Uppdatering (2021-12-30):

Efter beskedet att en av Foxconns fabriker i Indien sätts under ”skyddstillsyn” av Apple har det dykt upp en rad oroväckande detaljer om villkoren för de anställda.

Enligt ett reportage från nyhetsbyrån Reuters ska de anställda i delstaten Tamil Nadu ha bott i överfulla lokaler utan tillgång till toaletter. Dessutom ska de ha tvingats äta mat med krälande maskar i, något som gjorde att 259 personer blev matförgiftade. Ett hundratal blev så sjuka att de behövde sjukhusvård.

De eländiga villkoren ledde till omfattande protester bland de 17 000 anställda, något som i sin tur ledde till att fabriken fick stängas tillfälligt.

Förhoppningsvis kommer situationen för de anställda att förbättras efter den negativa uppmärksamheten, men det bör påpekas att Foxconn har varit i liknande blåsväder förut utan att bli av med sina lukrativa kontrakt med Apple.

Tidigare (2021-12-29):

Apple har valt att sätta en av Foxconns Iphone-fabriker i Indien under "skyddstillsyn", rapporterar Reuters.

Detta efter att Apple och Foxconn fått reda på att undermåliga levnadsförhållanden rådde i flera av de anställdas arbetarbostäder. Något som lett till att lokala myndigheter stängt ner fabriken tillfälligt. När fabriken väl får öppna igen kommer endast 1 000 av de 17 000 arbetarna inledningsvis att få jobba på monteringsbandet.

Exakt vad det innebär att Apple satt fabriken under "skyddstillsyn" framgår inte. Foxconn har i sin tur sagt att de kommer omstrukturera fabrikens ledarskap och att samtliga anställda kommer få betalt medan förbättringsåtgärderna genomförs.