Externa hårddiskar är praktiska för att expandera lagringsutrymmet när platsen börjar ta slut på den bärbara datorns interna utrymme. De är också utmärkta för att flytta stora filer, som exempelvis video, mellan olika datorer. Nackdelen är att prestanda sällan är lika bra som mot den interna disken, vilket kan göra det frustrerande att exempelvis redigera högupplöst film. Lösningen är diskar som både använder ssd istället för mekaniska diskar och har det blixtsnabba thunderbolt-gränssnittet istället för usb.

Tålighet och användning

Samtliga diskar i testet är så pass strömsnåla att de inte kräver någon extern nätadapter. De får i stället sin strömförsörjning genom thunderbolt-kabeln. Det är väldigt praktiskt när du använder dem tillsammans med en laptop, speciellt på resande fot.

Rugged thunderbolt ssd
Foto: LacieVissa diskar kan användas i extrema miljöer.

Eftersom de alla använder solid state-diskar är de inte känsliga för stötar och vibrationer, vilket gör dem väldigt lämpliga att ha med sig ut. Däremot är det inte säkert att de är gjorda för att användas utomhus. Om elektroniken är skyddad mot kraftigt våld eller fukt varierar stort. Några av dem bör du nog hålla inomhus, medan andra uttryckligen är avsedda för att användas i miljöer där du normalt skulle tveka att använda elektronik.

Thunderbolt eller usb-c

Alla diskarna ansluts med usb-c, men det innebär inte att de fungerar med alla datorer som har en usb-c-kontakt. Usb-c är nämligen bara namnet på den fysiska kontakten. Vilken standard som överföringen sker med kan variera. Alla diskarna använder thunderbolt 3 som har en överföringshastighet på 40 Gbit/s. Det krävs därför både att din dator stöder thunderbolt och att du använder en thunderbolt-kabel. De känns igen på blixtsymbolen på kontakten.

Thunderbolt ssd performance
Foto: MacworldThunderbolt-diskar ger liknande prestanda som intern lagring.

Några av diskarna är bakåtkompatibla med usb 3.1 som ger en hastighet på 5 eller 10 Gbit/s. Det är praktiskt om du vill kunna använda den externa disken för att flytta stora filer mellan datorer oavsett om de har thunderbolt eller ej. Då räcker det att du använder en helt vanligt usb-kabel med usb-c-kontakter.

 Läs mer om usb-c och thunderbolt 

Ska du använda disken i en blandad miljö med både Mac och pc är det dessutom viktigt att du använder ett kompatibelt filsystem. De flesta diskar levereras formaterade med exFAT som fungerar både med Windows och Mac OS. Ska du däremot enbart använda disken i den ena eller andra miljön kan det rekommenderas att använda de modernare ntfs- eller apfs-filsystemen.


Lacie Rugged SSD Pro
Foto: Jonas EkelundLacie Rugged SSD Pro.

Lacie Rugged SSD Pro

MacWorld rekommenderar

Disken för dig som jobbar professionellt i krävande miljöer där saker bara måste funka.

Testad produkt: Lacie Rugged SSD Pro
PrisFrån 2 479 kronor på Prisjakt

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

För dig som jobbar i fältet med stora datamängder – antingen du är videograf eller polarforskare – är en tålig och snabb disk viktigt. Och få är tuffare är Rugged SSD Pro som inte bara tål vatten och damm utan även mycket hårdhänt behandling. Den utklassar externa usb-diskar och är snudd på lika snabb som en intern disk. Och detta till ett, i sammanhanget, rimligt pris.

Positivt

 • Mycket snabb läsprestanda
 • Funkar med usb-c
 • Prisvärd

Negativt

 • Något lägre skrivprestanda


Läs hela testet av Lacie Rugged SSD ProOWC Envoy Pro SX
Foto: Jonas EkelundOWC Envoy Pro SX.

OWC Envoy Pro SX

En tuff disk med stor kapacitet som dock inte riktigt lever upp till förväntningarna.

Testad produkt: OWC Envoy Pro SX
Pris5 416 kronor hos Computersalg

Betyg 4 av 5

Omdöme

En disk som ser oförstörbar ut, men som konstigt nog inte backas upp av tester av hur mycket den tål. Det ska dock i praktiken mycket till om du ska lyckas förstöra den. Installationen är lätt tack vare ett guideprogram. Däremot kan du enbart använda den med moderna datorer då den inte är bakåtkompatibel med gamla usb 3-portar. Prestanda är visserligen lägre än väntat, men då jämför vi med de allra snabbaste diskarna du kan hitta.

Positivt

 • Pedagogisk installation
 • Bra tålighet

Negativt

 • Inte bakåtkompatibel med usb 3
 • Lägre läshastighet än konkurrenterna
 • Lite väl högt pris

Läs hela testet av OWC Envoy Pro SX


Samsung X5 SSD
Foto: Jonas EkelundSamsung X5 SSD

Samsung X5 SSD 

Samsungs thunderbolt-disk håller hög prestanda genom hela racet så länge det hålls inomhus.

Testad produkt: Samsung X5 Portable SSD
Pris1 933 kronor hos Amazon Sverige (500 GB)

Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsungs interna ssd-diskar har gott rykte för sin prestanda och deras externa X5 är inget undantag. Även om den inte är snabbast på allt håller den en jämn hög nivå. Däremot ska du inte ta den med dig ut i fältet då den inte är väderskyddad över huvud taget. Du bör också försäkra dig om att alla datorer den ska användas med har thunderbolt då den inte är bakåtkompatibel med usb.

Positivt

 • Hårdvaru-kryptering
 • Bra läs- och skrivprestanda

Negativt

 • Inte vädertålig
 • Blir lite väl varm vid tung belastning
 • Fungerar inte med usb-c


Läs hela testet av Samsung X5 SSD


G-Drive mobile Pro SSD
Foto: Jonas EkelundG-Drive mobile Pro SSD

G-Drive Mobile Pro SSD

MacWorld Bäst i test

En snygg och relativt tålig disk för skrivbordet som sticker ut genom att slå nya rekord för skrivprestanda.

Testad produkt: G-Technology G-Drive mobile Pro SSD
Prisfrån 6 290 kronor på Prisjakt

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är nästan så att vi inte tror på siffrorna när vi mäter skrivprestanda, för det är snabbare än den interna disken i Mac Mini! Det är ingen snigel när det gäller läsprestanda heller. Dessutom får du en snygg och relativt tålig disk. Däremot är den inte bakåtkompatibel med usb och priset är lite väl saftigt.

Positivt

 • Enastående skrivprestanda
 • Stöt- och krosskyddad
 • Läcker formgivning

Negativt

 • Väldigt högt pris
 • Inte vädertålig
 • Fungerar inte med usb-c-portar


Läs hela testet av G-Drive mobile Pro SSD