Under WWDC släpps en förhandstitt på alla operativsystem från Apple. I september kommer IOS, Watch OS och TV OS. Senare i oktober eller november lanseras slutligen årets stora Mac OS-uppdatering och på det följer sedan regelbundna buggfixar och säkerhetsuppdateringar resten av året, innan det är dags att visa upp nya funktioner på nästa WWDC.

Eller ja, det är i alla fall så vi är vana att få se Apples olika operativsystem uppdateras under året.

Läs också! 10 gamla brister Apple äntligen fixar i IOS 15 och Mac OS Monterey

Men på senare tid har någonting hänt.

IOS 15 släpptes utan en av sina största nyheter, Shareplay. Det dröjde till IOS 15.1. Mac OS Monterey släpptes utan en av de mest imponerande Mac-nyheterna på senare år, Universal Control.

Det låter dig flytta pekaren till en annan Mac eller Ipad som står bredvid, och använda samma tangentbord. Smått genialt för den som ofta har flera Macar eller kanske en Mac och Ipad bredvid varandra på skrivbordet.

Läs mer! Montereys bästa funktion har fortfarande inte lanserats

Men det får vi vara utan ett tag till. Något lanseringsdatum för den efterlängtade funktionen finns inte ens.

Det här är bara två exempel på nya funktioner som dröjt till en senare, ofta odefinierad tidpunkt. Många andra gånger har funktioner som först presenterats på WWDC dröjt till både .2- och -3-versioner, ibland ännu senare än så.

Visst är det bättre att vänta med att lansera nyheter, än att skynda sig med att lansera något som ännu inte är klart. Ilskan över något som inte fungerar är värre än att ivrigt vänta på något gott.

Apple-uppdateringarna tycks på senare tid bli allt mer komplexa. Universal Control är bara ett sådant exempel. Apples Child Safety-initiativ ett annat. Minst lika komplext, men kanske mindre tekniskt och mer socialt svårnavigerat.

Dessutom har Apple inte längre bara ett eller två olika operativsystem att underhålla, utan åtminstone fem stycken om vi räknar Mac OS, IOS, Watch OS, TV OS samt Homepod OS som olika plattformar som alla ska få sin beskärda del uppmärksamhet, underhåll och innovation.

Ständiga förseningar inger inget förtroende. Därför vore det bättre om Apple själva omfamnade dessa nya, utspridda uppdateringar. Skippa att ge ett tidsfönster om det är svårt att säga när funktionen egentligen kan vara klar. Hellre vänta för länge, än att bli besviken på något som inte fungerar.

Och kanske är det inte så tokigt heller med flera nyheter under hela året, istället för en stor klump på hösten. Det verkar i alla fall vara det vi får vänja oss vid framöver.