Apples nya Macar med de olika M1-processorerna är fantastiska på många sätt, men ett område där företaget har haft för bråttom är anslutningen av externa skärmar som har flera allvarliga brister jämfört med Intel-Macar.

Vi har tidigare skrivit om problem med högupplösta breda skärmar som inte går att använda med skalade upplösningar större än 3008 x 1296 pixel. Ett annat problem gäller de användare som har skärmar med 2560 x 1440 pixel upplösning och tycker att gränssnittet är för litet.

På Intel-Macar är det enkelt att aktivera stöd för hidpi (”retinaupplösning”) på sådana skärmar så att du kan använda den med till exempel ”ser ut som 1920 x 1080” för lite skarpare text än en riktig 1080p-skärm samtidigt som till exempel spel kan utnyttja skärmens verkliga upplösning. Men det fungerar inte på M1-Macar.

Nu har ett nytt verktygsprogram kallat Betterdummy släppts som löser båda problemen. Det är öppen källkod och utvecklas av en av personerna bakom Monitorcontrol, ett annat mycket användbart program för de som har externa skärmar från andra tillverkare än Apple till sina Macar.

Betterdummy skapar en virtuell skärm som du sedan ställer in din verkliga skärm att spegla. Om du till exempel vill ha ”ser ut som 1920 x 1080” på en 1440p-skärm väljer du att skapa en virtuell skärm med upplösningen 3840 x 2160 skalad till 1920 x 1080.

Programmet har några kända brister, varav bara vissa kan åtgärdas:

  • Stöder maximalt 60 hertz uppdateringsfrekvens.
  • Hdr stöds ej.
  • Kan leda till problem med vila.
  • En bugg gör att Mission Control med virtuella skrivbord inte fungerar fullt ut.
  • Programmet TV kan inte spela skyddat innehåll, exempelvis från Apple TV Plus.