Häromdagen lät Apple meddela att man har lämnat in en stämningsansökan mot NSO Group, något som innebär att vi har fått en ny juridisk följetong på halsen.

I den här artikeln försöker vi bena ut vad det hela handlar om och vad det har för betydelse för dig som konsument.

1. Vad är NSO Group?

NSO Group är ett teknikföretag som har sitt huvudkontor i den israeliska staden Herzliya, strax utanför Tel Aviv. Sedan grundandet 2010 har företaget haft en rejäl tillväxt och 2017 värderades det till en miljard dollar.

Den främsta intäktskällan är försäljningen av olika sorters övervakningsverktyg, däribland Pegasus som säljs till myndigheter runt om i världen.

NSO Group

2. Vad har Pegasus använts till?

För tio år sedan planterades Pegasus på en mobiltelefon som tillhörde den ökände knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán, något som bidrog till att han kunde gripas och föras inför rätta. Mexikos dåvarande president Felipe Calderón passade på att tacka NSO Group för hjälpen och vips kom det nya beställningar från alla håll och kanter.

Några år senare kom det emellertid rapporter om att Pegasus inte enbart använts för att hålla koll på kriminella, utan även för att spionera på människorättsaktivister och journalister. Till exempel riktade Förenade Arabemiraten i augusti 2016 in sig på aktivisten Ahmed Mansoor, detta genom att skicka ett sms till hans Iphone 6 med en länk som installerade Pegasus i smyg.

Inom kort trillade det in liknande rapporter från en mängd länder, däribland Turkiet, Qatar, Kenya, Uzbekistan, Moçambique, Marocko, Jemen, Ungern, Saudiarabien, Nigeria och Bahrain.

I december 2018 kunde New York Times avslöja att Saudiarabien hade använt sig av Pegasus i samband med det uppmärksammade styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi. NSO Groups vd Shalev Hulio hade personligen rest till huvudstaden Riyadh för att sälja övervakningsverktyg till ett värde av 55 miljoner dollar.

I december 2020 avslöjade The Citizen Lab att Saudiarabien använt Pegasus för att spionera på två journalister i London och 36 anställda på Al Jazeera i Qatar. Ett ännu större avslöjande kom i juli 2021 då 17 nyhetspublikationer runt om i världen lade fram bevis för att Pegasus använts för att spionera inte bara på aktivister och journalister, utan även dissidenter och ledande politiker i en lång rad länder.

3. Vilka påverkas av det här?

I princip kan alla som ägnar sig åt politik, journalistik eller liknande vara i riskzonen för att bli övervakade. Självklart kan övervakningen även användas för ekonomisk brottslighet eller industrispionage, detta då all icke-krypterad kommunikation som sker via våra datorer och mobiler kan hamna i orätta händer.

Övervakning

EU och USA har satt hård press på Israel i syfte att begränsa användningen av Pegasus och liknande spionverktyg. Det har fått till effekt att försäljningen i fortsättningen begränsas till 37 länder som i dagsläget klassas som demokratiska. Men det hindrar förstås inte tidigare kunder från att fortsätta använda sig av mjukvaran under lång tid framöver.

4. Varför är Apple så arga på NSO Group?

En del av övervakningen har skett via Iphone, detta då Pegasus har utnyttjat diverse sårbarheter i IOS och molntjänster som Icloud. Som en följd har ryktet om hög säkerhet i Apples produkter fått sig en törn, något som på sikt kan leda till minskade intäkter för företaget.

I stämningsansökan beskylls NSO Group för att ha utfört cyberattacker mot Apple och dess kunder, bland annat genom attacken ”Forcedentry” som utnyttjade en numera fixad säkerhetsbrist i IOS.

Apples förhoppning är att den kaliforniska distriktsdomstolen ska förbjuda NSO Group att använda sig av Apples produkter och tjänster, men det är högst tveksamt om det är juridiskt möjligt.

För att vara på den säkra sidan uppmanas Iphone-användare att uppdatera till den senaste versionen av IOS så snart som möjligt.

5. Vad kan den juridiska striden mellan Apple och NSO Group få för följder?

Om Apple vinner striden skulle det bli svårare för NSO Group att ta fram nya versioner för Pegasus som fungerar på IOS 15 och senare, däremot är det förstås fortfarande möjligt att spionera på användare som kör äldre versioner av operativsystemet.

Om NSO Group vinner striden kan vi räkna med att det bara är en tidsfråga innan det dyker upp nya versioner av Pegasus som fungerar med Apples senaste operativsystem.

Ur konsumentsynpunkt vore det antagligen bäst om Apple vinner striden, men samtidigt går det att argumentera för att det vore farligt om tekniktillverkare ska bestämma vilka som får lov att använda sig av deras produkter. Likaså skulle man kunna hävda att det i själva verket är bra om Apple tvingas skärpa säkerheten på grund av mjukvara som Pegasus.

Ur demokratisynpunkt är det förstås illa att myndigheter runt om i världen spionerar på journalister, aktivister och politiker med hjälp av våra datorer och mobiltelefoner. Å andra sidan kan man hävda att tekniken även kan användas i positiva sammanhang, till exempel för att sätta dit knarkkungar som El Chapo.

Antagligen kan vi räkna med att det blir en liknande polarisering vad gäller den här juridiska striden som i alla andra bataljer som Apple varit inblandat i. En del kommer ställa sig på Apples sida mer eller mindre automatiskt, medan andra kommer ställa sig på motpartens sida precis lika automatiskt.