Om du har en Iphone är du förmodligen bekant med Strömsparläget, ett alternativ som du kan aktivera för att förlänga batteritiden. Nu har även Mac ett Strömsparläge som gör något liknande: Minskar energiförbrukningen genom att automatiskt sänka skärmens ljusstyrka och systemets klockfrekvens, för att spara batteritid och få din Mac att tystare (om du har en med fläktar det vill säga).

Mac OS Monterey
Strömsparläget under batteridrift.

Strömsparläget är tillgängligt på Macbook (tidig 2016 och senare) och Macbook Pro (tidig 2016 och senare) som kör Mac OS Monterey. Så här aktiverar du det:

1. Starta Systeminställningar.
2. Välj Batteri.
3. Klicka på Batteri i den vänstra kolumnen. Kryssa i boxen för Strömsparläge om du vill aktivera detta när ditt batteri håller på att ta slut.

Du kan också aktivera Strömsparläget när du är ansluten till en kontakt. Klicka på Strömadapter i den vänstra kolumnen. Kryssa i rutan Strömsparläge om du vill använda detta medan din Macbook är ansluten till ström. Din Mac kommer förmodligen att bli svalare och tystare med funktionen aktiverad.

Mac OS Monterey
Strömsparläget när den är ansluten till strömadaptern.

Knepet som underlättar aktivering av Strömsparläget

Monterey har inget enkelt sätt att slå på eller stänga av Strömsparläget. Men utvecklaren Jordi Bruin har skapat ett litet verktyg som gömmer sig i menyraden, som låter dig göra just detta. Programmet heter Cooldown och det är gratis (även om du har möjlighet att donera en slant till utvecklaren).

Originalartikel av Roman Loyola
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt