Apple hann med en sista IOS-uppdatering innan årets slut och den är överraskande nog full med nya funktioner. Medan vi fortfarande väntar på Universal Control i Ipad OS 15 och Mac OS Monterey, har IOS 15 fått nästan alla utlovade funktioner innan året är slut. Här är tre nya funktioner som finns i IOS 15.2.

Kontakt för digitalt arv

Iphone är designad för att skydda ditt privatliv och är svår att komma in i såvida du inte har lösenordet. Det här kan skapa problem vid ett dödsfall i familjen. IOS 15.2 har en lösning på detta som heter Kontakt för digitalt arv, som låter dig utse någon som får tillgång till ditt Icloud när du dör.

IOS 15.2
Kontakt för digitalt arv. Du kan lämna ditt digitala fingeravtryck till en när och kär med Legacy Contact.

Du hittar den nya funktionen i Inställningar / Icloud ID. Öppna Lösenord och säkerhet så ser du ett nytt alternativ för Kontakt för digitalt arv. Här kan du utse en kontakt från din adressbok som får tillgång till ditt arv efter din död. De kommer att få en åtkomstnyckel med en qr-kod som de kan använda för att komma åt din Icloud-data.

Rapport om appintegritet

Apple satte fokus på appspårning när iOS 14.5 lanserades tidigare i år. Med IOS 15.2 fortsätter Apple på samma tema med Rapport om appintegritet. För att aktivera den, gå till Integritet i Inställningar och scrolla längst ned till Rapport om appintegritet. Tryck på den och du kommer att kunna välja funktionen som: ”Rapport om appintegritet visa hur ofta appar med tillstånd att komma åt dina data, till exempel om din plats eller från mikrofonen, använder sig av det.”

IOS 15.2
Rapport om appintegritet håller en löpande översikt över saker du inte ser dina appar göra.

När funktionen är påslagen ser du exakt vad dina favoritappar gör i bakgrunden medan du använder dem, samt vilka domäner webbplatserna du besöker kommunicerar med. Om du ser något misstänkt kan du förhindra detta genom att radera appen.

Sök i Apple Music-spellista

Detta är en av de mindre funktionerna i iOS 15.2, men det är den som vi förmodligen kommer att använda mest. Även om vi alltid kunnat söka efter namn på spellistor – vilket inte alls var användbart – gick det inte söka efter låtar i våra Apple Music-spellistor. Nu har Apple äntligen lagt till ett sökfält för spellistor, så att du snabbt kan hitta och hoppa till en specifik låt.

IOS 15.2
Äntligen kan du söka i spellistor i Apple Music.

Du måste dock använda sökfältet i en spellista för att hitta specifika låtar. För att hitta den öppnar du en spellista och sveper nedåt på skärmen för att visa sökfältet. Skriv in låten eller artisten du vill hitta. Det är en vansinnigt försenad funktion, men som de säger, bättre sent än aldrig.

Originalartikel av Michael Simon
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt