Det värsta som kan hända din nya fina Iphone är att den ramlar i backen så att skärmen spricker. Ändå händer det stup i kvarten att döma av alla spräckta mobiler vi ser dagligen i kollektivtrafiken. Det är väl bara att köpa första bästa skal?

Men att döma av alla frågor vi ser är det tydligen inte så enkelt att välja. Fungerar skalet med alla laddningssladdar? Går det att ladda trådlöst genom det? Skyddar det kamerorna mot repor? Hur stora fall klarar egentligen mobilen med de olika skalen? Hur är passformen? Kan alla knappar användas som vanligt? Här är testet som ska försöka besvara alla de frågorna.


Militära falltester

Det mest oklara vi stöter på när vi läser beskrivningarna av skalen har att göra med hur stöttåliga de är. När det gäller vattentålighet är det inga problem, det är bara att titta på IP-klassningen. Men för stötar är det enda vi hittar att det påstås att skalen är ”certifierade enligt den militära standarden MIL-STD-810G”.

Efter att ha läst på kan vi avslöja att det är fullständigt trams. Det finns visserligen en sådan militär standard och den beskriver hur du ska testa militär utrustning, bland annat mot fall. Där står det att utrustningen ska släppas på alla hörn och kanter upprepade gånger från 120 centimeters höjd. Däremot står det inte om det ska vara på betonggolv eller en heltäckningsmatta. Det finns inte heller någon certifiering att få. I princip kan tillverkaren själv göra testet på kontoret och sedan glatt skriva att den klarat testet.


Almiao
Foto: Jonas EkelundAlmiao kommer krångligt nog i två delar.

Almiao – genomskinligt och tokbilligt

Har du skaffat en snygg Iphone känns det lite trist att dölja den med ett billigt skal av dålig design. Men skaffar du ett billigt helt genomskinligt skal visar du upp telefonen och ingen kan se att du sparat en slant. Och det är svårt att hitta något billigare från pålitliga handlare än detta från Almiao.

Skalet består märkligt nog av två delar. Först en hård ram som du klämmer fast runt mobilen. Sedan ett traditionellt mjukare tpu-skal som omsluter ramen och täcker mobilens baksida. Därmed blir monteringen lite bökigare och det känns inte som att det sitter lika bergfast som när skalet sätts direkt på mobilen.

Almiao
Foto: Jonas Ekelund

Det går bra att använda sidoknappen och volymknapparna trots skalet, och högtalarna är inte täckta. Vi hade inte heller några problem att använda en icke-standard laddningkabel. Däremot är det omöjligt att komma åt ringsignal-knappen utan ett verktyg då den sitter för djupt. Skalet är inte aktivt Magsafe-anpassat men är så tunt att det inte påverkar funktionen nämnvärt.

Skalet är upphöjt runt skärmen och kamerorna så att de skyddas mot direkt våld om mobilen ramlar i backen. Tillverkaren säger att skalet är certifierat enligt militär standard för slagskydd genom bubbelteknik. Och visst syns bubblor i hörnen, men de fjädrar inte alls och vi bedömer det som tveksamt att den skyddar mer än vilket tpu-skal som helst.

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Pris: Från 49 kronor på Amazon Sverige


Apple leather case
Foto: Jonas Ekelund

Apple läderskal med Magsafe

De egna skalen från Apple är guldstandarden vad gäller utseende, material, färgval, passform och kompatibilitet. En av våra favoriter har länge varit läderskalet då det inte bara passar bra till plånboken utan även åldras på ett naturligt sätt. Läder med lite patina är så mycket stilfullare än ett plastskal.

Skalet glider på telefonen utan något nämnvärt våld och sitter sedan som en smäck. Inbäddat i lädret finns Magsafe-magneter som gör att du får lika bra fäste som om du inte hade haft något skal på. Du bör dock vara medveten om att läder är mjukt och om du ofta använder Magsafe-laddare, eller hållare, så kan det lämna ett märke i skalet.

Apple leather case
Foto: Jonas Ekelund

Naturligtvis är skalets knappar perfekt anpassade till telefonen så att det inte märks någon större skillnad när du ska använda sidoknappen eller volymknapparna. Skalet är tillräckligt tunt för att du ska komma åt ringsignal-knappen. Det finns gott om plats för högtalarna och att stoppa in även lite större laddningssladdar.

Skalet har en kant runt skärmen som skyddar den från direkta slag om du tappar mobilen och runt kamerorna finns en plastram av samma anledning. Däremot är det ju bara ett läderskal så de stötdämpande egenskaperna är inte mer än hur mycket lädret ger efter. Skalet finns i gyllenbrun, körsbär, grön, svart och lila.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Pris: Från 593 kronor på Prisjakt


decoded detachable wallet
Foto: Jonas EkelundMobilen måste lossas från plånboken för att laddas trådlöst

Decoded Detachable Wallet

Om du vill överge din traditionella plånbok, men inte tycker att det räcker med Apples egna Magsafe-plånbok, är lösningen ett plånboksskal. Då får du både ett bra stötskydd, ett fullständigt skydd för skärmen samt plats för kreditkort, id-kort och inpasseringskort som kan vara svåra att ha i mobilen.

Mobilen klämmer du fast i ett traditionellt skal med en plastram samt läderbaksida. Sedan sätter du fast skalet i plånboken som är gjord av högkvalitativt läder från den danska skotillverkaren Ecco. De snäpper fast i varandra med Magsafe-magneter, men tråkigt nog är plånboken för tjock och magneterna för svaga för att den ska kunna sitta kvar när du laddar. Du måste alltså irriterande nog alltid ta ur själva mobilskalet.

decoded detachable wallet
Foto: Jonas Ekelund

Med plånboken stängd kommer du av naturliga skäl bara åt sidoknappen. Väl öppen är det dock inga problem att använda volymknapparna eller ringsignal-knappen. Högtalarna är inte täckta och skalet är tillräckligt tunt för att inte vara i vägen för laddningssladdar. Denali Detachable Wallet har plats för tre kreditkort samt sedlar.

Det inre skalet skyddar mot repor tack vare en upphöjd kant både runt skärmen och runt kamerorna. Har du mobilen sittande i plånboken får du som bonus ett riktigt bra stötskydd då det dubbla lädret går utanför mobilskalets kant. Det kan fås i svart, blått, brunt eller rosa.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 449 kronor hos Dustin


gear4 denali snap
Foto: Jonas Ekelund

Gear4 Denali Snap – med rejält fallskydd

MacWorld rekommenderar

Tillbehörstillverkaren Zaggs skalmärke Gear4 har vi använt förr till andra modeller av Iphone med utmärkt resultat. Ur sortimentet valde vi denna gång Denali som är ett av de tuffare skalen både vad gäller skydd och utseende.

Liksom Almiao består skalet av två material, både ett hårdare och ett mjukare. Men i det här fallet har Gear4 satt dem i den mer traditionella ordningen med det hårda skalet ytterst och det stötdämpande på insidan. De sitter dessutom ihop så att det är mycket lättare att montera på mobilen.

Trots det rejäla skyddet och det relativt tjocka skalet hindrar det inte användningen på något sätt. Mobilen reagerar direkt på både sidoknappen och volymknapparna och det går att sticka in fingret för att slå på ringsignal-knappen. Det är inte i vägen för högtalarna och vår tjockare laddningssladd fick plats. Dessutom har det magneter så att det verkligen är Magsafe-kompatibelt.

gear4 denali snap
Foto: Jonas Ekelund

Det stötskyddande materialet är D3O, samma material som de bygger hockeyhjälmar av. Därmed lovar Gear4 att det ska klara ett fall på fem meter! Naturligtvis är det en kant runt skärm och kameror för att hindra repor. Gear 4 Denali Snap finns bara i svart med en orange insida, men andra modeller från Gear 4 finns också som genomskinliga.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Pris: Från 351 kronor på Prisjakt  


ideal of sweden marble
Foto: Jonas Ekelund

Ideal of Sweden printed case Golden Twilight Marble

En gång i tiden var Ideal of Sweden innovativa genom sitt användande av magneter för mobiler. Vi provade bland annat en bilhållare där vi kunde snäppa fast telefonen genom att sätta på ett magnetiskt skal. Detta långt före Magsafe. Idag verkar de snarare rikta in sig på modetillbehör.

Skalet är helt enkelt ett tunt plastskal som kan fås i 22 (!) olika mönster där vi fick ett som ska föreställa marmor. Kanske för att det ska smälta in med köksbänken? Det är dock enkelt att sätta på mobilen och det känns som att det sitter väl fast.

ideal of sweden marble
Foto: Jonas Ekelund

Skalet är även magnetiskt. Problemet är att det inte är Magsafe, utan Ideals egna magnetiska system som de oförklarligt hänger fast vid. Du kan alltså haka på ringar, plånböcker, korthållare och liknande. Men det halkar direkt av vår Magsafe-laddare! Om Ideal istället hade anpassat sitt sortiment till Magsafe hade de ju kunnat sälja tillbehören även till dem som vill ha andra märken på skalet.

På grund av den väldigt öppna designen på skalet är det lätt att komma åt sido-, ringsignals- och volymknapparna. Även laddningsporten och högtalarna är exponerade. Lite väl exponerade faktiskt, för på sidorna och i botten finns det ingen skyddande kant. Det är därför risk att slå i skärmkanten. Nej, det här är bara en utsmyckning och inget vidare skydd.

Betyg 3 av 5
Betyg 3 av 5

Pris: 299 kronor hos Amazon Sverige


incipio duo
Foto: Jonas Ekelund

Incipio Duo for Magsafe – miljövänligt stötskydd

MacWorld rekommenderar

Detta är inte ett av de mest kända märkena men ingår faktiskt i samma koncern som tillbehörstillverkaren Griffin. De har Iphone-skal med olika inriktningar och i ett tiotal färger, inklusive genomskinligt, eller med olika mönster. Vi valde dock ett av deras mer stöttåliga skal.

Incipio Duo har en intressant konstruktion i två lager för att öka slagtåligheten. Det ger ett ganska styvt skal som kräver lite våld för att få på, men som å andra sidan sitter väl fast. Lyckligtvis är detta inget du behöver göra ofta. Det har inbyggda Magsafe-magneter som gör att det fungerar med laddare och att tillbehör sitter väl fast på skalet trots dess tjocklek.

Tack vare bra passform är det inga problem att dubbelklicka på sidoknappen för Apple Pay, eller att använda volym- eller ringsignal-knapparna. Skalet blockerar inte heller högtalarna och det finns tillräckligt med marginal för Lightning-kontakten så att du kan använda tredjeparts-sladdar.

incipio duo
Foto: Jonas Ekelund

På insidan av skalet sitter ett mönster av flexibla piggar som fungerar som stötdämpning, medan utsidan är hård. Därmed vågar Incipio lova att det ska skydda mot fall på 3,6 meter. Upphöjda kanter skyddar skärm och kameror mot repor. Skalet är gjort av återvunnet material och finns i svart, blått eller rött.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Pris: 267 kronor på Amazon Sverige


jetech clear cover
Foto: Jonas Ekelund

JETech Clear Shockproof Bumper Cover

På samma sätt som Almiaos skal låter din Iphones snygga färg lysa igenom skalet är även Jetechs skal helt genomskinligt. Eller nästan, för det har faktiskt ett prickmönster som ger snygga reflektioner i skalet. Och eftersom vi hittade det på Amazon är även detta ett mycket plånboksvänligt skal.

Till skillnad från det sistnämnda är detta dock ett mer traditionellt byggt skal. Men det är faktiskt gjort av två material med en mjuk ram av tpu samt en baksida av hårdplast. Det gör att vi inte hade några problem att kränga på det över telefonen. Passformen verkar god och det gör oss inte oroliga att det ska halka av på något sätt.

jetech clear cover
Foto: Jonas Ekelund

Tillverkaren säger bara att skalet ska klara trådlös laddningen men nämner inte ens Magsafe. Det är dock så tunt att vi hade förmodat att det ändå skulle fungera. Men förvånande nog ville det glida av vår upprättstående Magsafe-laddare. Vi hade dock inga problem med att använda volym-, sido- eller ringsignal-knapparna. Skalet blockerar inte högtalarna och det fungerar även med lite tjockare laddningssladdar.

Som med de flesta skal gjorda av det silikonliknande tpu-materialet klarar sig mobilen förmodligen bättre än utan skal. Däremot inte så mycket att de vågar gå ut med några siffror om hur höga fall det klarar. Men naturligtvis slipper du repor. 

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Pris: 99 kronor på Amazon Sverigekate spade new york case
Foto: Jonas Ekelund

Kate Spade New York protective hardshell case

Designmärket Kate Spade New York har även mobilskal i sitt sortiment. I själva verket är de tillverkade av Incipio, men det är inget negativt. Det gör nämligen att de kan använda de mönster som gör modetillbehören mycket roligare än skaltillverkarnas ofta trista design.

Eftersom skalet är gjort av PTE är det flexibelt och lätt att kränga på din Iphone. Listigt nog har tillverkaren använt den dekorativa blom-designen till att delvis dölja Magsafe-magneterna, som ärligt talat inte är jättesnygga. Därför snäpper det fast ordentligt på vår Magsafe-laddare och ger en tydlig animering av att laddning startat.

kate spade new york case
Foto: Jonas EkelundRegnbågsfärgade reflexer gör skalet spännande.

Du får en ganska bra känsla av att du lyckats trycka in knapparna trots den mjuka kanten. Volym-knappen reagerar bra och även att dubbelklicka på sidoknappen fungerar bra. Det är aningen pilligt att komma åt ringsignal-knappen men inte så att det kräver verktyg. Varken högtalare eller Lightning-porten blockeras av skalet.

Trots att skalet är relativt runt vågar tillverkaren ändå lova att det ska klara fall på 3 meter. Det har även upphöjda kanter runt kameror och skärm så att de inte repas. Vi är dock besvikna på att ett skal i den här prisklassen har kvar skarpa kanter från gjutningen. Skalet finns även i två andra mönster.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 40 dollar hos Incipio


moment case
Foto: Jonas Ekelund

Moment case – för mobilfotografen

MacWorld rekommenderar

Moment har gått från att vara en Kickstarter för mobiltillbehör till att bli en marknadsplats för fotografer. Och det visar de med detta skal som i själva verket är basen för ett system av mobilobjektiv. När du byter telefon behöver du bara köpa ett nytt skal för att kunna fortsätta använda de proffsiga linserna. Observera att du behöver köpa till linsadaptern.

Skalet är gjort av en blandning av tpu och polykarbonat med ett foder av mikrofiber för att inte repa mobilen. Det är ganska vridstyvt och behöver lite övertalning för att knäppa fast över telefonen. Inuti skalet sitter Moments Magsafe-kompatibla magneter som både håller vår Iphone väl på plats på laddaren och får Moments egna fototillbehör att sitta ordentligt fast.

Skalet har inte varit till besvär under daglig användning och materialet i kombination med räfflorna gör att telefonen inte riskerar att glida ur handen. Volym- och sidoknappen känns distinkta och tack vare en urgröpning kommer du även åt ringsignal-knappen. Det är inte heller i vägen för högtalare eller laddningsport.

moment case
Foto: Jonas EkelundSkalet med objektiv-adaptern som köps separat

Det känns inte som ett speciellt klumpigt skal, men tack vare materialvalen utlovas ändå att det ska klara 1,8 meters fall. Och det är nog den höjd de flesta av oss tappar en mobil. Är du väldigt klumpig finns det faktiskt en ögla på undersidan för en handlovsrem. Det kan fås i svart, blått, grönt eller gul-orange.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Pris: 30 dollar hos Moment


moshi arx
Foto: Jonas Ekelund

Moshi Arx Clear Slim Hardshell Case

Moshi ligger bakom några av de mest stilfulla laddare, högtalare och väskor vi sett på länge. Och naturligtvis har de även skal för Macbook, Ipad och Iphone. De har flera läckra skal i varierande färger, många med deras egna magnetiska system. Men till skillnad från Ideal of Sweden har de också skal som fungerar med Magsafe, som detta genomskinliga.

Skalet använder en hybridkonstruktion med flera olika material, men känns över lag som ett mjukt och flexibelt skal. Det ska vara motståndskraftigt mot att gulna av solen. Det är relativt lätt att kränga på mobilen och har bra passform. Men kanterna är lite flexibla och frågan är om de kommer tänjas ut med tiden. Inbyggda Magsafe-magneter gör att det håller sig på plats även på vår upprättstående laddare.

moshi arx
Foto: Jonas Ekelund

Knapparna är ovanligt bra och det känns inte som att de begränsar användningen på något sätt. Volym- och sidoknapparna reagerar bra och det går att komma åt ringsignal-knappen. Öppningarna i nederkanten är tillräckligt stora för att inte påverka ljudet eller hindra laddningen.

Moshi Arx har inga siffror om hur höga fall det klarar utan använder sig av vaga ”militära standarder”, vilket bara betyder att någon provsläppt den från 120 centimeter. Ett visst fallskydd ändå och naturligtvis skyddar de upphöjda kanterna skärmen och kamerorna från repor.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 483 kronor hos CDON


native union clic classic
Foto: Jonas Ekelund

Native Union Clic Classic – för dig som lägger på en rem

Det finns många smarta trådlösa laddare, snygga fodral och fiffiga Apple Watch-tillbehör från Native Union. Men de har även stilrena Iphone-skal, antingen i konstmaterial, eller som här i naturligt läder. Det fiffiga med skalen är att de kan kombineras med löstagbara remmar. Antingen i konstmaterial i åtta olika färger eller i läder i två färger. Perfekt om du behöver hänga den runt halsen för att ha händerna fria.

Läderskalet är lika följsamt som Apples egna och är lätt att kränga på mobilen. Det känns som att det sitter lika bra också. Och på samma sätt har Native Union stoppat in Magsafe-magneter så att den får bästa kontakt under laddningen och att tillbehör sitter ordentligt fast.

native union clic classic
Foto: Native Union

Utformningen påminner om några av de tidigare skalen från Apple, där nederkanten hade en urfasning. Det exponerar nederkanten av skärmen för åverkan. Å andra sidan är det lätt att plugga in den för laddning även i mer besvärliga laddningsstationer. Knapparna fungerar lika bra som väntat.

Som med andra läderskal är detta främst till för att skydda mobilen mot nötning, smuts och repor. Tack vare de upphöjda kanterna skyddas både skärmen och kamerorna. Däremot har det inget speciellt skydd mot fallskador.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Pris: 628 kronor hos Native Union (med rem)


nudient thin v3
Foto: Jonas Ekelund

Nudient Thin V3 case – supersmidigt svenskt skal

Svenska Nudient har länge varit kända för sina tunna mobilskal. Nyligen släppte de en fräckare och halkfriare modell kallad Bold, men vi valde det klassiska Thin-skalet. Nu uppe i sin tredje version med förfinade detaljer och med tiden förbättrade material.

Skalet är gjort av polykarbonat och därmed hårdare än silikon- eller tpu-skalen. Det har därför två slitsar i nedre hörnen för att du ska kunna bända på det utan att spräcka skalet. Insidan är klädd med tyg för att skydda mobilen mot repor. I skalet finns inbyggda ”Nudient-magneter” eftersom du ska kunna använda deras egna magnetiska tillbehör. Men det är faktiskt helt Magsafe-kompatibelt efter vad vi kunde avgöra.

nudient thin v3
Foto: Jonas Ekelund

Nudient Thin V3 är faktiskt så tunt att det inte har några knappar utan bara öppningar som du kan trycka på mobilens knappar igenom. Det är kanske inte riktigt lika smidigt som en upphöjd knapp, men det funkar. Av samma anledning har du mycket bra tillgång till Lightning-kontakten.

Nackdelen med det tunna plastskalet är naturligtvis att det inte erbjuder något stötskydd om du tappar mobilen. Det har en upphöjd kant för kamerorna, men runt skärmen är den så låg att Nudient faktiskt rekommenderar att du har ett skärmskydd också. Finns i färgerna svart, mörkgrönt, lergrå, mörkblå, grårosa, mörkgrå, saffran, aubergine, grönblå, ljusgrön, eller som vårt exemplar ljusblå.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 299 kronor på Webhallenpitaka magez case 2
Foto: Jonas Ekelund

Pitaka MagEz Case 2 – nästan skottsäkert

Genomgående för Pitakas plånböcker, ställ, klockarmband och laddare är att de har en tuff stil. Deras skal för Ipad och Iphone är inga undantag. Skalen har en textur som gör att ser ut att vara gjorda av kolfiber, men det är faktiskt tuffare än så. De är gjorda av aramidfiber, även känt som kevlar, det vill säga vad skottsäkra västar är gjorda av.

Skalet är vacuumformat och är faktiskt nästan lika tunt som Nudients. Det är dock ännu styvare och kräver faktiskt en hel del bändande, speciellt när du ska ta av det. Ingen risk för att det ska ramla av med andra ord. Trots detta har de lyckats peta in Magsafe-kompatibla magneter i skalet. Det satt som berget på vår upprättstående Magsafe-laddare.

pitaka magez case 2
Foto: Pitaka

Pitaka MagEz Case 2 har urfasningar för knappar och portar vilket gör det lätt att komma åt knapparna. Det gör också att du kan docka telefonen i laddningsställ utan problem. Men kanterna på skärmen är exponerad på de ställena.

Även om skalet i sig är stenhårt är det ju sällan som telefonen går sönder för att någon skjuter på den. Eftersom skalet inte innehåller någon dämpning alls skyddar det inte om du tappar telefonen. Detta är bara för smuts och repor. Kamerorna skyddas av en upphöjd kant, men ramen runt skärmen är faktiskt lika låg som på Nudients. Även här bör du nog ha ett skärmskydd också. Skalet kan fås i fem olika färgkombinationer.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 699 kronor hos Iphonebutiken


survivor all-terrain earth
Foto: Jonas Ekelund

Survivor All-Terrain Earth – välskyddad men inkompatibel

Incipios tuffa skal går under namnet Survivor. Deras modeller varierar från att vara förhållandevis tunna och snygga till att bara ge maximalt skydd. All-Terrain Earth tyckte vi var en bra avvägning och som en bonus är den gjord av 50 procent ekologiskt hållbara material.

Liksom med Almiao kräver detta skal en del montering, men i detta fall är det befogat. Du får montera på en ram runt mobilen innan du mödosamt viker ned den i det yttre skalet. Väl på plats känns det mycket pålitligt. Trots att det är ett tjockare skal sägs det att det ”fungerar med Magsafe-laddning”. Det är en sanning med modifikation. Visst kan vi lägga en laddare på baksidan, men den fäster inte magnetiskt och ramlar snabbt av om vi rör på mobilen. Detta är inte Magsafe-kompatibelt.

survivor all-terrain earth
Foto: Jonas Ekelund

Laddningsporten täcks av en lucka och det gör att den inte funkar så bra med laddningsställ, men sladdar går bra. De täckta knapparna svarar bra på tryckningar och till och med ringsignal-knappen, som fått ett lock, fungerar över förväntan.

Detta är inte ett skal som går av för hackor och det ska mycket till om din Iphone ska gå sönder. Skalet är byggt i fyra lager med olika material och klarar därför nästan fem meters fall. Det är extra skyddat mot damm och fukt samt har ordentliga kanter för att skydda skärm och kameror. Trots detta känns det varken tungt eller speciellt klumpigt.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Pris: 499 kronor hos Iphonebutikenuag monarch
Foto: Jonas Ekelund

UAG Monarch – Pansarskalet för otursförföljda

MacWorld rekommenderar

Urban Armor Gear har som namnet antyder skal, fodral och skydd för de flesta Appleprodukter. Deras Iphone-skal går från färgglada till genomskinliga, från måttligt stöttåliga till de riktigt välskyddade. Som denna Monarch-modell, som för övrigt även finns i kevlar-utförande.

Skalet är faktiskt inte alls lika komplicerat att sätta på mobilen som Survivors. Kanten är förvånansvärt mjuk så det är bara att trycka ner den på plats med lite beslutsamhet. Det går faktiskt att ladda trådlöst men med tanke på skalets tjocklek och material blir det inte speciellt effektivt.

Eftersom sidorna inte är lika kraftiga som vi trott är det fritt fram till högtalarna och till och med lätt att plugga i laddningssladden. Sido- och volymknapparna är extra stora och tydliga på skalet, kanske för att kunna skötas med handskar. Däremot får du pilla med fingret för att komma åt ringsignal-knappen.

uag monarch
Foto: Jonas Ekelund

Monarch är ännu mer extremt byggd än Survivor, med fem lager av stötskyddande material, en bepansrad ram och gummikant. Därmed lovar de att din telefon ska överleva ett fall på sex meter! Det kan fås i färgerna röd, kolfiber, blå eller svart.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Pris: 494 kronor hos Proshop