Mac OS 12 Monterey har som vi tidigare rapporterat om ett problem med minnesläckor. Program som normalt ska använda några hundra megabyte eller kanske ett par gigabyte slukar plötsligt tiotals eller i värsta fall över hundra gigabyte minne.

En lösning som nu har dykt upp via Apples supportforum är att nollställa muspekaren till standardfärger. Monterey har infört möjligheten att ändra färg på pekaren i Systeminställningar -> Hjälpmedel -> Bildskärm -> Pekare, och flera användare som haft minnesproblemet har svarat i forumet att problemen verkar ha försvunnit efter att ha nollställt färgerna.

I Mozillas buggspårare Bugzilla finns också en inrapporterad bugg om att en modifierad pekare (färg och/eller storlek) leder till enorma minnesläckor i Firefox. Uppdateringen av Firefox till version 94 har en fix som minskar effekten av buggen i det programmet.

Muspekaren är dock uppenbarligen inte den enda boven i dramat. Många användare som aldrig har ändrat färg eller storlek på pekaren drabbas ändå av att minnet tar slut.