Testad produkt: Samsung X5 Portable SSD
Pris: 1 961 kronor hos Amazon Sverige (500 GB)

Samsung är de enda som vågar sticka ut från mängden med en ssd som inte ser ut som en traditionell extern disk. De menar att de har hämtat inspirationen till designen från superbilar och att den är strömlinjeformad. Nja, vi kommer snarare att tänka på Samsungs första platta tv-apparater från 00-talet som hade en bullig form och röda toningar.

Samsung X5 portable SSD
Foto: SamsungEn disk för skrivbordet snarare än fältet
Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsungs interna ssd-diskar har gott rykte för sin prestanda och deras externa X5 är inget undantag. Även om den inte är snabbast på allt håller den en jämn hög nivå. Däremot ska du inte ta den med dig ut i fältet då den inte är väderskyddad över huvud taget. Du bör också försäkra dig om att alla datorer den ska användas med har thunderbolt då den inte är bakåtkompatibel med usb.

Positivt

  • Hårdvaru-kryptering
  • Bra läs- och skrivprestanda

Negativt

  • Inte vädertålig
  • Blir lite väl varm vid tung belastning
  • Fungerar inte med usb-c
 
Läs hela testet av Thunderbolt SSD-diskar
Samsung X5 portable SSD
Foto: SamsungTrots kylflänsen blir disken riktigt varm.

Istället för att ha ett yttre i stötsäker silikon eller värmeavledande aluminium är X5 av stryktålig magnesium. Under skalet gömmer sig en ram som skyddar mot stötar och Samsung uppger att disken är falltestad från två meters höjd. Därunder finns en rejäl värmeavledande kylfläns då NVMe-diskar faktiskt blir ganska varma under hög belastning. Däremot är disken inte alls tålig mot damm eller vatten, så detta är en disk för skrivbordet och kaféet snarare än djungeläventyr.

Funktioner och användarupplevelse

I kartongen hittar vi en thunderbolt 3-kabel och därmed usb-c-kontakter. Den är 50 centimeter lång så den kan fungera både till en laptop och en stationär dator. Det gäller dock att du har thunderbolt-portar i din dator, vilket sällan är ett problem med Mac-datorer. Den är nämligen inte bakåtkompatibel med usb-c, vilket kan ställa till det om du tänkt använda disken för att flytta stora filer i en blandad miljö med pc-datorer.

Samsung X5 portable SSD
Foto: Jonas EkelundEnbart thunderbolt, inte usb-anslutning

Har de thunderbolt, eller usb 4, ska det dock fungera bra. Det är definitivt tänkt att göra det då disken är formaterad med exFAT så att den kan läsas av både Mac OS och Windows. Det ligger dessutom installationsprogram för båda operativsystemen på disken. Samsungs verktygsprogram används för att kryptera disken med 256-bitars AES-kryptering så att innehållet blir lösenordsskyddat. Med programmet kan du även uppdatera diskens fasta programvara.

Prestanda

Samsung säger på sin produktsida att disken ska prestera en skrivhastighet på 2 100 MB/s (för den 500 GB-version vi testat). De större storlekarna ska klara 2 300 MB/s. Det låter inte så mycket jämfört med vad konkurrenterna lovar, men det är närmare sanningen. Vi uppmätte 1 947 MB/s vilket faktiskt är snabbare än både OWC och Lacie, även om vi pratar om få procent.

SSD performance
Foto: Jonas EkelundSamsung är inte alltid snabbast, men med liten marginal.

Inpluggad i en Macbook Pro M1 Max körde vi även Blackmagics läshastighets-test. Samsungs utlovade siffra är 2 800 MB/s, men vi fick 2 639 MB/s. Sex procents avvikelse är inte mycket att bråka om. Det är inte riktigt lika snabbt som Lacie, men en skillnad på tre procent kan vi leva med.

Specifikationer

Produkt: Samsung X5 Portable SSD
Tillverkare: Samsung
Testad: November 2021
Kapacitet: 500 GB (även 1 och 2 TB)
Lagringsmedia: Samsung 970 Evo NVMe SSD
Gränssnitt: Thunderbolt 3 (40 Gbps)
Angiven prestanda: 2 100/2 800 MB/s
Tålighet: 2 meters fall, 1 500 G
Systemkrav: MacOS 10.12 eller Windows 10, Thunderbolt 3-port
Garanti: 3 år
Storlek: 119 x 62 x 20 mm
Vikt: 150 gram
Rek pris vid test: 4 399 kronor
Pris: 1 961 kronor hos Amazon Sverige (500 GB)
Pris: från 2 890 kronor på Prisjakt (1 TB)
Pris: Från 5 384 kronor på Prisjakt (2 TB)

Betyg: 4 av 5