Apple har hittills inte sagt så mycket om uppståndelsen kring spionprogrammet Pegasus som utvecklas av NSO Group och används av myndigheter i olika länder för att spionera på medborgare via deras Iphone.

Istället har företaget i tysthet förberett en stämningsansökan mot NSO Group och dess moderbolag Q Cyber, som nu har lämnats in vid distriktsdomstolen i Norra Kalifornien.

I stämningsansökan klagar Apple på att NSO Group har utfört cyberattacker mot Apple och dess kunder, specifikt genom attacken ”Forcedentry” som utnyttjade en numera fixad säkerhetsbrist i IOS.

Målet med stämningen är att förbjuda NSO Group att använda Apples produkter och tjänster, bland annat Apple ID och Imessage – attackerna mot journalister, aktivister och andra som har dokumenterats har inletts med ett Imessage-meddelande.

I ett pressmeddelande skriver Apple att företaget kommer meddela samtliga användare som kan ha varit måltavlor för Forcedentry-attacken. Apple kommer framöver alltid att meddela användare om företaget ser tecken på en attack med statssponsrade spionprogram.