När 2021 går mot sitt slut är det återigen dags att blicka framåt, mot framtiden, mot horisonten. Trots en global pandemi och stora problem i leveranskedjan har Apple haft ett enormt framgångsrikt år, med dito lanseringar av nya Iphones och Ipads, samt en fortsatt övergång till Apple Silicon på Mac – som har omdefinierat nästa generations produkter.

Men i teknikbranschen är du bara så bra som ditt senaste drag. Inget företag har råd att vila. Till och med Apple, med alla dess framgångar, är inget undantag. När vi börjar fundera på att göra bokslut för 2021 är det hög tid att blicka framåt, mot den proverbiala pucken som Apple åker mot. Och även om vi kan förutse några av Apples kommande produkter, kommer de säkert att ha något överraskande gömt i skjortärmen.

De mest kraftfulla Mac-datorerna

Med den imponerande prestandan hos M1 Pro och M1 Max i Apples nya Macbook Pro, har företaget effektivt undanröjt alla tvivel om att de kan producera professionella datorer baserade på sina egna processorer. I och med att Intel-baserade 21,5-tums Imac nyligen avvecklats, har Apple flyttat nästan alla sina produktlinjer till sina egna chipp. Och som väntat får den mest kraftfulla vänta längst.

Årets redesign av 24-tums Imac gav oss ett hum om vad vi kan förvänta oss att se när den förmodade uppdateringen av nuvarande 27-tums Imac lanseras nästa år.

Utan tvekan kommer den att ha M1 Pro- och M1 Max-processorerna, med mer ram- och lagringsalternativ, och kanske ytterligare portar. Vi hoppas att den kommer att ha roliga färger, även om det verkar mest troligt att Apple bestämt att ”proffs” gillar grått.

Den senaste 24-tums Imac har en skärm som förvisso är mycket större än 16-tums Macbook Pro, men specifikationerna på den senare gör att den kommer på skam: 254 pixlar per tum, jämfört med 218 på Imac. Den har dessutom dubbelt så hög genomsnittlig ljusstyrka (500 nits på Imac mot 1 000 nits standard, med toppar på 1 600 hos Macbook Pro). Det skulle vara underligt om inte Apple gav Imac Pro en Liquid Retina XDR, som Macbook Pro. Det skulle också vara trevligt om de ökade skärmstorleken, precis som att 21,5-tums Imac fick 24 tum.

Imac 27 M1
En 27-tums Imac skulle kunna se ut som en stationär version av 14-tums Macbook Pro istället för en större version av 24-tums Imac.

Naturligtvis väntar även Mac Pro på att bli uppgraderad med Apples processorer. Det troliga är att vi kommer att få se dem sent under 2022, i slutet av Apples tvååriga processorövergång.

Apple-headset

Apples prat om ar, förstärkt verklighet, har varit konstant de senaste åren. Men de har fortsatt att fokusera på förbättringar av mjukvara, vi har ännu inte sett något hända på hårdvarufronten. Samtidigt har Microsoft och Meta (tidigare Facebook) gjort dessa tekniker till en allt större del av sina strategier och, när det gäller det senare företaget, sin identitet.

Rykten om ett Apple-headset har länge cirkulerat och det verkar som att nästa år blir året då de äntligen kan se dagens ljus. Det mest ihärdiga ryktet handlar om ett headset som mixar både ar och vr.

Men Tim Cook har också uttalat sig mer positivt om upplevelsen av ar än om vr. Apple kommer att behöva att förklara varför just deras produkt är den som genomsnittskonsumenten ska vilja ha. Men det kanske är att lägga ribban lågt, med tanke på Metas vd Mark Zuckerbergs oentusiastiska presentation av pinsamma konceptvideor.

Hem, ljuva Apple-hem

Apple har haft ett par utmanande år i hemmet. De har lagt ned sin fullstora Homepod till förmån för Homepod Mini, och även om den har utökat stöd för det kommande Matter-initiativet, som syftar till att koppla ihop smarta hemmet-produkter mellan olika tillverkare, ett initiativ som inte kommer att starta på allvar förrän nästa år.

Men ryktet om ett ”Home OS” dök upp igen den här månaden, efter att det nämnts i en jobbannons från Apple. Termen dök upp innan WWDC, men inget mer har hörts förrän nu. Det kan vara ett tecken på en större förestående investering i smarta hemmet-teknik.

Homepod mini
En ny Homepod som kan konkurrera med Googles och Amazon är sedan länge väntad.

Mitt största hopp för Home OS är den beryktade produkten för vardagsrummet, som kombinerar delar av Homepod med Apple TV och Facetime. Att chatta med vänner, familj och kollegor över internet har blivit ännu vanligare under pandemin. Att trängas framför en Ipad eller en Macbook har gjort upplevelsen trång och ibland obehaglig. En enhet som integreras med din Apple TV för en mer välkomnande gruppchattupplevelse kan vara en vinnare och tillika cementera Apples plats i hemmet.

Originalartikel av Dan Moren
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt