När jag först hörde talas om den nya Fokus-funktionen i IOS 15, Ipad OS och Mac OS Monterey blev jag imponerad. En funktion att älska. Jag gav den en chans. Men efter en tids användande anser jag att det faktiskt är motsatsen till vad vi behöver. Att göra så att våra Iphones och Macar ber om vår uppmärksamhet mer sällan är viktigt, men ingen kommer att vara villig att lägga ned en massa arbete för att få det ska ske.

Vi har redan aviseringskontroller. De allra flesta använder dem inte. Att ge oss fler kontroller, även om de tekniskt fungerar bättre, är inte svaret.

Översköljd av aviseringar

Att bli översköljd av aviseringar är ett verkligt problem med dagens smartphones. Det är en av anledningarna till att vi sitter fastklistrade vid våra telefoner hela tiden…de vibrerar konstant, lyser upp och skriker ”Titta på mig! Titta på mig! Du fick en like! Du fick ett svar! 200 personer har sett ditt inlägg!”

Varje app vill att du ska använda den så mycket som möjligt, det är dess motiv till att störa dig så ofta som möjligt, så att du tar upp din Iphone och förhoppningsvis öppnar appen. Det förstör vår uppmärksamhet och gör oss beroende av dopaminkicken som uppmärksamhet och tillfredsställelse skänker via dessa appar.

Men det förstör också hela vår Iphone-upplevelse. En genomsnittlig låst skärm är full av meddelanden av alla slag. Från ”du lämnade din bildörr öppen” till ”det är dags att gå tillbaka till det där freemium-spelet du spelade”. Det är inte bara överväldigande, det är även snudd på farligt. Antingen uppmärksammar du varje avisering och blir galen eller så stoppar du alla och missar faktiska viktiga händelser.

För ansträngande

Apples lösning på slippa bli översköljd av meddelanden i IOS 15 är tvåfaldig: Dels en sammanfattning av meddelanden, dels fokus. De är bra idéer var för sig, men i praktiken ignorerar de den första regeln om användbarhet: människor ändrar sällan något från standarden.

IOS
IOS 15 Fokusläge.

Du kan ha blivit ombedd att aktivera aviseringssammanfattning (en bra början), men om du inte går in i Inställningar och justerar vilka appar som ska synas i sammanfattningen gör det inte mycket nytta. Du kommer att få för många aviseringar på en gång, missa ett flertal och hur många av de över miljarden Iphone-användare kommer att lägga ned tid på att göra detta?

På Mac OS Monterey finns det inte ens en aviseringssammanfattning, även om aviseringar har ungefär samma inställningar som IOS 15. Visst, aviseringar är inte lika påträngande på Mac som de är på en Iphone, men aviseringssammanfattning är fortfarande en funktion som borde finnas på alla enheter, om Apple menar allvar med att få oss att använda den. Det gör att hela systemet känns halvdant och mindre som en systemomfattande upplevelse.

Fokus är ännu värre. Det finns flera lägen för olika aktiviteter (sova, köra, jobba, träna, vad som helst) och du ska gå igenom var och en samt bestämma vilka personer och appar du vill få aviseringar från, vad som ska aktivera läget och till och med ändra inställningar för låsskärmen och hemskärmarna. Även något relativt enkelt som Fokus-läget för sömn är komplicerat att få till, med alldeles för många alternativ att välja mellan.

Om du är ett kontrollfreak och vill ha absolut kontroll, visst. Men troligen kommer mindre än en procent av Iphone-användarna att ta sig besväret.

Ett smartare sätt att fokusera

Vad är då lösningen? Det är osannolikt att Apple gör sig av med Fokus – de är kända för att skynda långsamt, även när något inte är bra. Touchbar, någon?

En smula bra ai-intelligens och nya regler för appar (och ramverk för utvecklare) skulle kunna lösa problemet. Fokus använder redan ai på telefonen för att föreslå vilka personer och appar som får skapa aviseringar, men det går inte långt nog för att anses vara intelligent.

Den första komponenten skulle vara att göra meddelandehanteringen automatisk. Du vet, Siri. Siri är trots allt inte bara en röstassistent. Det är ett övergripande begrepp för alla Apples ai-drivna assistentfunktioner.

Siri skulle kunna kombinera tid på dygnet, plats, veckodag, aktuell aktivitet (bilkörning, löpning, telefonsamtal, etcetera) med data om vilken avisering du interagerar med, vilken du ignorerar och sedan bygga en anpassad aviseringsprofil bara för dig. En profil som automatiskt uppdateras när ditt beteende ändras, till exempel en ny app som du använder oftare. Allt detta skulle naturligtvis ske på telefonen, utan att information delades till Apple eller utvecklare. Naturligtvis skulle användare kunna stänga av funktionen om de ville.

Fokus
Att ställa in Fokus på Iphone kräver intensivt… fokus.

Naturligtvis vill du inte att Siri av misstag skulle tysta ett meddelande som skulle vara viktigt för din hälsa eller säkerhet. Utvecklare skulle behöva ett sätt för aviseringar som inte kan tystas, vilket är något som Apple skulle kunna göra.

Det är meningslöst att välja hur brådskande ett meddelande är per app när det är innehållet i meddelandet som är viktigt. Ring-appen kan berätta för mig om en ny funktion som jag kan läsa senare. Eller det kan vara en avisering om att mitt hemlarm löst ut på grund av ett inbrott, vilket är viktigt.

Appar bör kunna ange specifika aviseringar som brådskande, och dessa bör vara tydligt definierade i appen och kontrolleras när den genomgår Apples godkännandeprocess. Apple kan definiera tydliga regler att endast riktigt brådskande meddelanden släpps igenom. Dessa skulle alltid visas och ignorera alla inställningar du har aktiverat.

Android erbjuder något liknande med aviseringskanaler som delar upp varningar i sektioner och låter dig kategorisera eller inaktivera vissa typer av en apps aviseringar, samt ställa in hur viktiga de är. Det skulle kunna fungera på Iphone också. Till exempel: En app för din glukosnivå, som varnar dig innan du går in i insulinkoma, det är brådskande och bör inte lämnas åt en maskininlärningsalgoritm att bestämma.

Min poäng är: för att minska antalet aviseringar måste användaren ändra för många inställningar och fatta för många beslut. Naturligtvis kommer ingen att orka göra det. Och de nya funktionerna i IOS 15 ger oss bara mer att göra. Personliga aviseringar bör vara kontinuerliga, transparenta, privata, säkra och viktigast av allt automatiska.

Originalartikel av Jason Cross
Bearbetad och översatt av Petter Ahrnstedt