Det går dåligt just nu för NSO Group, det israeliska företaget vars spionprogram Pegasus har använts runt om i världen för att hacka Iphone-telefoner som tillhör aktivister, journalister, jurister, politiska motståndare – och en och annan kriminell.

Företaget har åkt på flera rejäla smällar på sistone. Apple har stämt det i amerikansk domstol och har börjat varna alla användare som det upptäcker har hackats med Pegasus. Men desto värre för NSO Group är att det har placerats på en sanktionslista hos amerikanska handelsdepartementet, vilket innebär att amerikanska företag måste söka särskilt tillstånd att göra affärer med det.

Enligt Ars Technica har den stora uppmärksamheten lett till att många kunder drar sig ur och söker sig till mindre kända konkurrenter. Och upprinnelsen till att världen kanske snart slipper Pegasus kan vara en av NSO Groups mindre affärer, med Uganda.

2019 såldes Pegasus till ugandiska staten. NSO Group har alltid haft en regel om att amerikanska telefonnummer inte får attackeras, men i somras hackades 11 amerikanska diplomater vid ambassaden i Kampala. De hade lokala telefonnummer men Icloud-konton med sina officiella mejladresser.

När vi skrev om nyheten visste ingen vem som låg bakom attacken men enligt Ars Technicas källor var det värdlandet självt, och den amerikanska vreden ledde mer eller mindre direkt till svartlistandet av företaget.