Uppdatering (2022-11-21):

Mycket talar för att nästa års modeller av Iphone, Ipad Pro och Macbook Pro kommer utrustas med chipp som baseras på 3-nanometersteknik, något som innebär 15 procent högre prestanda och 30 procent ökad energieffektivitet jämfört med dagens chipp.

Troligtvis lär de nya chippen kallas för A17 Bionic respektive M3 och som vanligt kommer de att tillverkas av TSMC, ett taiwanesiskt företag som varit en av Apples främsta samarbetspartners under lång tid.

Enligt nyhetsbyrån Reuters kommer de nya chippen att tillverkas på TSMC:s fabrik i Arizona, detta baserat på ett uttalande av företagets grundare Morris Chang.

Eftersom det till en början kommer råda brist på de nya chippen lär A17 endast användas i Pro-modellerna av Iphone 15. Med andra ord kan vi nog räkna med A16 i de två standard-modellerna.

Tidigare:

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) är världens största chipptillverkare och dess fabriker tillverkar integrerade kretsar åt de flesta av teknikindustrins giganter: Apple, AMD, Nvidia, Broadcom, Mediatek med flera.

Apple är TSMC:s största kund och har i många år varit först ut med att dra nytta av uppdaterade tillverkningsprocesser, och nu är nästa stora steg i den utvecklingen på gång. Enligt uppgifter från Digitimes har TSMC inlett testproduktion med den nya 3-nanometersprocessen, N3.

Den ska enligt tidigare rykten tas i bruk för tillverkningen av Apples nya chipp under 2023, det vill säga A17 för Iphone och M3 för Mac.