Smarta hemlarm är teknikens nya haute couture, men de är också mycket dyra. En relativt enkel installation kan kosta tusentals kronor. Till det får du ofta lägga detektorer för glaskross eller vattenläckor, som driver upp priset ytterligare. Eller så kan du använda ett enkelt Iphone-trick.

Öppna Inställningar, scrolla ned och välj Hjälpmedel. Där finns en flik som heter Ljudigenkänning. Slå på den och din Iphone kommer att lyssna efter över ett dussin ljud med hjälp av dess inbyggda intelligens. Ljuden är organiserade efter kategori och inkluderar många vanliga ljud:

Larm: Brand, Siren, Rök
Djur: Katt, hund
Hushåll: Hushållsapparater, biltuta, dörrklocka, knack på dörren, krossat glas, kittel, rinnande vatten
Människor: Gråtande barn, hosta, gråt

IOS Ljudigenkänning
IOS Ljudigenkänning

Du kan välja så många ljud du vill och allt är automatiskt. När din Iphone är inom räckhåll för ett av ljuden får du en avisering, en varningston och vibration som meddelar dig. Jag har testat några av dem och det fungerar imponerande bra. Jag fick aviseringar om vatten som rinner flera rum bort och en dörrklocka som ringde. Jag har inte testat krossat glas, men det är definitivt den mest spännande funktionen, eftersom de flesta av de sensorer för glaskross jag tidigare haft endast fungerat till och från.

Funktionen är tänkt som ett hjälpmedel för personer med hörselproblem. Den kan inte och ska inte ersätta ett smart hemlarm, men det är en funktion som kommer att fungera på ett nafs, om du vill ha lite mer sinnesro utan att behöva köpa eller installera utrustning i ditt hem. Att få en varning i tid kan hjälpa dig att ringa 112 eller åtgärda en läcka innan det blir ett problem.

Originalartikel Michael Simon
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt