Uppdatering (2021-11-10):

Såld för 4.3 miljoner kronor

Häromdagen uppmärksammade vi att en sällsynt Apple 1-dator i trä från 1976 skulle auktioneras ut i Kalifornien.

Nu har auktionen avslutats och det vinnande budet landade enligt Macrumors på 500 000 dollar, vilket motsvarar 4,3 miljoner svenska kronor.

Vem som vann budgivningen är i skrivande stund oklart, men med tanke på att det råder en hög efterfrågan på tidiga Apple-datorer lär det vara en hyfsat säker investering.


Tidigare:

En extra sällsynt Apple 1-dator i trä auktioneras nu ut via auktionshuset John Moran.

Av de 200 Apple 1-datorer som ursprungligen byggdes av Steve Wozniak, Steve Jobs, Patty Jobs och Daniel Kotke ska 50 sålts till butiken Byteshop i Mountain View, Kalifornien utan vare sig chassi, tangentbord, bildskärm eller strömkabel.

Byteshops ägare Paul Terrell ska inte varit glad över detta då han uppfattat det som att datorerna inte skulle behöva några tillbehör. Steve Jobs försvarade leveransen med att Paul Terrel och Byteshop nu istället skulle kunna tjäna mer pengar genom att också sälja kunderna tangentbord, bildskärmar och strömkablar.

Av de 50 Apple 1-datorer som Byteshop köpte ska sex stycken fått höljen gjorda i koaträ. Ett träslag från Hawaii som var billigt vid tiden men som idag är mer sällsynt och dyrt. Det är en av dessa sex datorer som säljs på auktionen.

Datorn ska bara haft två tidigare ägare. En elektronikprofessor vid Chaffey College i Rancho Cucamonga, Kalifornien, som sedan sålde datorn till en student 1977. Den har sedan dess också restaurerats av experter och ska inkluderas i det officiella registret över Apple 1-datorer som "Chaffey College Apple-1".

Värdet för datorn beräknas till mellan 400 000 och 600 000 dollar. I skrivande stund finns ett första bud på 200 000 dollar.

Läs också: Fars dag 2021 - Presenter för tekniktokiga pappor