För 15 år sedan – innan Iphone såg dagens ljus och långt innan Apple köpte upp Beats och lanserade Apple Music – var Itunes en gigant inom digital musik. Programmet var din portal till både din egen rippade musik och musik köpt från Itunes Music Store, men också till din Ipod. På den tiden var det relativt lätt att hålla ordning i biblioteket. Det fanns bara två sorters filer – egna och köpta (med drm-skydd). Biblioteket låg på datorn och du fick själv hålla dig med säkerhetskopior och flytta innehållet om du ville byta dator.

Snabbspola framåt 15 år till hur det är idag så ser det mesta väldigt annorlunda ut och det har blivit mer förvirring med Apple Music som strömmar musik, vid sidan av köpt musik och dina egna filer. Men en sak som blivit enklare är att flytta musik till andra enheter, tack vare en inställning kallad Synkronisera bibliotek som finns i Musik på Mac och IOS samt i Itunes på Windows.

Itunes Match

Synkronisering har funnits längre än Apple Music via en tjänst som heter Itunes Match och fortfarande finns tillgänglig för de som vill ha synkronisering men inte vill prenumerera på streamingtjänsten. Den kostar 249 kronor om året och innebär att all musik du har i ditt bibliotek läggs till ditt Apple ID-konto. Låtarna kan sedan dels strömmas till upp till 10 enheter du är inloggad på utan att ladda ner några filer, dels hämtas för offlinelyssning på utvalda enheter.

När Apple Music var nytt fungerade synkronisering med den tjänsten annorlunda än med Itunes Match. Filerna du fick ned via Apple Music-synkronisering var drm-skyddade och krävde en aktiv prenumeration för att spela. Någon gång efter 2016 ändrade Apple det så att synkroniseringsfunktionen fungerar exakt som med Itunes Match.

Det finns alltså inte längre någon skillnad på synkronisering med Itunes Match och Apple Music, och ingen vinst med att ha båda.

Synka bibliotek

Nu är filerna du får ner alltid i aac-format med 256 Kbit/s bithastighet utan drm om tjänsten har hittat en matching i Itunes Store-katalogen. Om den inte hittar en matchning laddas din originalfil upp till Apples servrar och när du hämtar samma låt till en annan enhet är det den här originalfilen som laddas ner.

(Utöver din egen musik synkar bibliotekssynkronisering även köp från Itunes Store och – om du har en Apple Music-prenumeration – låtar du har lagt till i Min musik.)

Itunes Match:

Pris: 249 kronor/år
Gör: Synkar musik du äger till alla dina enheter, strömmat eller nedladdat. Uppgraderar filer med låg kvalitet till 256 Kbit/s aac.
Gör inte: Kommer inte åt Apple Music-katalogen för strömning av musik du inte äger. Kan inte dela med familjedelning.

Apple Music:

Pris: 99 kronor/månad för en användare och en enhet åt gången, 149 kronor/månad för fem familjemedlemmar/enheter, 49 kronor/månad för studenter.
Gör: Allt som Itunes Match gör plus strömmar all musik från Apple Music-katalogen.

Viktigt med backup

Om du har gammal musik du har skaffat på andra sätt än via Itunes Store är det viktigt att du ser till att ha säkra kopior av alla originalfiler om du slår på bibliotekssynkronisering. Originalen ska ligga kvar på datorn där de fanns från början, men det kan ändå bli fel på olika sätt. De matchade versionerna kan till exempel ibland vara en helt annan inspelning, som ett studioalbum trots att du hade konsertalbumet i biblioteket.

Synkning som kvalitetsuppgraderare

En bieffekt av hur bibliotekssynkning fungerar är att du kan använda det som ett sätt att höja kvaliteten på gamla rippade låtar och album. Om du en gång i tiden rippade med 128 Kbit/s eller rent av ännu lägre bithastighet kan det bli tydlig skillnad i ljudkvalitet. Så här gör du:

  1. Se till att du har en säkerhetskopia av hela musikbiblioteket, till exempel på en extern hårddisk.
  2. Aktivera Synkronisera bibliotek med Itunes Match eller Apple Music, och låta den synka hela biblioteket.
  3. Skapa sedan en ny smart spellista med Molnstatus är Matchad (och Bithastighet är mindre än 256 Kbit/s om du inte vill ersätta filer med högre bithastighet).
  4. Markera alla spår i listan och välj Låt -> Ta bort hämtning.
  5. När den är klar, klicka på hämta-pilen längst upp i spellistan eller markera allt och välj Låt -> Hämta.
  6. Gå igenom och kontrollera att allt verkar stå rätt till. Du kan även dubbelkolla genom att visa originalen i Finder och kontrollera att du kan spela dem i andra program som inte har stöd för Apples Fairplay-drm.
Smart spellista

Beroende på hur stort biblioteket är och hur snabb din internetuppkoppling är kan det ta allt från några minuter till flera timmar, men i slutändan ska alla gamla mp3-filer med varierande kvalitet har bytts ut till aac-filer med 256 Kbit/s (som ytterst få människor kan särskilja från okomprimerade filer).