Testad produkt: OWC Envoy Pro SX
Pris: 5 416 kronor hos Computersalg

Ska en produkt utstråla tålighet och prestanda, då ska den så klart se ut som ett metallmonster. Och det har OWC lyckats med när de formgett Envoy Pro SX. Med sin mattsvarta färg, metalliska kropp och längsgående kylflänsar ser den nästan elak ut. Det ser ut som att något där inne går väldigt fort och blir väldigt varmt, så att det inte duger med något vanligt plastskal.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En disk som ser oförstörbar ut, men som konstigt nog inte backas upp av tester av hur mycket den tål. Det ska dock i praktiken mycket till om du ska lyckas förstöra den. Installationen är lätt tack vare ett guideprogram. Däremot kan du enbart använda den med moderna datorer då den inte är bakåtkompatibel med gamla usb 3-portar. Prestanda är visserligen lägre än väntat, men då jämför vi med de allra snabbaste diskarna du kan hitta.

Positivt

  • Pedagogisk installation
  • Bra tålighet

Negativt

  • Inte bakåtkompatibel med usb 3
  • Lägre läshastighet än konkurrenterna
  • Lite väl högt pris
Läs hela testet av Thunderbolt SSD-diskar
OWC Envoy Pro SX
Foto: Jonas EkelundAluminiumchassit ger både skydd och kylning.

Genom att göra chassit i aluminium slår de två flugor i en smäll. Dels blir det mycket lättare att avleda värme. Dels blir det naturligtvis betydligt mer tåligt mot yttre våld. De uppger att de har testat att släppa det från 1,2 meters höjd. Det låter inte speciellt imponerande när Lacie testats från 3 meter. OWC verkar dessutom smyga lite med övriga siffor. Det står ”krossäker” och ”IP67” på en bild, men ingenstans i specifikationerna. Det senare är åtminstone inget att debattera – det innebär fullständigt dammskydd och att den klarar att vara nedsänkt i en meters vatten i 30 minuter. Men hur krosskyddad är den?

OWC Envoy Pro SX
Foto: OWC

Funktioner och användarupplevelse

Att installera en extern disk är sällan några konstigheter och i det här fallet är det enklare än vanligt. Det är bara att plugga in den medföljande thunderbolt-kabeln i disken och datorn, då den också strömförsörjs från datorn. Såvida du har en thunderbolt-port eller usb 4-port vill säga. Den är inte bakåtkompatibel med vanlig usb 3 även om den använder usb-c-port. Därmed är den inte ideal för att flytta data mellan olika datorer om du inte är säker på vilka portar de har. OWC har dock en Envoy FX-modell som är bakåtkompatibel.

OWC Envoy Pro SX
Foto: OWCEn bra guide för den som inte är bekväm med Skivverktyg.

Det går bra att plugga in disken både i Mac- och pc-datorer eftersom den är formaterat med exFAT. Där finner du trevligt nog en installationsguide som hjälper dig att partitionera och formatera din disk. Allt med förklaringar om vad fördelarna med APFS, HFS+ och exFAT filsystem är. Du får även frågan om du vill installera Acronis säkerhetsprogram. Med produkter i den här prisklassen ska vi väl ändå slippa sponsrad mjukvara vi inte bett om?

Även Envoy har en aktivitetslampa så att du ser att du lyckats plugga in den rätt, och att det är den disken som jobbar när du sparar något. Och på denna modell sitter lampan på rätt ställe, det vill säga framsidan. Kontakten är väldigt ytligt placerad vilket är lite tveksamt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Prestanda

Vad gäller prestandasiffror har OWC tagit i från tårna när de anger att de lyckats få ut 2 847 MB/s. Det låter som en teoretisk siffra, men i fotnoterna menar tillverkaren att det tydligen ska vara hämtat från ett faktiskt test. Vi pluggande in den i en Macbook Pro M1 Max med den medföljande kabeln. Testet är ett snitt av resultaten vi fick från att köra Blackmagic ett tiotal gånger.

OWC Envoy Pro SX
Foto: Jonas EkelundEnvoy Pro når inte riktigt upp i prestandatoppen

Vi uppmätte då en skrivprestanda på 1 901 MB/s vilket bara är två procent långsammare än Samsung X5. En obetydlig skillnad. Däremot låg läsprestanda bara på 2 154 MB/s. Det är 24 (!) procent långsammare än tillverkarens siffra och 21 procent långsammare än Lacie Rugged SSD Pro.

Specifikationer

Produkt: OWC Envoy Pro SX
Tillverkare: OWC
Testad: November 2021
Kapacitet: 2 TB (även 1 TB)
Lagringsmedia: NVMe SSD
Gränssnitt: Thunderbolt 3/Usb 4
Angiven prestanda: 2 847 MB/s
Tålighet: IP67, 1,2 meters fall
Systemkrav: MacOS 10.13 eller Windows 10, Thunderbolt 3 eller Usb 4-port
Garanti: 3 år
Storlek: 114 x 70 x 16 mm
Vikt: 224 gram
Rek pris vid test: 479 dollar
Pris: 5 416 kronor hos Computersalg

Betyg: 4 av 5