Apple har lagt till en ny funktion i Mac OS 12 Monterey som för de flesta användare är en välkommen nyhet som ökar integritetsskyddet, men för en yrkesgrupp gör systemet närmast oanvändbart.

Det handlar om den oranga eller gröna plupp som visas i menyraden närhelst mikrofon och/eller kamera är aktiva. Den visas nämligen på alla anslutna skärmar och projektorer även i helskärmsläge med dold menyrad, vilket blir ett stort problem för videokonstnärer och andra som visar innehåll för publik på storbildsskärmar och projektorer, rapporterar Macrumors.

Utvecklaren av programmet Isadora, som används för att skapa audivisuella effekter i realtid under pågående föreställningar, skriver i ett foruminlägg om problemet och efterfrågar en inställning för att stänga av pluppen.

För de som behöver kringgå problemet tills Apple eventuellt löser det med en uppdatering finns ett par alternativ: Nedgradera till Mac OS Big Sur eller använda det lilla terminalprogrammet Undot som döljer pluppen. Det senare lär dock snart sluta fungera då det skulle kunna utnyttjas av skadeprogram för att dölja att de använder mikrofon och kamera.