Testad produkt: Satechi USB-C Hybrid Multiport Adapter
Pris: 799 kronor hos Kjell & Company

När vi senast testade en av Satechis usb-c-hubbar gillade vi att den stödde 60 Hz uppdateringsfrekvens för 4K-skärmar. Däremot hade den långsamma usb-portar och stödde inte laddning med maximal effekt. Det har de åtgärdat i nya usb-c hybrid-adaptern. Och det som gör den till en hybrid är att du också kan använda den som extern lagring genom att stoppa i en ssd!

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med en usb-c-hub slipper du en massa adaptrar i väskan och med Satechis släpper du även ha med en extern disk. Hubben har nämligen en plats för ssd, men tyvärr av gammal sort så hastigheten är begränsad. Den har även ganska få anslutningar, men usb-portarna är lyckligtvis snabba. Vi skulle vilja se en Pro-version med fler portar, då detta känns som en kompromiss.

Positivt

  • Praktisk kombination
  • Snabba usb-portar
  • 60 Hz uppdatering i 4K-upplösning

Negativt

  • Ingen Displayport
  • Ingen Ethernet
  • Ingen usb-c-port för data eller video
  • Klarar inte Nvme-diskar

Design och konstruktion

Satechi är inte lata när det gäller formgivning och försöker inte komma undan genom att använda billiga material. Den ser exklusiv ut och kan fås i svart eller rymdgrå så att den passar tillsammans med din laptop. Naturligtvis är den gjord av aluminium, den är både tålig mot stötar och kan använda chassit för att avleda värme från elektroniken. Den är dock större än andra hubbar med samma uppsättning portar.

Satechi usb-c hybrid adapter
Foto: SatechiFler portar till din Macbook med bara usb-c

Förklaringen ligger i att baksidan upptas av en ovanlig lucka. Under den hittar vi en slot för en ssd-disk i m.2-format. De kan vara i 2230-, 2242- eller 2280-storlek men notera att bara äldre sata-diskar stöds. Moderna snabbare Nvme-diskar utvecklar tyvärr för mycket värme och skulle behöva kylning. Sladden är fast monterad och av normal längd.

Satechi usb-c hybrid adapter
Foto: Jonas EkelundLagring och fler portar i ett!

Funktioner och användarupplevelse

Det mest spännande med hubben är naturligtvis att du kan stoppa i en disk för lagring. Det är enkelt att montera disken då det finns gummipluppar som håller den på plats oavsett storleken. Disken dyker upp direkt du pluggar in hubben, som vilken extern usb-disk som helst. I detta fall i en usb-c- eller thunderbolt-port.

Satechi usb-c hybrid adapter
Foto: Jonas EkelundHdmi, 2x usb-a och PD-laddning

Usb-c-porten du förlorar får du igen på sidan av hubben. Men tyvärr kan den bara användas för att ladda din dator, inte för att ansluta en bildskärm eller extern lagring. Lyckligtvis löser ju hubben lagringen på annat sätt. Du kan åtminstone ladda med full spätta, 100 watt. Eller rättare sagt 85 eftersom hubben faktiskt drar 15 watt själv.

Vill du ansluta en bildskärm får du i stället för usb-c använda hdmi-porten. Någon displayport bjuds vi tyvärr inte heller på. Porten är åtminstone av modernt slag och stöder 4k-upplösning i 60 hertz. Något som faktiskt inte är så självklart som vi hade önskat.

Prestanda

Eftersom du inte får någon supersnabb usb-c-port är du hänvisad till de två usb-a-portarna för att ansluta tillbehör. Till skillnad från den tidigare testade Satechi-hubben är dessa dock moderna, med 3.1 Gen 2 som levererar 10 Gbit/s. Lyckligtvis måste du ju inte använda dem för att ansluta lagring, annat än möjligen usb-stickor, så det räcker ganska långt. Såvida du inte vill ansluta en 100 Gbit ethernet-adapter, för någon sådan port får du inte heller.

Satechi usb-c hybrid prestanda
Foto: MacworldMed Usb-c och Sata får du inte ha för höga krav

Eftersom vi är hänvisade till sata-diskar pluggade vi in samma disk som när vi testade Satechis Stand & Hub for Mac Mini. Den gången fick vi blygsamma 344 MB/s för skrivning och 317 MB/s för läsning. Nu kommer vi åtminstone upp i 390 MB/s för skrivning och 419 MB/s för läsning. Det är närmare den teoretiska hastigheten för disken, men långt ifrån vad som är möjligt med en extern Thunderbolt-disk.

Läs även vårt test av Dockcase Smart Hub

Specifikationer

Produkt: Satechi USB-C Hybrid Multiport adapter
Testad: december 2021
Tillverkare: Satechi
Systemkrav: USB-C port med Displayport
USB-A portar: 2 x 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s)
USB-C portar: 1 (endast laddning)
Laddningsström: 100 watt
VGA: -
HDMI
: 1 x 4K 60 Hz
Displayport: -
Ethernet: -
SD-kortläsare: -
Lagring: SATA M.2 SSD
Rek pris vid test: 1 199 kronor
Pris: 799 kronor hos Kjell & Company

Betyg: 4 av 5