Idag blir Apple Self Service-reparationer tillgängliga i åtta europeiska länder, däribland Sverige. Detta innebär att det går att köpa originaldelar, verktyg och manualer från Apple via Self Service Repair Store. Kunder som själva vill utföra reparationer kan göra många av de vanligaste reparationerna på Iphone 12- och Iphone 13-modellerna samt på bärbara Mac-datorer med Apple-chip.

Apple Self Repair

Hos Self Service Repair Store finns över 200 reservdelar, verktyg samt reparationsmanualer att tillgå.

”Vi anser att den bästa tekniken för våra kunder och planeten är teknik som håller, och därför utformar vi hållbara produkter som sällan behöver service eller reparation”, säger Jeff Williams, operativ chef på Apple. ”Men när en reparation behövs vill vi att kunderna ska ha möjligheten att reparera själv på ett säkert, tillförlitligt och tryggt sätt.”

Apple hyr ut verktygspaket för 699 kronor, så att de som vill reparera själv inte behöver köpa verktyg för en enskild reparation. Kunder kommer då få tillgång till verktygen i en vecka med gratis leverans. De ska tilläggas att vissa av maskinerna är både stora och kräver viss teknisk kompetens för att användas på rätt sätt.


Tidigare (2022-08-22):

Apple utökar self service-programmet

Apple har under lång tid kämpat med näbbar och klor för att reparationer av företagets produkter endast ska utföras av auktoriserade verkstäder. Men för några månader lanserades ”Self Service Repair”, ett program som hjälper privatpersoner att reparera vissa prylar på egen hand.

Nu låter Apple meddela att självreparationsprogrammet i fortsättningen även omfattar nyare modeller av Macbook Air och Macbook Pro, detta vid sidan av Iphone 12, 13 och tredje generationens Iphone SE.

För tydlighets skull bör det påpekas att det till en början endast är modellerna med Apples M1-chipp som omfattas av programmet.

I korthet gör programmet det möjligt för privatpersoner att beställa originaldelar, verktyg och handböcker direkt från Apple. Om de utbytta delarna skickas i retur får kunderna rabatt på nästa köp.

Föga förvånande görs satsningen till en början endast tillgänglig för användare i USA. Men programmet kommer så småningom att rullas ut i fler länder, däribland Sverige.