Framtida modeller av Iphone, kanske redan från 2023, kommer enligt nya rykten inte längre ha någon fysisk simkortplats.

Brasilianska Blog Do Iphone rapporterade först om det under julveckan, och därefter har först Macrumors och sedan även Twitter-ryktesspridaren Dylan bekräftat uppgiften. Dylan skrev redan i februari i år om att Apple hade börjat testa en modell utan simkortplats.

Blog Do Iphone påstår att det ska handla om Pro-modellerna av Iphone 15 och senare, medan Macrumors påstår att amerikanska operatörer har börjat förbereda sig på enbart e-sim redan till nästa höst och Iphone 14.

Ett potentiellt problem för Apple om simkortplatsen försvinner är att det fortfarande är få mobiloperatörer som stödjer e-sim. I Apples hemland USA använder de allra flesta någon av de stora operatörerna, men i stora delar av världen är konkurrensen betydligt större och det är ovanligt med stöd för e-sim bland framför allt mindre operatörer.

Det är förstås fullt möjligt att Apple kommer tillverka Iphone med eller utan fysisk simkortplats för olika marknader. Redan idag har modellerna som säljs i Kina en extra fysisk simkortplats istället för e-sim.