MacWorld rekommenderar

Testad produkt: Lacie Rugged SSD Pro
Pris: Från 2 479 kronor på Prisjakt

Det är uppenbart att Lacie har satsat all kraft på att få till en tålig disk snarare än den snyggaste. Såvida du inte gillar ett silikonskal med skåror i, vilket åtminstone för den svarta modellen vi provade, gör att den ser väldigt anonym ut. Vill du synas kan du för all del välja modellen i orange i stället. Vilket kanske är bra om du ska hitta den när du tappat den i naturen.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

För dig som jobbar i fältet med stora datamängder – antingen du är videograf eller polarforskare – är en tålig och snabb disk viktigt. Och få är tuffare är Rugged SSD Pro som inte bara tål vatten och damm utan även mycket hårdhänt behandling. Den utklassar externa usb-diskar och är snudd på lika snabb som en intern disk. Och detta till ett, i sammanhanget, rimligt pris.

Positivt

  • Mycket snabb läsprestanda
  • Funkar med usb-c
  • Prisvärd

Negativt

  • Något lägre skrivprestanda

Läs hela testet av Thunderbolt SSD-diskar

De har uppenbarligen byggt en kraftig metallbur som de monterat disken och elektroniken i för att den ska uppnå den imponerande tåligheten. Lacie uppger att den ska klara fall på 3 meter samt att bli överkörd av en två tons bil! Sedan har de klätt in den med ett silikonskal för att den ska tåla elementen. Den är faktiskt certifierad för IP67, vilket innebär fullständigt dammskydd och att den klarar att vara nedsänkt i en meters vatten i 30 minuter.

LaCie Rugged SSD Pro
Foto: LaCieDen externa disken du inte behöver oroa dig för.

Funktioner och användarupplevelse

Installationen av produkten är det inte mycket att orda om. Du pluggar in en thunderbolt-kabel i sidan på disken och pluggar in den i en thunderbolt-port på datorn. Observera att den faktiskt är bakåtkompatibel så att du även kan använda den för att flytta filer till en dator som bara har usb-c-portar. Det är faktiskt inte helt självklart, upptäckte vi när vi provade andra diskar.

LaCie Rugged SSD Pro
Foto: LaCieDisken för sig som jobbar i tuffa miljöer

Disken levereras dessutom formaterad med exFAT så att den är läsbar på både Mac och pc direkt ur kartongen. På disken ligger ett startprogram för Mac och ett för Windows. Det visar sig dock bara dra i gång webbläsaren och skicka dig till en registreringssida. Lite lurigt. Då hade det faktiskt räckt att bara ha en genväg på disken.

Det finns en liten diod på disken som visar att den är i gång och som dessutom blinkar vid aktivitet, så att du ser att du jobbar mot rätt disk. Den sitter dock dumt nog bredvid usb-c-kontakten vilket gör att du måste ha disken bak-och-fram för att se den. Sladden sitter något försänkt i kontakten och det känns helt tryggt att använda den ur tålighetsperspektiv.

Thunderbolt SSD performance
Foto: Jonas EkelundVäl i klass med de andra ssd-diskarna och utklassar usb-c.

Prestanda 

Lacie själva anger en prestanda ”upp till 2 800 MB/s” vilket snarare handlar om gränssnittets möjligheter än vad du i praktiken får ut. Vi kopplade den till en Macbook Pro M1 Max med en thunderbolt 3-kabel. Väl inkopplad körde vi Blackmagic ett tiotal gånger och tog ett snitt på resultaten.

Skrivprestanda hamnade på 1 821 MB/s, vilket är 15 procent långsammare än den snabbaste disken vi testade. Läsprestanda låg på 2 718 MB/s vilket faktiskt inte är långt ifrån den påstådda maxhastigheten. Det är dessutom den snabbaste disken vi testade, om än bara med 3 procent.

Specifikationer

Produkt: Lacie Rugged SSD Pro
Testad: November 2021
Tillverkare: LaCie
Kapacitet: 1 TB (även 2 TB)
Lagringsmedia: Seagate FireCuda NVMe SSD
Gränssnitt: Thunderbolt 3
Angiven prestanda: 2 800 MB/s
Livslängd: Upp till 2 miljoner timmar
Tålighet: IP67, 3 meters fall, 2 ton belastning
Systemkrav: MacOS 10.12 eller Windows 10, Thunderbolt 3-port
Garanti: 5 år
Storlek: 98 x 65 x 17 mm
Vikt: 140 gram
Rek pris vid test: 430 euro
Pris: Från 2 479 kronor på Prisjakt

Betyg 4,5 av 5