Det är inte lätt att erkänna att man har haft fel. Särskilt inte för någon som är så arrogant som Apple. I över tio år har Apples ledning vaggat in sig själva i idén att de har rätt och alla som klagar har fel. Det gäller såväl App Store som rätten att reparera.

I båda dessa är det också Apples envetenhet som till slut har lett till att myndigheter har börjat granska företaget. Tänk om Apple hade varit lite mer flexibelt och lyssnat mer på användare och de många små företagen vars möjlighet att göra affärer styrs av just Apple?

När Apple oförutsett plötsligt meddelade att det snart kommer gå att ladda ner servicemanualer och beställa reservdelar till Iphone och senare även andra Apple-prylar togs nyheten som väntat emot med glädje, inte minst i gör-det-själv-sfären (Ifixit skriver till exempel att Apples vändning är ”ett iögonfallande erkännande av vår kollektiva kompetens”).

Rätten att reparera – kampen om våra prylars livslängd

”Rätten att reparera”-rörelsen har vuxit under åren men det var först under 2020 som en rad lagförslag lades fram i olika amerikanska delstater, och även EU-parlamentet har börjat diskutera liknande lagar. Apple har fört intensiva interna diskussioner om reparationer, visade mejl som företaget delade med amerikanska Representanthuset. Flera chefer efterfrågade en enhetlig strategi, och det verkar nu som att vi ser resultatet av det arbetet.

Istället för att fortsätta kämpa med näbbar och klor för att stoppa gör-det-själv-reparationer har Apple valt att förekomma lagstiftarna inför det nya Self Service Repair-programmet. Redan i början av 2022 kommer amerikanska kunder kunna beställa reservdelar till Iphone 12 och 13, och läsa manualer som den här för Imac 27 tum som Apple publicerade redan 2019.

De som hoppas på stora besparingar gentemot att gå till Apple lär dock bli besvikna. Enligt New York Times kommer Apple ta lika mycket betalt av privatpersoner som av auktoriserade verkstäder. Tidningen ger ett exempel: En skärmreparation för Iphone 12 kostar 280 dollar hos Apple. Reservdelen går på 234 dollar. Du kan alltså spara 16,5 procent. Korka upp champagnen!

Om rätten att reparera-aktivister har fått Apple att svettas är det ingenting mot hur snaran har börjat dras åt kring App Store och Apples monopol på IOS-appmarknaden. Apple visar inga tecken på någon liknande kovändning på den fronten. Apples ledning har förblindats av pengarna som strömmar in från App Store och risken är att de väntar för länge och missar chansen till någon som liknar reparationsvändningen.

Apple skulle kunna släppa IOS mer fritt på ett sätt som faktiskt skyddar användarna och bevarar så mycket som möjligt av företagets egna intäkter. Men om det tvingas till ändring av lagstiftare kan ändringarna istället försämra för både oss och Apple. Jag hoppas de interna debatterna är heta och att Apple hittar modet att ändra sig igen.