Flera funktioner i IOS 15 och Mac OS Monterey som trumpetades ut redan i juni dök aldrig upp till lanseringen. Vi fick Shareplay med IOS 15.1 och Icloud Plus befinner sig fortfarande i beta. Men Apple hävdar fortfarande att Universal Control lanseras ”senare i höst”, vilket betyder att det är mindre än en månad kvar innan Apple skickar den kanske bästa funktionen i Monterey.

Visst, tre veckor är lång tid… tills du inser att Apple inte ens har levererat en betaversion av Mac OS och IOS som stöder funktionen. Om Universal Control inte ens är redo att betatestas av modiga användare, hur kan den ens då vara klar för alla andra i mitten av december?

Ingen gillar att vänta till julafton för att packa upp presenterna under granen, särskilt julklappen som är formad efter konturerna av en ny cykel. Men det är inte upp till oss att bestämma om vi får öppna julklappen. Apples gåva, Apples regler.

Att vänta är svårast

Universal Control är en funktion som låter användare av Mac-datorer och Ipad att fusionera den till en sömlös upplevelse. Det är inte som Sidecar, som introducerades i Mac OS Catalina, som låter en Ipad fungera som en andra skärm för din Mac. Universal Control låter Ipad vara en Ipad, Mac är en Mac – men låter dessa olika produkter styras av samma inmatningsenhet och dela urklipp samt ge användaren möjligheter till drag and drop, som om de vore samma enhet.

På vissa sätt är Universal Control kulmen av flera funktioner som Apple har bakat in i Mac OS och IOS. Universal Clipboard är en viktig del. Det måste finnas mer än ett litet arv från Airdrop i drag and drop över flera enheter. Delningen av indata, som låter dig styra flera Mac-datorer, eller Mac-datorer och Ipad, från ett enda tangentbord och mus, använder förmodligen fjärråtkomstteknik för att förmedla tangenttryckningar och gester från styrplattan till andra enheter.

Men att tråckla ihop alla dessa funktioner? Det är knepigt. Och Apple gör rätt som är försiktiga.

Universell Control
Apple tar tid på sig för att se till att Universal Control fungerar som det ska. Ditt tålamod kommer att belönas.

Det fanns en tid, förra decenniet, då Apple levererade nya versioner av IOS och Mac OS oavsett om alla deras funktioner var redo för offentlighetens ljus eller inte. De har blivit mycket mer disciplinerade på sistone med att välja att försena funktioner när de inte fungerar.

Det är ett bra beslut. Jag hör fortfarande människor klaga på nya Mac OS- och IOS-funktioner som levererades halvdana – även om de sedan har åtgärdats. Du får bara en chans att göra ett första intryck. Och om en funktion inte fungerar tillförlitligt kommer användarna att överge den och aldrig mer använda den.

Apple har också höjt svårighetsgraden med Universal Control på ett sätt som bara Apple kan. Funktionen, som meddelats, kommer i princip inte att ha något användargränssnitt. Du ska kunna ställa en enhet bredvid en annan och sedan flytta pekaren på din Mac till den intilliggande skärmen, där den kommer att dyka upp. Naturligtvis söker dina enheter varandra via trådlöst nätverk. Riktningen du väljer att flytta pekaren från kanten av skärmen kommer att avslöja om den närliggande enheten står till vänster eller höger.

Det verkar enkelt, men det krävs enormt mycket arbete för att få något sådant att framstå som enkelt. Det skulle vara mycket enklare för Apple att få användare att trycka på en knapp, hitta en närliggande enhet, bekräfta den genom att klicka, gå till den andra enheten och klicka för att bekräfta, dra för att indikera placeringen av enheter… det är det gamla sättet att göra det. Jag tycker att det är bra att Apple vill att den här funktionen ska vara mindre praktisk och mer intuitiv.

Jag vet inte om Universal Control kommer att nå oss före jul, inte ens i betaform. Men jag är fortfarande exalterad över möjligheterna. Jag har en M1 Macbook Air som mestadels är stängd och placerad några meter ifrån mig – men tänk om jag enkelt kunde styra den från samma tangentbord och styrplatta som jag använder för min Imac. Jag reste nyligen med en Macbook Air och en 12,9-tums Ipad Pro, och det hade säkert varit trevligt att kunna använda båda dessa enheter med ett enda tangentbord och en styrplatta – samtidigt som jag låter min Ipad vara en Ipad och inte bara en extern Mac-skärm.

Universal Control är ambitiöst. Det bygger på teknik som Apple har adderat till såväl Mac OS som IOS under flera år. Och det utlovar att göra livet med flera Apple-enheter mycket bättre. Är det irriterande att måste du vänta sex månader för att få testa det? Självklart! Men du vet ordspråket. Den som väntar på något gott. Så vi får helt sonika vänta.

Originalartikel av Jason Snell
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt