Uppdatering: Sedan jag skrev den här kolumnen har flera Macworld-läsare berättat om liknande problem på M1 Macbooks. Vissa läsare har inaktiverat tillägg och andra har föreslagit att det är relaterat till Webkit. Det finns också Reddit-trådar med användare som berättar om sina erfarenheter.

Under de senaste tio månaderna har jag använt en 13-tums M1 Macbook Pro. De flesta dagar är den fantastiskt, med exceptionell batteritid och utmärkta prestanda. Det är en enorm uppgradering jämfört med min tidigare 2016-modell.

Men vissa dagar är det nästan omöjligt att få något gjort. Oftare än någon annan Mac jag har haft i min ägo har den här datorn regelbundna krascher, som ofta verkar vara relaterade till minnesproblem. Det har varit nästan omöjligt att fastställa ett mönster, men jag antog att det var något som mitt arbete installerade på datorn. Efter att ha läst många rapporter den här veckan om liknande problem är jag inte längre lika säker.

När Gregory McFadden twittrade att Control Center använde 26 gigabyte av 64 gigabyte internminne på sin nya Macbook Pro såg skärmdumpen bekant ut. Visserligen har Control Center aldrig slukat så mycket ramminne för mig, upptäcker jag ändå regelbundna toppar när jag använder Safari och Photoshop Elements. Jag har även sett mer sporadiska problem med Mail och andra appar. Ibland orsakar problemen sänkta prestanda, som löser sig automatiskt efter några minuter, andra gånger låser sig datorn en omstart är enda lösningen.

Jag har nu Aktivitetskontroll öppen medan jag arbetar och det är sällan som minnesmonitorn inte är gul eller röd. Som de flesta Mac-användare tenderar jag att ha flera appar på i bakgrunden – Mail, Musik, Safari, Outlook, Word, med flera – men med M1 Macbook måste jag ofta avsluta appar för att frigöra programminne. Att stänga Safari-flikar är vanligt för att frigöra minne och hålla min maskin igång.

Minnesläckor M1
Minnesbrist

Det här är extremt likt Macbook Pro- och Monterey-problemen jag läste om – förutom att jag fortfarande kör Big Sur. Det får mig att tro att det här är ett större problem, som det inte har rapporterats mycket om förrän nu. Kanske beror det på att utvecklare tenderar att vara mer medvetna om detta eller att det förvärras av det extra ramminnet i nya Macbook Pro. Oavsett vad verkar antalet som upplever det här problemet att växa. Jag hoppas verkligen att Apple är lyhörda.

Minnesförlust

När M1-chippet släpptes ändrade Apple hur vi tänker på internminnet i våra Mac-datorer. Liksom i Iphone och Ipad är minnet nu fäst på deras SoC (System on a Chip). M1 Pro och M1 Max har högre minnesalternativ, medan M1 toppar med 16 gigabyte.

Som Jason Snell skrev när M1 släpptes, har systemet sina fördelar: ”M1-processorns minne är en enda minnespool som är tillgänglig för alla delar av processorn. Om systemet behöver mer minne för grafik kan det allokera detta. Likaså om den behöver mer minne för Neural Engine. Eftersom alla aspekter av processorn kan komma åt hela systemminnet, blir det ingen prestandasänkning när grafikkärnorna behöver komma åt något som tidigare nåddes av en processorkärna. På andra system måste data kopieras från en del av minnet till en annan, på M1 finns det tillgängligt omedelbart.”

Det är möjligt att Mac OS inte hanterar denna enhetliga minnesstruktur korrekt, utan fortsätter att allokera minne utöver vad som är tillgängligt, utan att frigöra ramminne som inte längre behövs. Detta kallas vanligtvis för en ”minnesläcka”. Prestandan försämras gradvis tills du antingen måste vänta på att ramminnet ska rensas, tvångsavsluta appen eller starta om maskinen.

Ibland visas en varning när det inte finns en app som ens använder så mycket minne och andra gånger tycks appar använda mycket mer minne än vad som är tillgängligt. Jag har sett enskilda webbplatser använda så mycket som 20 gigabyte minne utan någon urskiljbar anledning, vilket gör maskin oanvändbar.

Safari
Webbplatser som du besöker med Safar ökar minnesanvändningen regelbundet.

Nu när det verkar vara ett mer utbrett problem, så kommer Apple att åtgärda det. Vi har kontaktat Apple för en kommentar, men har inte hört något i skrivande stund. Det är fullt möjligt att Apple fixar det här i en framtida version av Mac OS utan att någonsin lufta problemet offentligt. Det är vad som hände med den överdrivna ssd-användningen tidigare i år, även om Apple säger att det var ett ”datarapporteringsfel” och inte ett verkligt problem. Minnesbuggen är ett verkligt problem som måste åtgärdas så snart som möjligt.

Under tiden finns det några sätt att lindra plågorna. Det första är att vara vaksam. Som jag sa, håll Aktivitetshanteraren öppen, när du ser en apps minnesanvändning öka kan du åtgärda det. Du kan också använda en minnesrensare från tredje part, som gör att du snabbt kan rensa ramminnet. Att köra det regelbundet hjälper till att hålla dina resurser tillgängliga. Och slutligen, håll dig uppdaterad med den senaste versionen av Big Sur eller Monterey, eftersom en lösning förhoppningsvis kommer snart.

Originalartikel av Michael Simon
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt