MacWorld Bäst i test

Western Digital är kända för sina interna diskar men har även prisvärda externa usb-diskar. När vi går upp till proffsigare lösningar, som det är meningen att man ska kunna jobba mot som en intern disk, använder de varumärket G-Technology. Det är diskar som marknadsförs för foto- och videoredigering, oftast för Mac-marknaden.

Testad produkt: G-Technology G-Drive mobile Pro SSD
Pris: från 6 290 kronor på Prisjakt

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Det är nästan så att vi inte tror på siffrorna när vi mäter skrivprestanda, för det är snabbare än den interna disken i Mac Mini! Det är ingen snigel när det gäller läsprestanda heller. Dessutom får du en snygg och relativt tålig disk. Däremot är den inte bakåtkompatibel med usb och priset är lite väl saftigt.

Positivt

  • Enastående skrivprestanda
  • Stöt- och krosskyddad
  • Läcker formgivning

Negativt

  • Väldigt högt pris
  • Inte vädertålig
  • Fungerar inte med usb-c-portar

Läs hela testet av Thunderbolt SSD-diskar


Design och konstruktion

G-Technology har inte varit rädda för att formge en disk som sticker ut från mängden. Här är det inga rena linjer och monokrom färgsättning. Istället har den rejäla metalländar med stora skruvar som ger ett industriellt intryck. Samtidigt har den tvärgående skåror på sidorna som ger intryck av kylflänsar, som i botten har reflekterande blå metall som glittrar läckert i ljuset.

G-Drive mobile Pro SSD
Foto: Jonas Ekelund

Metalländarna är inte bara för syns skull utan detta är ett välbyggt chassi som uppges tåla en belastning på 454 kilo. Långt ifrån Lacie Rugged Pro, men mer än vad som är nödvändigt i normala fall. Den klarar även tre meters fall och det är mer än vi någonsin tappat en hårddisk från. Men trots det gummerade yttret är den inte skyddad alls mot vatten och smuts. Så denna är för skrivbordet snarare än användning i fält.

Funktioner och användarupplevelse

Förutom disken ligger det en thunderbolt 3-kabel i kartongen. Längden på 50 centimeter fungerar bra både för vår stationära och portabla dator. Däremot måste det vara thunderbolt, trots att kabeln har usb-c-kontakter. Även om det inte är ett problem med Mac-datorer kan du få problem om du tänkt dig använda disken även med pc-datorer.

G-Drive mobile Pro SSD
Foto: Jonas EkelundDatorn måste stöda thunderbolt, usb-c räcker inte.

Om det är en ny pc-dator med thunderbolt, eller usb 4, så ska det dock fungera. Majoriteten av disken är visserligen formaterad med Apple File System. Men disken levereras med en liten FAT-formaterad partition där det finns ett installationsprogram för att formatera disken för Windows eller blandat bruk. Det vill säga ntfs eller exfat.

Prestanda

Det är inte lätt att lista ut vilken disk som är snabbast genom att titta på kartongen. G-Technology anger, liksom nästan alla andra tillverkare av liknande diskar, en hastighet på (upp till) 2 800 MB/s. Det gäller alltså läshastigheten. I verkligheten kom vi upp i 2521 MB/s, en avvikelse på 10 procent. Det placerar disken någonstans i mitten av våra testade diskar.

Thunderbolt SSD performance
Foto: Macworld

När vi ändå hade disken inpluggad i vår Macbook Pro körde vi även skrivtestet i Blackmagics testprogram. Där klämde vi ut 2371 MB/s vilket är en remarkabel siffra. Det är inte bara 22 procent snabbare än närmaste externa disk vi testat, utan även snabbare än den interna disken i Mac Mini M1.

Specifikationer

Produkt: G-Technology G-Drive mobile Pro SSD
Tillverkare: Western Digital
Testad: December 2021
Kapacitet: 1 TB (även 500 GB och 2 TB)
Lagringsmedia: NVMe SSD
Gränssnitt: Thunderbolt 3 (40 Gbps)
Angiven prestanda: 2 800 MB/s
Tålighet: 3 meters fall, 454 kg krosskydd
Systemkrav: MacOS 10.13 eller Windows 10, Thunderbolt 3-port
Garanti: 5 år
Storlek: 112 x 80 x 17 mm

Vikt: 200 gram
Rek pris vid test: 604 euro
Pris: från 2 990 kronor på Prisjakt (500 GB)
Pris: från 6 290 kronor på Prisjakt (1 TB)
Pris: från 12 090 kronor på Prisjakt (2 TB)

Betyg 4,5 av 5