Luna Display är en liten dongel och ett program som tillsammans gör det möjligt att använda en gammal dator som extern skärm. Den släpptes 2018 innan Apple lanserade Sidecar-funktionen och var mest tänkt att göra det möjligt att använda Ipad som extraskärm.

Efter att ha blivit ”Sherlockat” har utvecklarna på Astropad dock inte legat på latsidan. Flera uppdateringar under åren har utökat funktionaliteten och med version 5.1 som släpptes under onsdagen har en efterlängtad funktion tillkommit: Stöd för högre upplösningar.

Tidigare har användare med en äldre Imac tvingats använda den med halverad upplösning, alltså 1080p eller 1440p på Imac 21,5 tum respektive 27 tum. Nu får Luna stöd för dessa Macars hela upplösning, alltså upp till 5k, med vissa begränsningar:

  • Det fungerar bara med usb-c-versionen av dongeln, inte den gamla displayport-modellen, så det kräver en Imac från 2017 eller senare.
  • 5k ger bara 30 eller 45 hertz uppdateringsfrekvens.

Luna Display 5.1 ger också stöd för att använda en Mac som extraskärm till en Windows-pc samt stöd för Magic Keyboard och Trackpad på Ipad.