När Apple 2019 köpte Intels 5g-utveckling och ingick ett flerårigt avtal med Qualcomm om att förse företaget med 5g-modem var den självklara slutsatsen från analytiker att företaget vill utveckla sina egna modem men behövde köpa sig tid.

Nu rapporterar Digitimes att Apple planerar att börja använda sina första egenutvecklade modem i 2023 års Iphone-modeller, och att 2022 blir sista året då Qualcomm står för 100 procent av 5g-modemen.

Precis som de Qualcomm-modem Apple använder idag påstår Digitimes källor att Apples egna modem kommer vara fristående chipp och inte ingå som en del av framtida systemchipp i A-familjen. Här skiljer sig Apple från andra företag, bland annat Samsung som har börjat testa Exynos-chipp med inbyggda modem.

Qualcomms ledning har för sin del meddelat investerare att företaget räknar med att bara förse 20 procent av Apples modem 2023. Det kan innebära att samtliga Iphone 15-modeller får Apple-modem medan Qualcomm står för modemen i de äldre modeller som fortfarande tillverkas.

Digitimes har under åren haft många felaktiga rykten, men är överlag mer träffsäkert med just sånt som rör komponenter och tillverkning och inte funktioner eller design.