Uppdatering (2021-11-19):

Nu står det klart att det kommer bli möjligt att använda Face ID även efter skärmbyte hos en icke-auktoriserad serviceverkstad. Ändringen sker i samband med den kommande uppdateringen till IOS 15.2.

Ett klipp som publicerats av Icorrect visar hur det ser ut efter installation av den senaste betaversionen:

Skarp version av IOS 15.2 kommer troligtvis att skickas ut till allmänheten inom en månad.

Under onsdagen kom även beskedet att det snart blir fritt fram för alla att beställa originaldelar från Apple, så förhoppningsvis kommer den här sortens problem att vara historia snart.

Tidigare (2021-11-10):

Apple har i många år infört olika åtgärder i Iphone som gör det svårare för fristående serviceverkstäder att reparera telefonen. I nya Iphone 13 har företaget gjort att Face ID slutar fungera om skärmen har bytts ut utan att bekräfta bytet med Apples servicemjukvara.

Upptäckten av det gjordes redan i september och bekräftades nyligen av Ifixit. Efter kritik säger Apple till The Verge att det här ska åtgärdas i en kommande IOS-uppdatering, så att användare som väljer att byta en trasig skärm hos en icke-auktoriserad serviceverkstad inte längre förlorar Face ID.

Verkstäder som antingen är en Apple Authorized Service Provider eller är med i Apple Independant Repair Program har tillgång till programmet Apple Services Toolkit 2 som ansluter till Apples servrar och bekräftar såväl skärmbyten som andra reparationer. I många länder är dessa dock ovanliga och de flesta Iphone-användare vänder sig till fristående verkstäder.