbelt så mycket lagringsutrymme som förra årets modell, medan den främre kameran uppgraderades till Apples 12-megapixel ultrawide-kamera med stöd Center Stage. Den har dock inte genomgått några betydande design- eller funktionsförändringar på flera år och börjar se gammal ut.

Ipad mini (6:e generationen)

Det tog 2,5 år att få en uppdaterad Ipad mini, men den nya modellen är precis allt vi har önskat oss. En snabb A15-processor, större 8,3-tumsskärm med smalare ramar och Touch ID. Den är i grunden en krympt Ipad Air, vilket är precis vad vi ville ha.

Apple Watch Series 7

Även om Apple Watch Series 7 tillkännagavs i september, släpptes den inte förrän i oktober. Detta är förmodligen den minsta uppdateringen av Apple Watch någonsin. Den har större skärm, med smalare ramar, och aningen mer ljusstark. Det är allt. Processorn är densamma, funktionerna är desamma, priset är detsamma. Det här är Series 6 med större skärm.

Oktober: Unleashed-event

Apples Unleashed-event

M1-datorerna som släpptes i slutet av 2020 var spännande för sin snabbhet, men den totala redesignen av 24-tums Imac fick Apple-entusiaster att hoppas på att Mac skulle få ännu mer kärlek. Om det fanns några tvivlare försvann de med ”Unleashed", som gav oss nya Macbook Pro.

Macbook Pro med M1 Pro och M1 Max

Alla visste att nya 14- och 16-tums Macbook Pro var på gång och de lyckades ändå att överraska. Apple lanserade de nya avancerade versionerna, M1 Pro och M1 Max, med upp till 10 processor-kärnor (åtta prestanda- och två effektivitetskärnor) och ett massivt lyft för grafikprocessorn (Pro har upp till 16 grafikkärnor och Max har en grafikprocessor med upp till 32 kärnor). De förbättrade också minnesbandbredden dramatiskt och lade till ett batteri som räcker mycket längre än tidigare Macbook Pro-modeller. I ett nötskal levererade Apple prestanda i absolut världsklass till en bråkdel av energiförbrukningen konkurrerande AMD- och Intel-produkter har.

Men det var inte allt. Nya Macbook Pro gav oss också tillbaka hdmi-porten, Magsafe, sd-kortplatsen och lade till fler usb-c-portar. Och sist, men inte minst, fick de en underbar ny mini-led-display med hdr och Promotion. Ja, de är dyrare, men du får mycket för pengarna.

Macbook Pro var inte den enda nya produkten. AirPods fick äntligen en uppdatering, med en design som liknar Airpods Pro och har nästan alla dess funktioner, förutom aktiv brusreducering. De ser bättre ut, låter bättre och har mycket bättre batteritid.

Apple putsduk

Apples nya putsduk för 250 kronor blev något av ett meme. Det är snudd på absurt. En enkel rengöringsduk, ingenting annat, prissatt tio gånger högre än vad den borde. Naturligtvis sålde den slut på rekordtid. Du kan fortfarande inte få en förrän i slutet av januari.

Apple hade verkligen ett bra 2021. Alla produkter satt visserligen inte i krysset – vi kan inte påstå att vi är särskilt glada över de blygsamma förbättringarna i andra generationens Apple TV 4k, 9:e generationens Ipad eller Apple Watch Series 7. Årets stjärna blev Mac. Den nya 24-tums Imac blåste såväl liv som färg i en produktlinje som behövde nytt blod. De nya Macbook Pro-datorerna visade potentialen hos Apples egna processorer. Och vi har äntligen fått nya Airpods.

Tjänster hade också ett anständigt år. Det handlade mindre om nya erbjudanden och mer om expansion av vad Apple redan erbjuder. Gruppträning på Fitness+, ett billigare Apple Music-alternativ (och fler spellistor) samt fler och bättre Apple Arcade-spel. Till och med Apple TV+ började ta större steg med nya program och filmer.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt